News

Alegeri prezidențiale. Care este perioada de campanie electorală stabilită de Guvern

27.08.2019 | 17:14
Alegeri prezidentiale Care este perioada de campanie electorala stabilita de Guvern

Executivul a stabilit, marți, perioada în care se va desfășura campania electorală pentru alegerile prezidențiale din acest an. Guvernul a adoptat, în prima ședință după ce ALDE a ieșit de la guvernare, o hotărâre de Guvern prin care data de 12 octombrie a fost stabilită ca fiind data de începere a campaniei electorale. Potrivit OUG, 8 noiembrie este prima zi a votului în străinătate, începând cu ora 12.00 până la ora 21.00.

Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe data de 10 noiembrie. Până în prezent, și-a anunțat candidatura pentru Cotroceni actualul președinte Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, președintele Partidului Social Democrat. Călin Popescu Tăriceanu și-a retras candidatura, după cum a anunțat luni, când a anunțat și ieșirea ALDE de la guvernare.

Președintele ALDE s-a sfătuit cu reședintele Pro România, Victor Ponta, și au căzut de comun acord să-l sprijine pe actorul Mircea Diaconu în cursa pentru Cotroceni.

Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale
Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale

Tăriceanu renunță la propria sa candidatură și îl susține pe Mircea Diaconu

„Victor Ponta și-a declarat dispoziția de a mă susține. Evaluările pe care le-am făcut mi-au demonstrat că există o așteptare pentru un alt tip de candidatură. L-am ascultat pe Mircea Diaconu îndelung, cu care am avut o discuție, în care și-a prezentat intențiile și profilul de candidat. M-a impresionat și m-a convins”, a declarat Tăriceanu.

În ceea ce-l privește, Mircea Diaconu spune că va discuta cu cele două formațiuni. Dar promite că nu va apărea, în campanie, alături de sigla vreunui partid.

„Sunt un independent și sunt susținut logistic. Nu o să vedeți liderii nicăieri. Nu o să îi vedeți că se urcă sau siglele lor pe campania mea. (Ce câștigă Pro România și ALDE din asta?) Nimic! Poate noblețea lor, generozitate. E un gest unic. (Cum a decurs discuția, ati spus: eu sunt candidat independent și nu vreau să îmi puneți condiții, iar cei doi au spus: da, ok?) Da! (I-ați întrebat ce câștigă din asta?) Nu! Nu câștigă nimic!”, a declarat pentru digi24.ro Mircea Diaconu.

Dan Barna, președintele USR, și-a lansat și el candidatura la alegerile prezidențiale care se vor desfășura anul acesta. Președintele USR a șocat o țară întreagă, după crimele de la Caracal. ”Dacă eu aș fi fost președinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat”, a spus Barna. Din partea PMP, va candida la președinție Theodor Paleologu.