News

Alegeri prezidențiale 2019! Când ne alegem președintele și care sunt candidații

30.05.2019 | 13:01
Alegeri prezidentiale 2019 Cand ne alegem presedintele si care sunt candidatii

Alegeri prezidențiale 2019! La doar câteva zile după ce s-au încheiat „europarlamentarele”, românii încep să se gândească serios la campania în care trebuie să-și aleagă și președintele. Deocamdată sunt puțini cei care și-au anunțat candidatura. În 2014, Klaus Iohannis îl învingea în turul 2 pe Victor Ponta și lăsa PSD-ul într-o mare de întrebări. Fostul primar al Sibiului a făcut lucrul acesta bazându-se din plin pe votul diasporei.

Alegeri prezidențiale 2019! Când ne alegem președintele și care sunt candidații

54,43% din voturi a obținut atunci Iohannis fiind învestit în funcție odată cu depunerea jurământului pe 21 decembrie 2014. Acum, calendarul pentru alegerile prezidențiale din România 2019 urmează să fie stabilit de Guvern. Deocamdată nu avem o dată exactă, dar un lucru este clar. Alegerile vor avea loc la sfârșitul anului, cel mai probabil în luna noiembrie sau în decembrie. Trei oameni sunt deja înscriși pe liste.
Klaus Iohannis, Bogdan Stanoevici și Mircea Moise, acesta din urmă fiind un român stabilit în Germania din 1987, vor intra în cursă. Rămâne de văzut și mai ales de stabilit care va fi candidatul PSD-ului pentru prezidențiale. Liviu Dragnea a anunțat cu puțin timp înainte să fie arestat și condamnat că își dorește ca alianța cu ALDE să ofere un singur om care să lupte împotriva lui Iohannis.
Alegeri prezidențiale 2019! Când ne alegem președintele și care sunt candidații. Iohannis
Klaus Iohannis a câștigat alegerile în 2014. Sursă foto – Administrația Prezidențială

Iohannis, versus…

Mai mult de atât, Dragnea a indicat-o pe Gabriela Firea drept posibil candidat, dar primarul Capitalei a spus pas și a precizat că nici măcar nu se gândește la așa ceva. Călin Popescu Tăriceanu ar  putea să preia candidatura și să lupte pentru funcția de președinte, dar europarlamentarele au arătat clar că șeful ALDE se află într-un picaj uriaș de imagine. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, după condamnarea lui Liviu Dragnea, că PSD va face un Congres urmând ca atunci să fie desemnat și candidatul social democraților la alegerile prezidențiale din 2019.
Și alianța USR/Plus trebuie să decidă dacă va avea candidat comun, dacă merge pe mâna lui Dacian Cioloș, sau pe cea a lui Dan Barna sau pur și simplu îl vor susține pe Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale. „Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României. (…) Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure, evoluția nu e satisfăcătoare. Am urmărit în ultimele luni mai multe sondaje, toate arată că nivelul de nemulțumire este peste 80%, extrem de mult, arată că lumea nu mai are încredere în clasa politică”, a fost anunțul scurt făcut de Klaus Iohannis, la sfârșitul anului 2018 atunci când a precizat că își dorește un nou mandat.