Prima secție de votare din străinătate pentru alegerile parlamentare s-a deschis vineri, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 20:00, ora României, a informat Autoritatea Electorală Permanentă.
În prima zi a alegerilor parlamentare din diaspora, peste 150.000 de cetățeni români cu drept de vot s-au prezentat la urne. Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), de la deschiderea secțiilor de vot din străinătate și până la ora menționată anterior, au votat 153.132 de alegători.
Cele mai multe voturi au fost exprimate au fost înregistrate în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 27.458; Italia – 24.317; Germania – 23.748; Spania – 19.677; Republica Moldova – 14.687; Franţa – 7.559; Belgia – 6.935; Austria – 5.264; Regatul Ţărilor de Jos – 4.704; Danemarca – 2.455; Elveţia – 2.307.
Și în Suedia au votat sâmbătă 1.249 de români, iar în Norvegia – 834. Totodată, în Canada şi-au exprimat dreptul constituţional 1.276 alegători, în timp ce în SUA au votat 1.272.
Până la ora 14.00, peste 50.000 de români votaseră în prima zi a alegerilor parlamentare din diaspora. Printre cele mai multe voturi au fost înregistrate în Republica Moldova, acolo unde fuseseră numărate circa 7.500 de voturi. Un număr similar era înregistrat și în Italia, acolo unde votaseră deja 7.600 de români.
În Marea Britanie, o altă țară cu o mare minoritate de români, la ora locală 12.00 erau înregistrate 6.500 de voturi.
Dacă până la ora 10.00 numărul românilor care votaseră în străinătate era de circa 7.500, acum, aproape de ora 11.00, numărul acestora a trecut de 12.000. La acest număr se adaugă și cei peste 4.000 de alegători care au votat prin corespondență, astfel că, la primele ore ale zilei, numărul românilor care au votat peste hotare se apropia de 20.000.
În Italia, la ora 11.00, votaseră deja peste 2.300 de cetățeni, în Marea Britanie, numărul acestora era de 1.100, iar în Spania de 1.300.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat că startul pentru alegerile legislative se va da în străinătate, prima secție de votare fiind deschisă vineri, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 20: 00, ora României.
Totodată, AEP a mai informat că, pe baza propunerilor trimise de Ministerul Afacerilor Externe, au fost înființate mai multe secții de votare în străinătate față de precedentul scrutin, mai precis 950.
„Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor se va desfăşura pe parcursul a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie 2024 şi duminică, 1 decembrie 2024, între orele locale 7:00 şi 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot)”, arată AEP.
„Pentru organizarea alegerilor parlamentare se constituie circumscripţii electorale la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării”, mai precizează Autoritatea Electorală Permanentă.
Potrivit sursei citate, doar cetățenii români cu drept de vot având domiciliul sau reședința peste graniță pot vota la secțiile deschise în străinătate. „Alegătorii cu domiciliul în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
Alegătorii cu reşedinţa în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.
Totodată, alegătorii care au reşedinţa în străinătate trebuie să prezinte şi un document eliberat de autorităţile statului de reşedinţă, care atestă dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile”, mai informează AEP.
Autoritatea Electorală Permanentă arată că cei interesați pot să se informeze în timp real despre prezența la vot, prin intermediul afișării pe pagina de internet a instituției (https://prezenta.roaep.ro) a datelor, pentru fiecare secție de votare în parte, despre numărul de alegători care s-au prezentat la urne.
De asemenea, pot fi consultate și rezultatele proceselor verbale care vor fi întocmite de birourile electorale din secțiile de votare, după încheierea acestora și transmiterea lor digitală