News

Alegeri parlamentare în Franța. Partidul lui Emmanuel Macron a pierdut majoritatea. Nupes vrea să supună guvernul unui vot de încredere. Update

Partidul președintelui Emmanuel Macron a suferit o înfrângere în turul doi al alegerilor parlamentare din Franța. Asta înseamnă că adoptarea reformelor anunțate de șeful statului va impune multe negocieri și alianțe.
20.06.2022 | 07:55
Alegeri parlamentare in Franta Partidul lui Emmanuel Macron a pierdut majoritatea Nupes vrea sa supuna guvernul unui vot de incredere Update
Rezultatul de la alegerile parlamentare înseamnă că adoptarea reformelor anunțate de Macron va impune multe negocieri și alianțe. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT
20-06-2022
13:00

Guvernul lui Macron se confruntă cu primul vot de încredere după legislative

Guvernul lui Emmanuel Macron se confruntă cu un vot de încredere luna viitoare, după ce președintele nu a reușit să câștige o majoritate absolută la alegerile legislative de duminică.

Alianța de stânga Nupes a declarat luni că intenționează să inițieze un vot de încredere împotriva coaliției Ensemble a lui Macron pe 5 iulie.

Nupes este al doilea cel mai mare grup din camera inferioară a parlamentului, după alegerile de duminică, dar nu are suficiente voturi pentru ca votul de încredere să fie treacă și are puțini aliați într-un parlament foarte fragmentat.

Astfel, la mai puțin de două luni după ce a fost reales președinte, Emmanuel Macron a pierdut duminică seara controlul Adunării Naționale. Aici s-a ajuns după scorul foarte bun înregistrat de alianța de stânga și de extrema dreaptă.

Câte mandate a obținut coaliția lui Emmanuel Macron

Coaliția de stânga și alianța lui Macron erau aproape la egalitate după primul tur, în urmă cu opt zile. Acum, Ensemble! (n.r. – Împreună!), coaliția președintelui francez, a adunat doar o majoritate relativă, cu cele 245 de mandate câștigate (38,6% dintre voturi). Pentru Alianța centristă a lui Emmanuel Macron este un rezultat dezastruos.

ADVERTISEMENT

Ensemble! a pierdut majoritatea absolută în camera inferioară a Parlamentului pe fondul absenteismului de la urne. Această situație a fost speculată la maximum de reprezentanții stângii radicale și ai extremei drepte. Doar 46% dintre alegători au fost prezenți la urne.

Pentru majoritate, coaliția lui Macron avea nevoie de 289 de mandate, astfel că va fi nevoită să caute sprijin parlamentar pentru fiecare reformă pe care va dori să o impună.

ADVERTISEMENT

Noua Uniune Populară și Social-Ecologică (NUPES), coaliția stângii condusă de radicalul Jean-Luc Mélenchon, a obținut 131 de mandate (31,6%) și a devenit principala forță de opoziție.

Blocarea reformei pensiilor, obiectiv major pentru NUPES

Analiștii politici din Franța estimează că NUPES va încerca să blocheze reforma pensiilor, dorită atât de mult de șeful statului. Rezultatele de la alegerile parlamentare mai înseamnă ceva.

ADVERTISEMENT

Este pentru prima data când un președinte ales va avea doar o majoritate parlamentară relativă. Potrivit Le Monde, ultima contraperformanță politică de acest fel a fost atinsă în mandatul președintelui François Mitterrand, în anii 1980.

Surprinzător a fost și scorul obținut de Adunarea Națională (Rassemblement National – RN), condusă de Marine Le Pen. Cu 89 de mandate, (17,3% dintre voturi), coaliția de extremă dreaptă a înregistrat o creștere substanțială, după ce în urmă cu cinci ani nu obținea decâ 8 mandate.

ADVERTISEMENT

Primele reacții după eșecul de la parlamentare

Conform AFP, citată de Agerpres, ministrul economiei, Bruno Le Maire, a subliniat că Franţa nu va fi  neguvernabilă, dar ”va trebui să dăm dovadă de multă imaginaţie” pentru a acţiona. ”Este o situaţie fără precedent”, a recunoscut Bruno Le Maire. În plus, acesta a insistat asupra ”grupului majoritar” format în jurul şefului statului, ”singura forţă capabilă să guverneze Franţa”.

Preşedintele Adunării Naţionale. Richard Ferrand, a recunoscut duminică înfrângerea în alegerile legislative împotriva candidatului alianţei de stânga NUPES. La rândul ei, fosta rivală de la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen, a declarat că Adunarea Naţională a înregistrat un progres puternic la aceste alegeri legislative.

Mai mult, ea a promis că va genera o opoziţie fermă, fără înţelegeri secrete, responsabilă şi respectuoasă faţă de instituţii. Marine Le Pen a mai spus că grupul său parlamentar ”va fi de departe cel mai numeros din istoria familiei noastre politice”.

 

 

ADVERTISEMENT
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Chec cu ciocolată și fructe de pădure. Desertul savuros care merită încercat
Chec cu ciocolată și fructe de pădure. Desertul savuros care merită încercat
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume