News

Alegeri parlamentare 2020. La ce secție de vot ești arondat. Vezi ce adresă are

05.12.2020 | 17:55
Alegeri parlamentare 2020 La ce sectie de vot esti arondat Vezi ce adresa are
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune tot ce trebuie să știi despre alegeri parlamentare 2020. Astfel, în situația în care te-ai mutat de curând într-un alt cartier sau oraș, ori dacă abia ai împlinit 18 ani și este prima dată când votezi, îți explicăm noi la ce secție de vot ești arondat. 

Te ajutăm pas cu pas să afli exact unde trebuie să votezi la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie. Este ziua în care românii își vor alege pentru următorii 4 ani de zile partidele preferate și felul în care o să arate Guvernul, Camera Deputaților și Senatul.

ADVERTISEMENT

În primul rând este imperios necesar să cunoști faptul că nu te poți duce mai devreme de ora 7.00 la secție. Oricât de grăbit și de nerăbdător să votezi ești, abia de la această oră se deschid urnele. În mod normal o poți face până la 21.00, dar este posibil în funcție de numărul de votanți să se prelungească totul până la 23.59.

La ce secție de vot ești arondat pentru alegerile parlamentare din 2020

Concret, pentru a afla exact la ce secție de votare ești arondat, ai nevoie doar de codul numeric personal. Acesta se introduce, în secțiunea special creată pe siteul oficial al Registrului Electoral!

ADVERTISEMENT

După aceea trebuie să completezi numele de familie, dar și, atenție, un cod pe care ți-l generează automat site-ul. Toate acestea se scriu în cele trei căsuțe.

Dacă ne raportăm strict la cod, atunci trebuie să introduceţi ambele cuvinte din imaginea alăturată, separate de un spaţiu. După care tot ceea ce mai ai de făcut este să apeși pe Caută.

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu interesant la alegerile parlamentare 2020 din 6 decembrie ține de faptul că alegătorii trebuie să aibă asupra lor acte când ajung la secția de votare care să le dovedească identitatea. În baza acestora își pot exprima dreptul la vot. Lista de documente este stabilită prin art. 83 din Legea 208/2015.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară pot vota cu cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate.

ADVERTISEMENT

De asemenea o pot face cu pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Culmea, de data aceasta și alegătorii care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate expiră în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 pot vota.

Se vor folosi chiar de acest document și își vor exprima opțiunea pentru Senat și Camera Deputaților. De altfel, reprezentanții Biroului Electoral Central au oferit o interpretare unitară a prevederilor legale în vigoare.

Vă readucem aminte că la precedentele alegeri parlamentare, cele din 11 decembrie 2016 au avut loc câteva modificări semnificative. Vorbim despre faptul că s-a revenit la sistemul electoral de tip scrutin de listă şi reprezentare proporţională.

De asemenea, s-a modificat norma de reprezentare de la un deputat la 70.000 de locuitori, cât era în vechea prevedere legală, la un deputat la 73.000 de locuitori, o creștere de trei mii de oameni alocată fiecărui deputat în parte.

Și la Senat, norma de reprezentare a fost mărită de la un senator la 160.000 de locuitori, la 163.000 de locuitori. Trebuie să știți că pragul electoral a rămas nemodificat, conform Legii 208/2015. Astfel, acesta se poate calcula în două moduri.

O putem face fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali

 

ADVERTISEMENT