News

Alegeri prezidențiale 2025: a început oficial campania electorală. Ce reguli trebuie să respecte candidații

Alegeri prezidențiale 2025: vineri, 4 aprilie, la ora 00.00, a început oficial campania electorală. Cât durează și care sunt regulile anunțate de AEP.
04.04.2025 | 09:29
Alegeri prezidentiale 2025 a inceput oficial campania electorala Ce reguli trebuie sa respecte candidatii
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 a început. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alegeri prezidențiale 2025. De câteva ore deja, suntem oficial în campania electorală pentru primul tur de scrutin organizat pe 4 mai. Ce reguli trebuie să respecte cei 11 candidații la funcția supremă în stat.

Start oficial în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 4 mai

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început oficial vineri, 4 aprilie, la ora 00:00. Aceasta se va încheia cu o zi înaintea primului tur al alegerilor, mai exact pe 3 mai, ora 07:00.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește turul al doilea, campania pentru acesta va începe de la validarea oficială a rezultatelor primului tur de către Curtea Constituțională a României (CCR) și se încheie pe 17 mai 2025, ora 07:00.

Joi, 3 aprilie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a emis un comunicat de presă cu informații privind startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile din luna mai.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere că vineri, 4 aprilie a.c., începe campania electorală pentru alegerile pentru Preşedintele României din data de 4 mai 2025, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfăşurarea unei campanii corecte şi transparente, care să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”, arată AEP, într-un comunicat de presă.

Regulile impuse de AEP pentru candidații la funcția supremă în stat

Cei 11 candidați la Președinția României sunt obligați să respecte o serie de reguli, odată cu startul campaniei. În primul rând, cu toții au avut obligația înlăturării, până vineri, 4 aprilie, a tuturor materialelor de propagandă utilizate până la acel moment și care nu respectă regulile premise de legislația în vigoare.

ADVERTISEMENT

Tot din 4 aprilie, cei 11 aspiranți la fotoliul de la Cotroceni mai au voie să folosească doar materiale de propagandă electorală, precum afișe, materiale de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condițiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broșurile, pliantele și alte materiale tipărite din aceeași categorie.

ADVERTISEMENT

Sunt o serie de materiale de propagandă care sunt interzise spre folosire în perioada campaniei electorale, transmite AEP:

  • utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali;
  • utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar;
  • organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.

Cerințe noi privind materialele publicitare ale candidaților

Pentru transparență, AEP impune o cerință nouă pentru alegerile din 4 mai. Astfel, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații (eticheta):

  • a) o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
  • b) candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;
  • c) o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 și 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
  • d) o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • e) după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
  • f) codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.

Cine sunt cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din 4 mai

În 24 noiembrie 2024, 14 candidați (10 susținuți de partide şi 4 independenți) au fost înscriși pe buletinul de vot. Pentru alegerile din 4 mai, numărul lor a scăzut la 11.

Dintre aceștia, 5 – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian Popescu – au candidat și la scrutinul prezidențial de anul trecut. Atunci, șefa USR a izbutit să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, ”eliminat” între timp de CCR. Alți 3 candidați – Lavinia Șandru, Daniel Funeriu și Nicușor Dan – se află la prima luptă electorală pentru Cotroceni.

Pe 22 martie, BEC a stabilit ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2025:

  1. George Simion (AUR)
  2. Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD-PNL-UDMR)
  3. Elena Lasconi (USR)
  4. Cristian Terheș (PNCR)
  5. Lavinia Șandru (PUSL)
  6. Victor Ponta (independent)
  7. Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
  8. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  9. John-Ion Banu (independent)
  10. Daniel Funeriu (independent)
  11. Nicușor Dan (independent)