Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Duminică, 24 noiembrie, peste 19 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a-și alege șeful statului. Oferta este una ”stufoasă”, pe buletinele de vot fiind nu mai puțin de 14 candidați.
Locțiitorul președintelui unei secții de votare din Tecuci a fost înlocuit de Biroul Electoral Județean Galați, deoarece „emana halenă alcoolică și era euforic”. „După ce bărbatul a refuzat testarea cu aparatul etilotest, Biroul Electoral Județean a dispus înlocuirea acestuia”, a informat Poliția Galați.
Tot la Galați, polițiștii cercetează o femeie, în vârstă de 24 de ani, din municipiul Galați, pentru fraudă la vot, după ce „s-ar fi prezentat la o secție să voteze, în baza unei cărți de identitate care figurează anulată”.
De la începerea votării, până la ora 15:00, la nivelul județului Galați, au fost sesizate șapte posibile incidente, toate acestea aflându-se în curs de verificare.
Polițiștii doljeni au întocmit un dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată după ce o femeie de 47 de ani ar fi întocmit o solicitare pentru urna mobilă în numele unei vecine în vârstă de 87 de ani, fără ca aceasta să știe.
„În cursul zilei de 24 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei nr.13 Poliţie Rurală Segarcea s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la Secţia de votare nr.353, din comuna Gângiova, cu ocazia desfăşurării alegerilor prezidenţiale şi a exercitării votului prin urna mobilă, în urma deplasării la locuinţa unei femei, de 87 de ani, din comuna Gângiova, aceasta a declarat faptul că nu a solicitat urna mobilă.
Din cercetările efectuate, s-a stabilit faptul că aceasta nu a solicitat urna mobilă, o altă o femeie, de 47 de ani, din localitate, fiind bănuită că ar fi întocmit cererea în numele femeii de 87 de ani.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.”, informează IPJ Dolj.
Centrul de Comunicare al Municipiului București a informat că, de la începerea votării, au fost înregistrate 11 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral. Una dintre aceste sesizări nu s-a confirmat.
Sursa citată precizează că au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale, respectiv un averisment și trei amenzi aplicate de jandarmi în valoare de 2.200 de lei. Autoritățile efectuează cercetări cu privire la patru posibile infracțiuni.
Trei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot, faptă prevazută și pedepsită de art. 387 alin. 1, lit. a) din Codul Penal, iar una privind săvârșirea infracțiunii de amenințare.
Potrivit purtătorului de cuvânt MAI, Monoca Dajbog, autoritățile au primit 208 sesizări de la începerea votării. Dintre acestea, 107 s-au confirmat, 42 sunt în curs de verificare, 59 sesizări nu s-au confirmat. Două dintre sesizări nu erau de competența MAI. Una a fost înaintată AEP și cealaltă către un Birou Electoral Județean (BEJ). Au fost aplicate 80 de sancțiuni contravenționale 56 de avertismente și 24 d amenzi în valoare de 38.900 de lei. Se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracțiuni.
Purtătorul de cuvânt al MAI a informat că, până la ora 14.00, au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare și 21 neconfirmate.
„Au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la 8 posibile infracțiuni”, a declarat Monica Dajbog.
Poliția din Iași a fost sesizată după ce a fost constatată dispariția unei ștampile de la o secţie de votare din municipiul Iaşi. În acest caz continuă cercetările pentru stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun.
Un alt incident semnalat în Iași a fost împiedicarea unei persoane să voteze pe listele suplimentare dintr-o localitate din județul Iași, deși avea domiciliul în municipiul Iași. În urma cercetărilor, poliţiştii au constatat că preşedintele secţiei de votare i-a comunicat ca, din cauza numărului mare de persoane care au votat pe liste suplimentare, raportat la numărul de buletine existente, ar fi de preferat să voteze la secţia de votare la care este arondată. În cauză a fost întocmit dosar penal.
Cercetări în județul Olt, după ce în o femeie din Slatina, judeţul Olt, a mers la o secţie din mediul rural din judeţ, cu două buletine, a primit două buletine de vot, pe care a votat. Femeia, în vârstă de 67 de ani, a votat la Secţia de votare nr. 309, din localitatea Spineni.
Se pare că femeia a primit două buletine de vot, pe care le-a ştampilat şi introdus în urnă. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea situaţiei de fapt.
Poliția Capitalei anunță că Secția 18 a fost sesizată că o persoană ar fi fost amenințată de către altă persoană într-o secție de votare din Sectorul 5.
”Polițiștii din cadrul subunității s-au deplasat cu operativitate la fața locului și au constatat că cele sesizate se confirmă, persoanele implicate în eveniment fiind identificate.
În cauză, se efectuează cercetări cu privire la stabilirea situației de fapt și a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 18 Poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare”, precizează Poliția Capitalei.
Poliția Capitalei anunță că, de la începerea votării, au fost sesizate nouă posibile incidente. Cinci dintre acestea au fost confirmate, iar alte trei sunt în curs de verificare, în timp ce una nu s-a confirmat.
Trei sancțiuni contravenționale au fost aplicate: două amenzi în valoare de 1.700 de lei și un avertisment. Totodată, poliția mai spune că se efectuează cercetări cu privire la două posibile infracțiuni.
”Exemple de fapte sesizate până la acest moment:
1. În București, se efectuează cercetări față de o persoană, cu domiciliul în altă localitate, care a votat la referendum deși nu avea acest drept pentru că îi expirase viza de reședință.
2. Jandarmii din București au sancționat contravențional cu amendă în valoare de 200 de lei un bărbat după ce a adresat expresii jignitoare pe timpul sosirii unui demnitar la o secție de votare din Sectorul 1.
3. Tot în București, polițiștii fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, în cazul unui conflict apărut între două persoane în incinta unei secții de votare din Sectorul 5 al Capitalei.
4. Au fost semnalate mai multe cazuri în care alegătorii, printre care un deputat și un europarlamentar, și-ar fi fotografiat sau filmat buletinul de vot în timp ce se aflau în cabina de votare. Verificările sunt în desfășurare”, detaliază Poliția Capitalei.
MAI a anunţat că poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, la ora 7.00. Dintre acestea, 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare şi 21 neconfirmate.
“Au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale: şapte amenzi în valoare de 11.700 de lei şi 27 de avertismente. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la opt posibile infracţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, în raportarea de la ora 14,00.
Pe de altă parte, un bărbat din Bucureşti a fost amendat 4.000 de lei după ce a sesizat la 112 că la o secţie din judeţul Giurgiu se permite intrarea în cabina de vot a câte două persoane, dar în urma verificărilor efectuate de poliţişti, aspectele sesizate nu s-au confirmat.
La rândul lor, poliţiştii din Bihor fac cercetări după o sesizare legată de o posibilă situaţie privind transportarea la secţiile de votare a unor alegători, proces organizat de membrii unor partide politice. Poliţiştii de la ordine publică, dar şi echipaje de poliţie rutieră şi jandarmi sunt prezenţi în zona respectivă şi monitorizează situaţia.
Şi în Mehedinţi au fost sesizate trei posibile nereguli electorale, două dintre ele neconfirmându-se. “În jurul orei 10.03, Poliția orașului Vânju Mare a fost sesizată cu privire la faptul că la Secția de votare numărul 224, din localitatea Prisăceaua s-ar fi prezentat un tânăr de 26 de ani pentru a-și exprima dreptul de vot, fără a avea acest drept.
La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Cujmir care, din verificările efectuate, au stabilit că aspectele sesizate se confirmă, pe numele tânărului de 26 de ani existând o hotărâre judecătorească care îi interzice dreptul de a vota și de a fi ales până la data de 30 iunie 2025. În acest caz, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot”, se arată într-un comunicat al IPJ Mehedinţi.
Fostul deputat AUR Ciprian Ciubuc face obiectul unei anchete a poliţiei după ce şi-a postat votul pe TikTok. Parlamentarul a desenat pe buletinul de vot o căsuță cu numele Dianei Șoșoacă, lucru vizibil în fotografia făcută în cabina de vot şi postată pe reţelele de socializare.
“Astăzi, 24 noiembrie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că, un bărbat, deputat în Parlamentul României, ar fi realizat un clip video în interiorul cabinei de votare.
Menționăm faptul că, potrivit art. 12 alin. 1 din Decizia Biroului Electoral Central “fotografierea sau filmarea, prin orice mijloace, a buletinului de vot este interzisă” și constituie contravenție. Astfel, se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, conform art. 55 lit. m) raportat la art. 56 alin. (1 ) din Legea nr. 370/2004, privind nerespectarea deciziilor și hotărârilor birourilor electorale .
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 6 Poliție, pentru posibilă încălcare a normelor legale, privind fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot și în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.
În judeţul Maramureş un incident electoral a fost confirmat, iar alte trei sunt în verificare. “Au fost sesizate patru posibile incidente electorale: unul fiind confirmat, iar trei fiind în curs de verificare. De la începerea votării, o persoană a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.500 de lei.
Angajaţii MAI rămân mobilizaţi pentru asigurarea desfăşurării în siguranţă a alegerilor şi pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii”, a declarat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.
Un incident a fost raportat şi la Cluj-Napoca, unde vicepreședintele unei secţii de votare şi un membru s-au deplasat cu urna mobilă fără să fie însoțiți de polițiști, cum prevede legea. Polițiștii s-au autosesizat din oficiu în acest caz, cu privire la săvârșirea infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot.
Conform datelor oficiale, prezența la vot în România, cumulat cu diaspora, este de 16,47%. Conform datelor oficiale publicate de AEP 2.966.537 de oameni și-au exprimat deja opțiunea, la secțiile de votare deschise în România și peste hotare.
Un bărbat a provocat un scandal duminică dimineață, la secția de votare nr. 184 din Constanța. Potrivit poliţiei, în jurul orei 9:30, un bărbat aflat într-o stare vizibilă de agitație a provocat scandal în incinta secției.
Situația a fost rezolvată rapid datorită intervenției polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, aceștia reușind să calmeze persoana în cauză.
În Prahova, poliţiştii din Ploieşti au deschis un dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot, după ce o persoană a încercat să voteze de două ori. “Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie nr. 3 Ploieşti au fost sesizaţi, la data de 24 noiembrie, despre faptul că la o secţie de votare din municipiu, cartea de identitate a unei persoane ar fi fost scanată pentru a doua oară. În baza sesizării a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate”, informează IJP Prahova.
Este vorba despre un bărbat de 54 de ani, din municipiul Ploieşti, care şi-ar fi exercitat dreptul de vot la o secţie de votare din municipiul Ploieşti şi ulterior a mers la o altă secţie, încercând să voteze din nou.
Poliția a fost sesizată după ce ministrul Alina Gorgiu a postat pe Facebook mesaje electorale de susținere pentru Nicolae Ciucă, după închiderea campaniei. “Polițiștii au fost sesizați de către Biroul Electoral Județean Argeș, cu privire la continuarea campaniei electorale pe o rețea de socializare, de către un membru al unei formațiuni politice. Astfel, au fost luate măsuri în vederea verificării aspectelor sesizate, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.
Reamintim că persoanele care continuă campania electorală, după încheierea oficială a campaniei, inclusiv pe rețelele de socializare, considerate spațiu public, pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei”, a comunicat IPJ Argeș.
Peste 2 milioane de români au votat la secțiile din România, 1,5 milioane fiind înscriși pe listele permanente. Prezența la vot depășește astfel 11%. Cu siguranță aceasta va fi și mai mare după ora 12:30 – 13:00, când oamenii din mediul rural ies de la Biserică.
Au votat și Elena Lasconi, liderul USR și Kelemen Hunor, liderul UDMR. Dacă Elena Lasconi a declarat că a votat ”cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”, Kelemen Hunor a fost convins că românii vor face astăzi alegerea cea mai bună.
”Astăzi e primul tur al alegerilor prezidenţiale şi sunt convins, sper că vom avea un preşedinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce doreşte societatea românească. România are nevoie de un preşedinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea, aş putea să spun preşedinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranţa pentru fiecare familie şi se va ocupa, în primul rând, de problemele legate de declinul demografic, fiindcă asta este problema cea mai importantă a României”, a declarat Hunor.
A votat și actualul președinte Klaus Iohannis, care a refuzat să facă declarații. Cu toate acestea, președintele i-a ”poftit pe români la vot”. Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, în timp ce prezența la vot a urcat la 7% la nivel de țară, peste 1,2 milioane de români exprimându-și deja dreptul de vot.
La ora 9:30 a fost bifat primul milion de votanți în țară. Prezența de vot este acum de 5,52%. Românii trebuie să își aleagă azi favoritul pentru alegerile prezidențiale, iar lupta la baionetă se va duce între Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și George Simion, conform sondajelor, dar și conform cifrelor prezentate de casele de pariuri. Nicolae Ciucă, Mircea Geoană sau alți candidați nu ar avea șanse prea mari să ajungă în turul 2.
S-a prezentat la urne și liderul PSD Marcel Ciolacu. Candidatul la prezidențiale a votat la ora 9:00 la o școală din București. Cum era de așteptat, prezența social democratului la urnele de vot a creat agitație în jur, mai ales că presa a fost acolo prezentă în număr mare.
”Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi nu în ultimul rând am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său. Am votat pentru cît mai multe victorii ale românilor şi României, cum a fost ultima victorie de acum câteva zile, aderarea completă la Spaţiul Schengem.
Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru şi o echitate socială şi de asemenea, pentru pace. Cu toţii ne dorim un trai mai bun şi ne dorim să fim cum suntem noi românii. Şi sunt ferm convins că după această campanie electorală aşa vom fi”, a declarat Marcel Ciolacu, la ieşirea din secţia de votare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Potrivit caselor de pariuri, Marcel Ciolacu este favorit să ajungă atât în turul 2, cât și să câștige alegerile. Așadar, dacă pentru o calificare în finală, Marcel Ciolacu primește o cotă de 1.06, pentru a câștiga alegerile ar avea o cotă de aproximativ 1.40. Comparativ, Donald Trump avea cota 1.60 să o învingă pe Kamala Harris.
Românii se înghesuie la urnele de vot la primele ore ale dimineții. Așadar, la ora 9:00 votaseră peste 760.000 de români la secțiile de vot din țară, 435.000 dintre ei pe listele permanente. Așadar, prezența la vot a ajuns la 4,22%. Acestora li se adaugă românii care votează în străinătate.
Specialiștii estimau o prezență la vot destul de mare în acest an. Conform sondajelor, mulți români au anunțat că se vor prezenta la urnele de vot, astfel că optimiștii se așteaptă chiar la o prezență la vot de peste 60%. Chiar și așa, când doar jumătate din țară votează e destul de evidentă lipsa de încredere a populației în politicieni.
Reprezentanții MAI au oferit duminică dimineaţă primele informații despre scrutinul prezidențial. “La acest moment, vă pot confirma că pe parcursul nopții, cât timp cele 18.968 de secții de vot organizate la nivel național s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte.
Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 33 nu s-au confirmat. Alte 87 sunt în continuare în verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
IPJ Dolj, a transmis, la rândul său, că în ultimele 24 de ore poliţiştii din acest judeţ au efectuat verificări cu privire la 11 cazuri de continuare a campaniei electorale în mediul online.
În trei din aceste situații au fost aplicate sancțiuni contravenționale ( o amendă și două avertismente), iar în celelalte 8 situații se continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor aspectelor pentru individualizarea faptei, urmând ca la finalizarea acestora sa fie dispuse masuri legale.
Liderul liberal Nicolae Ciucă a fost primul dintre cei 14 candidaţi la preşedinţia României care şi-a exercitat dreptul de vot. El a mers la o secţie din comuna Baloteşti, judeţul Ilfov, însoţit de soţia sa.
“Este o zi importantă pentru România. Este o zi în care eu personal am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesare să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii.
Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români pentru vorba de viitorul nostru, este vorba de viitorul copiilor noştri”, a declarat Nicolae Ciucă, la ieşirea din secţia de votare.
Preşedintele Autorității Electorale Permenente, Toni Greblă, a declarat, dumincă, la scurt timp după deschiderea urnelor, că nu au fost înregistrate incidente la secțiile de votare și nici contestații. „Nu s-a înregistrat niciun fel de incident. Nu avem înregistrat nicio contestaţie până la acest moment”, a spus Toni Greblă, care a reiterat că pe site-ul AEP cei interesații pot urmări prezența la vot în România și în străinătate.
„În nicio secţie de votare din străinătate nu a fost comunicat niciun fel de incident sau problemă în legătură cu desfăşurarea votului”, a mai a precizat Greblă.
306.317 îşi exprimaseră deja opţiunea de vot pentru primul tur al alegerolor prezidenţiale în primul sfert de oră de la deschiderea urnelor, după cum arată datele live de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, număr echivalent unui procent de aproximativ 1,6% din totalul votanţilor.
Pe judeţe, cei mai mulţi români au votat în Olt şi Dâmboviţia, iar cea mai scăzută prezenţă este consemnată în Harghita şi Covasna.
În primele ore ale procesului de votare în mediul urban s-au înregistrat aproximativ 270.000 de voturi, de peste şase ori mai multe decât în mediul rural.
În ceea ce priveste statisticile legate de gen, au votat aproximativ 170.000 de bărbaţi şi 140.000 de femei.
Secţiile de votare s-au deschis în toată ţara, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne să îşi aleagă viitorul preşedinte. Procesul de votare se încheie la ora 21.00, dar după caz, acesta poate fi prelungit până la ora 23:59 pentru cei aflaţi în sediu sau la coadă în afara localului de vot.
Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.008.480 de cetăţeni, informează Autoritatea Electorală Permanentă. De asemenea, numărul românilor cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 989.230 de persoane. “Precizăm că Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi de la Direcţia Generală de Paşapoarte, cât şi prin radieri efectuate de persoanele autorizate din cadrul primăriilor”, se arată într-un comunicat al AEP.
Pe buletinul de vot se regăsesc 14 candidaţi.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunțat că până acum aproximativ 20.500 de deținuți și-au exprimaj deja intenția de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Dintre cele 24.696 de persoane private de libertate care şi-au manifestat intenţia de a vota, 22.647 au fost identificate cu drept de vot, iar 2.049 fără acest drept.
În paralel, dintre deţinuţii cu drept de vot, 20.512 şi-au exprimat în scris intenţia de a vota.
Secţiile în care persoanele private de libertate vor vota la referendumul local din Capitală sunt amenajate la Penitenciarul Bucureşti-Rahova şi Penitenciarul Spital Bucureşti Rahova.
Conform situaţiei preliminare, la nivelul acestor două unităţi există 858 de persoane cu drept de vot. Dintre acestea 819 şi-au exprimat în scris intenţia de a vota la referendumul iniţiat de primarul Nicuşor Dan.
Românii din diasporă nu s-au înghesuit până la această oră să voteze. De la ultima actualizare alte câteva sute de persoane și-au exercitat acest drept. Mulți dintre ei au votat pe listele suplimentare.
Mai trebuie spus că, în urmă cu 5 ani de zile, în 2019, la precedentele alegeri prezidențiale, turul 1, aceeaşi oră, numărul votanţilor era de aproape 260.000 de persoane.
Cele 951 de secții de votare au fost deschise pentru românii din diaspora. Potrivit datelor furnizate de site-ul Autorității Electorale Permanente, și-au exprimat votul 220.741 de persoane.
Dintre aceștia, 4.227 de români au votat prin corespondență, iar restul de 216.514 de oameni au mers la urne și au votat pe listele suplimentare. Conform datelor, momentan, nimeni nu și-a exprimat votul cu ajutorul urnei mobile.
Conform datelor oficiale furnizate în această toamnă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), 18.008.480 de cetățeni cu drept de vot erau înscriși în Registrul electoral la data de 31 octombrie 2024. Din acest total, 18.011.923 de cetățeni au domiciliul sau reședința în țară, iar 990.989 au domiciliul în diaspora.
Pe 24 noiembrie, toți acești cetățeni sunt așteptați la urne, pentru a alege viitorul președinte al României pentru următorii 5 ani. Mai mult ca sigur, dacă niciun candidat nu obține 50% + din voturi, cei peste 19 milioane de români vor trebuie să se prezinte la urne și pe 8 decembrie 2024. Atunci ar urma să avem turul II de scrutin, cel decisiv.
În interiorul României, secțiile de votare se deschid duminică, 24 noiembrie, la ora 07.00. Cetățenii pot vota până la ora 21.00. Cu toate acestea, dacă la ora 21.00 mai sunt alegători dornici să-și exprime votul, programul de votare poate fi prelungit. Prelungirea se face până la ora 23.59.
”În situația în care, în ziua de duminică, la ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare din țară sau din străinătate constată că în secția de votare, precum și la rând, în afara sediului acesteia, se află persoane care s-au prezentat să voteze, va prelungi votarea până cel mai târziu la ora 23.59”, a anunțat BEC.
În diaspora, românii au trei zile la dispoziție pentru a-și vota favoritul la prezidențiale. E vorba de zilele de 22, 23 și 24 noiembrie 2024, respectiv 6, 7 și 8 decembrie 2024, în turul II.
În ceea ce privește orarul de vot, secțiile de votare din diaspora vor fi deschise între orele 12.00 și 21.00, pe 22 și 23 noiembrie, conform fusului orar de la fața locului. Pe 24 noiembrie, orarul este similar celui din țară: 07.00 – 21.00.
ATENȚIE! BEC anunță că, în cazul secțiilor de votare din străinătate, în zilele de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării, ”votarea nu se poate prelungi ulterior orei 21.00″.
La nivel național, pe 24 noiembrie vor fi 18.900 de secții de votare. Cetățenii din țară pot vota pe lista permanentă la secția de votare unde sunt arondați conform domiciliului sau reședinței. Se mai poate vota și în orice altă secție de votare din afara localității de domiciliu, pe listele suplimentare.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a confirmat faptul că vom putea vota la orice secție. Asta dacă în ziua votului nu suntem în localitatea de domiciliu.
Românii care vor să afle la ce secție de votare sunt înscriși pot face acest lucru dacă introduc codul numeric personal pe site-ul registrulelectoral.ro al Autorității Electorale Permanente.
În diaspora, AEP a organizat 950 de secții de votare la alegerile prezidențiale. Vorbim de cel mai mare număr de secții de votare organizate vreodată în afara granițelor țării noastre.
Românii de peste hotare pot să voteze la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Trebuie doar să dovedească faptul că au domiciliul sau reședința în străinătate.
Pentru a putea vota la prezidențiale sau la parlamentarele de pe 1 decembrie, românii din diaspora o pot face în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării. Documentul trebuie să fie însoțit de un act oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:
În ziua alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie, pe site-ul dedicat realizat de Autoritatea Electorală Permanentă – Prezența Vot – cetățenii pot urmări în timp real datele privind prezența la vot a cetățenilor la nivel național.
La fel ca la alegerile locale și europarlamentare de pe 9 iunie 2024, FANATIK vă ține la curent cu aceste informații oficiale pe care autoritățile le actualizează în mod permanent.
Imediat după închiderea oficială a urnelor, în spațiul public vor apărea primele exit poll-uri realizate de sociologi acreditați. În paralel, dinspre BEC vor fi furnizate și datele oficiale după numărătoarea efectivă din cele aproape 19.000 de secții.
În acest an, Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat trei institute de sondare a opiniei publice pentru prezidențiale. E vorba de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde, The Center for Internaţional Reserch and Analysis S.R.L (CIRA) și Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS).
De asemenea, site-ul informat.ro oferă cifrele de prezență la vot în timp real. O fac eîn două modlități, într-o aplicație simplu de navigat accesibilă prin website, dar și printr-o aplicație de mobil. Datele sunt preluate de la STS, sursa oficială care măsoară în timp real prezența la vot.