News

Alegeri parlamentare în Franța. Coaliția de stânga și alianța lui Macron, aproape la egalitate după primul tur. Update

Alegeri parlamentare în Franța. Duminică, 12 iunie, aproape 49 de milioane de cetățeni au fost așteptați la vot. Lupta strânsă din sondaje între formațiunea lui Macron și alianța stângii s-a adeverit în rezultate.
12.06.2022 | 13:52
Alegeri parlamentare in Franta Coalitia de stanga si alianta lui Macron aproape la egalitate dupa primul tur Update
Alegeri parlamentare în Franța. Formațiunea lui Emmanuel Macron caută să obțină majoritatea. Sursa foto: colaj Fanatik / Hepta
ADVERTISEMENT
13-06-2022
05:29

Coaliția de stânga şi alianţa lui Macron, aproape la egalitate după primul tur al alegerilor parlamentare din Franța

Conform primelor estimări ale votului după primul tur de la alegerile parlamentare din Franța, Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes) ar avea 26,1%, urmată de Ensemble (Împreună), confederația politică pro-Macron cu 25,8%, apoi Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 18,6% și Republicanii (LR, centru dreapta) cu 11,3%.


Participarea la vot în primul tur al scrutinului parlamentar este estimată la nivelul de 48,5%. Turul al doilea este programat duminică, 19 iunie.

Franța merge la vot duminică, la o perioadă relativ scurtă după alegerile prezidențiale din aprilie, în care Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat la Palatul Elysee .

Alegeri parlamentare în Franța. Formațiunea lui Emmanuel Macron caută să obțină majoritatea

Cetățenii francezi votează, duminică, pentru un nou parlament naţional, după realegerea în funcţie a preşedintelui Emmanuel Macron.

ADVERTISEMENT

Politicienii din Hexagon luptă pentru 577 de fotolii în Camera Inferioară a Parlamentului.

Confederația centristă Ensemble – Împreună, care îl susține pe președintele Macron, este favorită pentru ocuparea primului loc în sufragii, dar nu este clar dacă va putea obține majoritatea absolută.

Noua alianţă de opoziţie, condusă de liderul extremei stângi franceze, Jean-Luc Melenchon, aduce împreună o varietate de partide ecologiste şi de stânga.

ADVERTISEMENT

Analiștii politici spun că aceasta va înregistra un câștig substanţial în parlament, existând posibilitatea de a surclasa majoritatea guvernamentală.

Macron își propune să câștige o majoritate absolută. Pentru asta, coaliția sa de centru-dreapta va avea nevoie de minimum 289 de locuri în Legislativ.

ADVERTISEMENT

Jean-Luc Melenchon, încrezător că Nupes va da lovitura la alegerile parlamentare

Noua Uniune Populară Ecologică (Nupes) este o alianță a stângii, dominată de Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), condusă de Jean-Luc Melenchon.

Acesta din urmă s-a clasat al treilea în primul tur al prezidențialelor din 10 aprilie, cu 21,95%. Din această alianță mai fac parte Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF).

ADVERTISEMENT

Conform DW, alianța de stânga pledează între altele pentru un salariu minim lunar de 1.500 de euro (față de aproximativ 1.300 de euro net în prezent), pentru reducerea vârstei de pensionare la 60 de ani (în loc de 62 de ani în prezent) și pentru plafonarea prețurilor la benzină și la anumite produse de bază.

Sursa citată mai notează că Nupes vrea să naționalizeze băncile și furnizorii de energie și să garanteze fiecărui cetățean un loc de muncă.

Coaliția de stânga este critică față de NATO. Melenchon țintește funcția de prim-ministru.

Ce spun sondajele de opinie

Cel mai recent sondaj de opinie dedicat acestor alegeri, publicat vineri, 10 iunie, arăta că 44% dintre francezi se așteaptă ca blocul centrist ‘Împreună’, al președintelui Emmanuel Macron, să câștige acest scrutin.

Circa 25% dintre cei intervievați au afirmat că se așteaptă ca victoria să fie obținută de blocul de stânga ‘Nupes’, în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziție.

Macron a fost reales președinte în aprilie, dar acum are nevoie de o majoritate în camera inferioară a parlamentului francez pentru a pune în aplicare reformele.

Al doilea tur al alegerilor legislative din Franța se va desfășura în 19 iunie.

ADVERTISEMENT