După ce votează pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale, românii trebuie să mai meargă la o săptămână după cele pentru alegerea președintelui, la alegerile parlamentare, organizate pe 1 Decembrie.
Românii pot vota la alegerile parlamentare 2024 în localitatea de domiciliu sau reședință la secția arondată adresei lor. De asemenea, pot vota dacă au doar domiciliul înregistrat (adresa din buletin/cartea de identitate) și nu au reședință sau dacă nu au făcut cerere pentru viza de flotant la evidența populației, vor putea vota doar pe listele permanente din județul de domiciliu.
Cei care au viza de flotant vor vota la reședința lor pe listele permanente, dacă au depus cererea necesară la primărie pentru înscrierea în Registrul Electoral cu cel puțin 45 de zile înainte de data alegerilor (până la 17 septembrie).
Persoanele care nu au depus această cerere și au viza de flotant pot vota la reședință pe liste suplimentare sau la domiciliu pe liste permanente, dar nu în ambele locuri.
Alegătorii care se află în altă secție de votare decât cea de domiciliu sau reședință pot vota pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ. În București, acest lucru este valabil doar în sectorul de reședință sau domiciliu.
Secția de votare unde pot pune ștampila pe candidatul dorit poate fi găsită pe pagina web www.registrulelectoral.ro. „(5) Alegătorii înscriși în Registrul electoral cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate votează numai la secția de votare unde au fost arondați, cu excepțiile prevăzute de prezenta lege”, se arată în Legea 208/2015, art 42.
Pentru cei cu domiciliul sau reședința în străinătate, votul se poate desfășura astfel:
Persoanele care au domiciliul în afara țării și reședința în România pot decide dacă votează în țară sau în străinătate, dar nu pot vota de mai multe ori.
Românii din diaspora au la dispoziție 950 de secții și reprezintă cel mai mare număr de secții de votare organizate vreodată în afara țării. Mai mult decât atât, alegătorii pot vota mai multe zile.
Pe site-ul Ministerului de Externe se află toate datele de care au nevoie românii. Ei pot afla cât de aproape este adresa secției care este mai aproape de locuința lor și despre documentele necesare, a transmis ministrul de externe, Luminița Odobescu.
„Mă adresez cetățenilor români aflați în afara țării să se asigure că atunci când se prezintă vot au actele de identitate valabile în ziua votării. În plus, pentru alegerile prezidențiale este necesară dovada reședinței în străinătate și recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul ministerului la rubrica “Alegeri 2024” și acolo vor găsi lista cu documentele emise de autoritățile străine care dovedesc reședința în străinătate”, a spus Luminița Odobescu, ministrul de externe.
Românii vor merge la urne pe 1 Decembrie pentru alegerile parlamentare și vor fi deschise 19.000 de secții de votare, care își vor începe activitatea la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. De asemenea, dacă sunt la coadă mulți oameni, președintele secției poate decide prelungirea programului.