Au fost afișate secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024, alegeri care au loc chiar în acest weekend. Astfel, mai sunt câteva zile până la primul tur, iar cetățenii trebuie să se informeze asupra locurilor la care pot merge să-și aleagă președintele pentru următorii cinci ani.
Biroul Electoral Central a stabilit că alegătorii aflați în ziua votului pentru alegerile prezidențiale din 2024 în localitatea lor de domiciliu vor putea vota exclusiv la secția de votare la care sunt repartizați, figurând pe listele permanente.
Românii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua scrutinului vor putea să-și exercite dreptul de vot la orice secție din țară, înscriindu-se pe listele suplimentare.
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a precizat că posibilitatea de a vota la orice secție este valabilă doar pentru cei care nu sunt în localitatea de reședință în ziua alegerilor.
„Mai pe înțelesul tuturor: dacă ai domiciliul pe o anume stradă în sectorul 1 nu poți în ziua de 24 noiembrie să votezi în sectorul 6 sau în sectorul 4, ci trebuie să votezi – dacă te afli în municipiul București – la secția de vot unde este arondat domiciliul cetățeanului respectiv sau reședința cetățeanului respectiv.
Dacă un cetățean din București – dar este valabil pentru cetățenii din toate unitățile administrativ teritoriale din țară – în ziua alegerilor se află în oricare localitate din țară sau din străinătate în afară de localitatea unde el are reședința sau domiciliul, poate să voteze oriunde în țară și străinătate”, a explicat Toni Greblă, conform europafm.ro.
Mare atenție pentru că mulți români au fost înștiințați deja că vor vota în locuri diferite față de cele de până acum. Așa s-a întâmplat în mai multe cartiere din București, acolo unde Poliția Locală a pus anunțuri oficiale pe scările de bloc. S-a întâmplat cam la fel și în alte zone ale țării.
Alegătorii care doresc să afle secția de votare la care sunt arondați pot verifica acest lucru scriind codul numeric personal pe site-ul registrulelectoral.ro, administrat de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prin intermediul acestei platforme, fiecare persoană poate afla instantaneu adresa, numărul și localizarea secției de votare la care este înscrisă pe lista electorală permanentă. Platforma oferă atât informații grafice de localizare, cât și adresa exactă, astfel încât alegătorii să poată planifica din timp locul unde își vor exercita votul, a explicat
„Conform deciziei, alegătorul care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
Totodată, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară”, a transmis, joi, BEC, într-un comunicat de presă preluat de News.ro.
Pentru cetățenii români care se află în alte țări, votul poate fi exprimat la orice secție de votare din afara României, iar ei vor avea mai multe zile la dispoziție. Conform comunicatului emis de BEC, dacă în ziua alegerilor, cetățeanul este în altă unitate administrativ-teritorială decât cea în care are domiciliul ori reşedinţa, el poate poate să-și exprime votul la orice secție de votare pe o listă suplimentară.
„De asemenea, alegătorul cu mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective. Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării”, se arată în document.
Chiar dacă votul pentru cetățenii din afara țării se desfășoară pe parcursul mai multor zile, doar în ultima zi a scrutinului programul poate fi prelungit, dacă mai există doritori să voteze, a subliniat Toni Greblă.
„6.650 de cetățeni au primit plicuri care conțin toate materialele necesare exercitării votului prin corespondență pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Din acestea, aproximativ 200 de plicuri au și fost recepționate și se găsesc în depozit, în așteptare, la Poșta Română, până când vor fi transmise la Biroul pentru secții de votare din străinătate prin corespondență”, a mai spus Toni Greblă, conform Radio România Actualități.
Românii din diaspora vor putea să-și exprime votul la alegerile prezidențiale și parlamentare în cadrul a 950 de secții, reprezentând cel mai mare număr de secții de votare organizate în afara țării.
Ministrul de externe, Luminița Odobescu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, că toate detaliile referitoare la locația secțiilor de votare și actele necesare se pot găsi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
„Mă adresez cetățenilor români aflați în afara țării să se asigure că atunci când se prezintă vot au actele de identitate valabile în ziua votării. În plus, pentru alegerile prezidențiale este necesară dovada reședinței în străinătate și recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul ministerului la rubrica “Alegeri 2024” și acolo vor găsi lista cu documentele emise de autoritățile străine care dovedesc reședința în străinătate”, a precizat Luminița Odobescu, ministrul de externe.
Pe 24 noiembrie românii sunt chemați la urne pentru a-și alege noul președinte. În România vor fi deschise 19.000 de secții de votare, care își vor începe activitatea la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00.
De asemenea, dacă la ora închiderii se află mulți alegători care nu au reușit să voteze, președintele secției poate decide prelungirea programului până la 23:59.
Nu uitați că există și o platformă unde puteți vedea începând de vineri când începe scrutinul în Diaspora, și duminică când are loc cel din țară, cifrele de prezență la vot în timp real. Vorbim despre o aplicație simplu de navigat, mai mult decât accesibilă prin website, dar și o aplicație de mobil. Datele sunt preluate de la STS, sursa oficială care măsoară în timp real prezența la vot. Aveți deja primele date despre alegerile prezidențiale.