News

Alegeri parlamentare în Republica Moldova, rezultate oficiale. Prima reacție a Maiei Sandu

S-a încheiat numărătoarea voturilor exprimate la alegerile parlamentare din Republica Moldova. FANATIK vă prezintă prima reacție a Maiei Sandu
12.07.2021 | 14:00
Alegeri parlamentare in Republica Moldova rezultate oficiale Prima reactie a Maiei Sandu
ADVERTISEMENT
12-07-2021
11:01

PAS, marele câștigător al parlamentarelor de la Chișinău. A obținut 52,80% din voturi

S-a încheiat numărarea voturilor exprimate la alegerile parlamentare din republica Moldova. Victoria PAS a fost consfințită, formațiunea politică obținând 52,80% dintre sufragii.

Celelalte două formațiuni politice care vor intra în legislativul moldovean sunt BECS – 27,17% și PPȘ – 5,74%.

După numărarea a 99,95% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu a obținut 52.74%.

Pe locul al doilea s-a clasat blocul comuniștilor și socialiștilor. Alianța condusă de fostul președinte Igor Dodon a obținut 27,22% din voturi.

ADVERTISEMENT

Alegeri parlamentare în Republica Moldova, rezultate preliminare. Prima reacție a Maiei Sandu

Potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 99,95% din sufragii, doar trei partide au trecut pragul electoral.

Cea de a treia formațiune politică este Șor. Aceasta a obținut un procent de 5,77% și va face parte din Parlamentul Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Noul legislativ moldovean va avea 101 mandate. Potrivit calculelor efectuate de presa de peste Prut, în urma acestor rezultate, PAS va avea 61 de mandate. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a obținut 33 de locuri, iar cele 7 fotolii rămase vor fi ocupate de reprezentanții Partidului Șor.

Alegerile pot fi considerate valabile, prezența la urne fiind de 48,41%. Pragul de validare reprezintă de o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

ADVERTISEMENT

Pentru a intra in Parlament, formațiunile politice trebuie să treacă de pragul electoral de 5%. Blocurile electorale au nevoie de un procent de 7%.

Prima reacție a Maiei Sandu

În miez de noapte, președintele Republicii a distribuit o reacție pe Facebook. Maia Sandu le-a mulțumit celor ce s-au prezentat la urne.

ADVERTISEMENT

„Dragi cetățeni, vă mulțumesc celor care ați mers astăzi la vot și ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Democrația noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim o țară liberă și un stat care se îngrijește de cetățenii săi,” a scris acesta.

Maia Sandu a ținut să precizeze că procesul electoral nu s-a desfășurat în cele mai bune condiții, dar a precizat că va încerca să schimbe acest lucru: „ca președinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție electorală. Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament și sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației pentru fiecare cetățean”.

„Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației,” a mai spus președinta Moldovei.

„Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine. Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. Pentru că merită!”, a adăugat.

ADVERTISEMENT