Alegeri 2024

LIVE UPDATE Alegeri parlamentare 2024: Prezenţa la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Nereguli majore sesizate în Giurgiu. Cifre record la urne. Update

Alegeri parlamentare 2024. FANATIK va transmite prezența la vot, în timp real, pe parcursul zilei. Județele unde românii au votat masiv.
01.12.2024 | 18:40
LIVE UPDATE Alegeri parlamentare 2024 Prezenta la vot in timp real sondaje rezultate vot exit poll incidente Nereguli majore sesizate in Giurgiu Cifre record la urne Update
Alegeri parlamentare 2024, live update, prezența la vot, exit poll, rezultate. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alegeri parlamentare 2024. FANATIK va transmite prezența la vot în timp real, precum și rezultatele exit-poll-urilor. Vom afla în ce județe s-au înregistrat incidente și câți români au votat.

Update, ora 18.45. Prezență record la alegerile parlamentare în ultimii 20 de ani

Cu mai bine de două ore până la închiderea urnelor, peste 8,7 de români s-au prezentat la urne, asta numai în interiorul țării. Procentul este de de peste 48% (ora 18.45).

ADVERTISEMENT

Deja putem vorbi de cifre record la capitolul prezență pentru ultimii 20 de ani. Numai în 2000 și în 2004 s-au prezentat mai mulți români pentru a-și alege componența Parlamentului.

  • 2000, 58%, 11,5 milioane
  • 2004, 58%, 10,7 milioane
  • 2008, 39%, 7,2 milioane
  • 2012, 41%, 7,7 milioane
  • 2016, 39%, 7,2 milioane
  • 2020, 35%, 5,8 milioane
ADVERTISEMENT

Update, ora 18.20. PSD a semnalat nereguli majore în Giurgiu. S-a depus plângere la Poliție

Organizația PSD Giurgiu a sesizat nereguli majore la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 în mai multe localități din județ. Dat fiind acest aspect, Conducerea Organizației Județene a social-democraților a depus plângeri la Biroul Electoral Județean și la Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu.

Iată lista de nereguli depistate:

  • 1. Comuna Clejani: La Secția 94, mai multe persoane au intrat simultan în cabina de vot, încălcând legea electorală. Sesizări privind turism electoral: persoane din tot județul au fost aduse la vot cu mașini, iar în primele minute de la deschiderea secțiilor, aproape 100 de persoane din Bolintin și Neajlov au votat la Clejani.
  • 2. Gogoșari: Plângere pentru turism electoral după ce primarul, viceprimarul și consilierii locali au fost surprinși transportând alegători la secțiile de votare.
  • 3. Putineiu: Repetarea situației în care câte două persoane intrau în aceeași cabină de vot. Peste 130 de alegători din alte localități au fost aduși să voteze.
  • 4. Vedea: Membrii secției de votare, inclusiv președintele și locțiitorul, au semnat procesul verbal în alb.
  • 5. Toporu și alte comune: Fraudă electorală cu urna mobilă. La Toporu, 337 de cereri au fost înregistrate, reprezentând 10-15% din populația comunei, în ciuda unor suspiciuni legate de veridicitatea adeverințelor medicale. Situații similare în Letca (171 cereri), Izvoarele (331 cereri), Oinacu (185 cereri) și Braniștea (185 cereri).
  • 6. Oinacu: Alegătorii au fost forțați să arate buletinul de vot înainte de a-l introduce în urnă. În cabina de vot au intrat simultan câte trei persoane, în mod repetat.
ADVERTISEMENT

”Organizația PSD Giurgiu a solicitat intervenția urgentă a autorităților competente pentru a verifica și soluționa sesizările și pentru a asigura respectarea Legii electorale”, se arată în comunicatul PSD.

Update, ora 16.00. Amenzi în valoare de 18.400 lei în Capitală

Poliţia Capitalei anunţă că, până la această oră, au fost aplicate trei amenzi în valoare de 13.700 de lei, două pentru contravenții legate de procesul electoral, precum fotografierea buletinului de vot, iar o amendă, în valoare de 4.700 de lei, dată de jandarmi unei persoane care îndemna alegătorii să voteze cu o anumită formațiune politică, dar și pentru tulburarea liniștii și ordinii publice.

ADVERTISEMENT

De la începutul procesului de votare, patru persoane (doi membri ai unor comisii de votare, un alegător și un voluntar) au acuzat stări de rău și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

La nivel naţional, de la începerea procesului de vot au fost sesizate 54 de posibile incidente electorale: 26 au fost confirmate, şapte sunt în curs de verificare, iar 21 nu s-au confirmat. Angajații MAI au aplicat cinci amenzi în valoare de 15.700 de lei, 17 avertismente şi au întocmit zece dosare penale.

Update, 15.10. Tentativă de fraudă la vot, în Neamţ

Incidente la Neamţ, unde polițiștii au fost sesizați că un alegător ar fi primit mai multe buletinele de vot, cu care ar fi intrat în cabina de vot. În acest caz, constatând că cele semnalate se verifică, polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de tentativă de fraudă la vot.

De la începerea procesului de vot, au fost sesizate 54 de posibile incidente electorale: 26 sunt confirmate, 7 sunt în curs de verificare și 21 neconfirmate. Trei sesizări au fost transmise pentru soluționare Birourilor Electorale competente. Până acum s-au întocmit zece dosare penale, s-au dat cinci amenzi în valoare de 15.700 de lei și 17 avertismente.

Un bărbat din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost amendat cu 2.000 de lei după ce a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că la o secție de votare dintr-o localitate o persoană ar influența alegătorii, dar în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că aspectele sesizate nu se confirmă.

De asemenea, polițiștii din loc Darabani (jud. Botoșani) s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie, președinte al unei secții de votare, a fost admisă în corpul experților electorali în baza unei declarații în care susținea că nu este membru al niciunui partid politic, dar s-a constatat că, de fapt, este consilier local din partea unui partid politic. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru fals în declarații și uz de fals.

Update, ora 13.50. Două amenzi de 9.000 lei date în București

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a transmis că până la această oră au fost primite trei sesizări cu privire la posibile incidente electorale, una dintre ele fiind trimisă spre soluționare Biroului Electoral Sector 2.

De asemenea, au fost aplicate două amenzi în valoare de 9.000 de lei pentru contravenții legate de procesul electoral, precum fotografierea buletinului de vot.

De la începerea procesului de votare pentru alegerile parlamentare, duminică la ora 07.00, două persoane, respectiv un membru al unei comisii de votare și un alegător, au acuzat stări de rău și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

“Fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale este verificată cu operativitate și profesionalism de către echipele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de persoanele implicate”, a mai transmis DGPMB.

Update, ora 12.40. Un dulap i-a căzut în cap preşedintelui unei secţii de votare din Braşov

Un incident mai puţin obişnuit s-a produs la Braşov, unde un dulap i-a căzut în cap preşedintelui unei secţii de votare.

“Preşedintele unei secţii de votare din Braşov a suferit un traumatism cranio-cerebral minor ca urmare a căderii unui obiect de mobilier. Persoana a primit îngrijiri medicale la faţa locului. Un membru al unei secţii de votare din judeţul Prahova a suferit un traumatism la mână şi a fost transportat la spital. În alte situaţii au fost semnalate lipotimii sau stări de rău. Procesul de votare nu a fost afectat”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

De asemenea, un incident ieşi din comun s-a consemnat şi la Focşani, unde un cetăţean a reclamat că a votat greşit, cerând alte buletine de vot. Cum s-a lovit de refuzul membrilor secţiei de votare acesta s-a enervat şi a rupt buletinele pe care le avea în mână. A fost sesizată Poliţia, care a întocmit dosar penal.

“Un cetăţean s-a prezentat la o secţie de votare din municipiul Focşani, judeţul Vrancea, pentru a vota, dar după ce a ieşit din cabina de vot a cerut alte buletine de vot pretextând că a votat greşit.

Membrii biroului electoral au refuzat să îi dea alte buletine, aşa că cetăţeanul le-a rupt pe cele pe care votase. Totodată s-a întocmit un dosar penal pentru fraudă la vot. Poliţiştii din municipiul Slobozia, jud Ialomiţa, au fost sesizaţi cu privire la faptul ca o persoană din comuna Cocora a încercat să voteze la o secţie de votare deşi votase la altă secţie, a mai spus Monica Dajbog.

Update, ora 12.00 PSD acuză nereguli în Dâmboviţa, tentativă de fraudă în Dolj

PSD îi acuză pe observatorii din secția 431, din comuna dâmbovițeană Vulcana Pandele de încălcare a legii electorale. “Am fost sesizați că unii observatori prezenți în secțiile de votare încalcă flagrant legislația electorală prin încercări directe de influențare a opțiunilor de vot ale cetățenilor.

Cel mai recent şi grav incident a fost înregistrat la secția nr. 431 din comuna Vulcana-Pandele, unde observatorii au încălcat legea, verificând opțiunea politică a alegătorilor”, au transmis cei de la PSD, într-un comunicat.

La Segarcea, în judeţul Dolj, poliţiştii au deschis anchetă penală după ce un bărbat de 43 de ani a încercat să voteze de două ori. “S-a constatat faptul că persoana şi-a manifestat dreptul la vot la secţia de votare nr. 343 Drănic, pe lista suplimentară, solicitând să voteze şi pe lista pemanentă la secţia de votare nr. 233 Segarcea”, au transmis cei de la IPJ Dolj.

Update, ora 11:30. Două incidente electorale confirmate în Capitală

Poliţia Capitalei a transmis că pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică și în cursul zilei de sâmbătă, la nivelul municipiului Bucureşti au fost semnalate două sesizări cu privire la posibile incidente electorale, ambele fiind confirmate. Poliţiştii au întocmit un dosar penal cu privire la posibile infracțiuni, iar jandarmii au aplicat o sancțiune contravențională, în valoare de 500 de lei.

La nivelul Capitalei sunt mobilizați aproximativ 4.100 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri.

La nivelul întregii țării sunt mobilizați aproximativ 45.500 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri, dintre care 20.800 asigură protecția secțiilor de vot.

În ceea ce priveşte prezenţa la vot, până la această oră au votat deja 16% dintre alegătorii prezenţi pe liste.

UPDATE, ora 09:50. Dosar penal pentru ultraj la Cluj

Prezența la vot a trecut de 7 la sută la această oră. Peste un milion de români s-au prezentat la urne pentru a-și exprima opțiunea la alegerile parlamentare din 2024.

Între timp, apar și alte incidente. Un scandal a fost raportat într-o secție de votare din județul Cluj, aici unde o persoană s-a prezentat spunând că vrea să ofere membrilor biroului electoral ciocolată.

Un angajat al MAI a scos-o din secție, iar respectiva persoană a devenit violentă. De asemenea, acesta a amenințat forțele de ordine. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru ultraj.

MAI amintește că la nivelul întregii țări intervin 45.500 de polițiști, jandarmi, pompieri și angajați de la alte structuri, pentru a asigura o bună desfășurare a procesului electoral.

Update, ora 08.45. Tentativă de spargere a unei secții de votare în Ialomița

Un tânăr de 18 ani, din comuna ialomițeană Ciulniţa a fost prins, duminică dimineaţă, în timp ce forța uşa de acces a unei secţii de votare. Incidentul a avut loc în jurul orei 4.30.

“Astăzi, 1 decembrie, în jurul orei 04,30, la secţia de votare nr. 126 din comuna Ciulniţa, sat Ion Ghica, un jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa, care asigura paza secţiei de votare mai sus-menţionată, a observat un tânăr de 18 ani, din comuna Ciulniţa, care încerca să deschidă uşa de acces a secţiei de votare, moment în care ar fi rupt cele trei sigilii aplicate pe uşa de acces.

Jandarmul a solicitat intervenţia grupei aflate în proximitate, bărbatul fiind interceptat la scurt timp”, a transmis Centrul de Comunicare Judeţean Ialomiţa.

Update, ora 07.45. Numărul votanţilor se apropie de 200.000

Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.008.555 de cetăţeni. Dintre aceştia, aproximativ 196.000 votaseră deja în primele 45 de minute de la deschiderea urnelor.

Cea mai mare prezenţă continuă să fie în judeţul Olt, unde au votat peste 1,51% din cei înscrişi pe liste.

Surprinzător, cea mai slabă prezenţă se înregistrează în judeşul Sibiu, unde procendul votanţilor este de doar 0,84%.

Update, ora 07.20. Peste 100.000 de români au votat deja

Până la ora 06.20 își exercitaseră deja dreptul de vot aproximativ 116.000 de români, reprezentând 0,67% din totalul celor înscriși pe liste.

Cifrele arată că în această duminică s-au îndreptat spre urne mai mulţi români decât săptămâna trecută, la primul tur al prezidenţialelor.

În schimb, la fel ca săptămâna trecută, cei mai “harnici” votanţi au fost în judeţul Olt (0,95% până la această oră), urmaţi de cei din Dâmboviţa sau Ilfov.

La ce oră se deschid secțiile de votare din România și din diaspora. Programul complet

Alegerile din 2024, un an extrem de important pentru România, continuă cu cele parlamentare, organizate pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Pe 24 noiembrie, românii au ales candidații din turul II, care luptă pentru a obține funcția supremă în stat.

Duminică, 1 decembrie, cetățenii sunt așteptați din nou la urne. Ei vor alege reprezentanții din Parlamentul României pentru următorii patru ani, format din Camera Deputaților și Senat.

Campania electorală pentru parlamentare s-a desfășurat în perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie 2024, ora 07:00. Românii aflați în diaspora au două zile la dispoziție pentru a-și exprima opțiunea de vot.

Secțiile de votare în străinătate s-au deschis pe 30 noiembrie 2024, la ora locală 07:00. Se vor închide duminică, 1 decembrie 2024, la ora 21:00. În țară, românii sunt așteptați la urne pe 1 decembrie, în intervalul orar 07:00-21:00, pentru a vota la alegerile parlamentare.

Dacă la ora 21:00 vor fi încă alegători într-o secție de votare, pentru a aștepta să-și exprime opțiunea, programul poate fi prelungit până la ora 23:59.

Unde și cum se poate vota la alegerile parlamentare 2024

Cetățenii români care se află pe teritoriul țării sunt așteptați la secția unde sunt arondați, potrivit domiciliului sau reședinței lor. Aceste date se găsesc pe www.registrulelectoral.ro.

Pentru a vota trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil: carte de identitate, carte electronică de identitate, buletin de identitate, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu sau carnet de serviciu militar (în cazul elevilor înscriși în școlile militare).

Cei care sunt în afara granițelor și au domiciliul în România, dar figurează în Registrul Electoral cu adresa de reședință în altă țară, pot vota la secțiile din străinătate. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte un act de identitate valabil, dar și un document oficial emis de țara străină, ce atestă reședința.

În cazul românilor cu domiciliul într-o altă țară, votul se face la secțiile amplasate în străinătate, condiția fiind să aibă un act de identitate valabil în ziua organizării alegerilor parlamentare.

Hartă interactivă cu prezența la vot

Prezența la vot va fi transmisă de Biroul Electoral Central (BEC), datele urmând să fie actualizate din oră în oră, pe parcursul acestei zile. Harta interactivă cu prezența la vot va fi transmisă de FANATIK, imediat ce informațiile vor fi disponibile.

Amintim că la alegerile parlamentare din 2020, prezența la vot a fost de 31,84% la nivelul întregii țări. 5.793.015 de români și-au exprimat dreptul la vot.

În 2020, social-democrații au obținut aproape 30% dintre voturile exprimate, clasându-se pe primul loc în mai mult de jumătate din județele țării. Pe locul doi s-a aflat PNL cu aproape 26%, iar pe al treilea loc s-a clasat USR-PLUS.

Rezultate oficiale şi Exit poll alegeri parlamentare 2024 pe FANATIK

Primele rezultate exit-poll de la alegerile parlamentare 2024 vor fi transmise de institutele acreditate să facă sondaje la ieșirea alegătorilor din secțiile de votare. Aceste informații vor fi transmise pe FANATIK, precum și rezultatele oficiale după numărarea voturilor.

Cetățenii vor vota lista candidaților la parlamentare în județul unde au domiciliul din actul de identitate. Ei vor alege membrii Parlamentului din Camera Deputaților și Senat.

Camera Deputaților este formată din 330 de reprezentanți, în timp ce Senatul este format din 136 de senatori. Mandatul lor durează patru ani. La parlamentarele din 2024 s-au înscris 31 de partide și alianțe și 19 organizații ale minorităților.

Cei mai mulți candidați înscriși pentru cursa parlamentară sunt pe listele PSD (639), SOS România (636), PNL (630), AUR (621), Forța Dreptei (619), UDMR (596) și USR (589).

Cei care vor să consulte listele cu toți candidații, în fiecare județ, o pot face pe site-ul Biroului Electoral Central.

ADVERTISEMENT