Românii își aleg președintele în aceste săptămâni. Astfel că toată lumea așteaptă cu sufletul la gură primele rezultate. Ca de obicei, după exit-poll oamenii își pot face o idee cam cine ar fi în top. Rezultatele finale sunt singurele care contează. În acest sens fiecare mare partid va efectua propriile sale numărători. Acestea sunt denumite tradițional ”numărători paralele”.
Gigi Becali, in direct la Romania TV, alaturi de George Simion a dezvaluit ca la numaratoarea partiala, AUR are 10% avans de locul 3, Elena Lasconi, dupa numararea a 500 de sectii: “Ne vin rezultatele in timp real! E posibil sa fim si peste Ciolacu, o sa vedeti!”
Sistemul de numărătoare paralelă a fost gândit pentru a ”preveni frauda” atunci când cineva numără voturile. După cum spunea și Stalin, nu contează cine și cum votează, contează cine numără voturile. În acest sens, toate marile partide au delegați în secțiile de votare. Se întâmplă asta pentru a se asigura că voturile nu sunt ”furate”.
Deși țara noastră are parte de obicei de alegeri corecte, există uneori tensiuni și mici scenarii cum că ar exista candidați sau partide care fură alegerile. Atenția este îndreptată cu siguranță spre cea mai mare numărătoare paralelă, cea a PSD. Pentru că Partidul Social Democrat este și cel mai mare din țară, dar și cel cotat cu prima șansă la a câștiga alegerile prezidențiale, dar și parlamentare.
Numărătoarea paralelă este foarte importantă. Mai ales când alegerile sunt ”strânse” și candidații pot să își câștige mandatul pentru următorii patru ani la o diferență foarte mică. Așadar, toți reprezentanții partidelor stau foarte atenți pe numărătoarea voturilor. Se folosesc inclusiv de cele mai noi metode tehnologice pentru a număra voturile.
De obicei, fiecare partid se concentrează foarte mult pe voturile propriilor candidați. Astfel că la numărătoarea paralelă a PNL este extrem de interesat de urmărit cum se comportă acest partid și candidatul Nicolae Ciucă. Miza este enormă pentru liberali. Nicolae Ciucă vrea cu orice preț să ajungă în turul doi al alegerilor. Are speranța că acolo va fi votat masiv de electoratul ”de dreapta”.
Alegerile prezidențiale din România se vor desfășura în acest an pe 24 noiembrie, primul tur. Al doilea tur a fost programat pe 8 decembrie 2024. Sunt primele alegeri prezidențiale din țara noastră de după 1989 care au loc în același an cu cele parlamentare și locale. Excepție fac doar cele din anul 2004.
Sistemele de numărătoare paralelă sunt uneori utile. Alții ar spune esențiale pentru democrație. De exemplu, în urmă cu mai mulți ani, un sistem paralel de numărătoare al USR a ”semnalat” o posibilă eroare de introducere tocmai la o secție din Shanghai. Era vorba de momentul în care Viorica Dăncilă visa să ajungă președinte.
”Sistemul nostru de numărare paralelă ne-a semnalat o posibilă eroare de introducere la secția din Shanghai: pentru candidatul Dăncilă erau raportate 0 voturi la închiderea urnelor. Am verificat după procedură cu delegatul de acolo și informația e corectă. Chiar niciun vot pentru Dăncilă la Shanghai”, scria pe Facebook deputatul USR Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei electorale a lui Dan Barna.
La fel de interesantă trebuie să fie numărătoarea paralelă AUR, un partid în teorie pe val, care are încredere mare că îl va trimite pe George Simion în finala pentru alegerile prezidențiale. Desigur, foarte important în viziunea AUR ca alegerile să fie corecte.
De așteptat ca această numărătoare paralelă să scoată în evidență mai multe nereguli în diverse secții de votare, astfel că cei din AUR vor transmite și comenta în stilul caracteristic aceste alegeri prezidențiale. De urmărit cu atenție.
Nu uita, în acelați timp, de calculele oficiale, calcule făcute la BEC, instituție de care trebuie să țineți cont, indiferent de favoriții din ziua alegerilor.
De asemenea, informat.ro îți oferăcifrele legate de prezența la vot în timp real, într-o aplicație disponibilă direct pe website sau direct pe de mobil. Datele sunt preluate de la STS, sursa oficială care măsoară în timp real prezența la vot.