News

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Răsturnare de situație după numărătoarea oficială. Update

02.11.2020 | 07:47
Alegeri prezidentiale in Republica Moldova Rasturnare de situatie dupa numaratoarea oficiala Update
ADVERTISEMENT

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Peste 3,2 milioane de cetățeni de peste Prut sunt așteptați să participe duminică la alegerile pentru funcția de președinte al țării, disputată de opt candidați, între care actualul președinte, Igor Dodon, și fostul premier, Maia Sandu.

UPDATE: Răsturnare de situație în Republica Moldova. Conform datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală după centralizarea a peste 99,30% din procesele verbale de la secţiile de vot din Republica Moldova, Igor Dodon a obţinut doar 32,80% din voturile exprimate duminică, în timp ce candidatul pro-european Maia Sandu a înregistrat un scor de 35,87%.

ADVERTISEMENT

Pe poziţia a treia se situează Renato Usatîi, cu 16,96%, urmat de Violeta Ivanov (6,53%) şi Andrei Năstase (3,26%). Maia Sandu se situează pe primul loc și în opțiunea de vot a cetățenilor din Diaspora, cu 69,48% din voturi. Turul al doilea va fi organizat peste două săptămâni.

UPDATE ora 21:50. Au fost afișate rezultatele unui exit-poll făcut până la ora 20:00, dar care nu cuprinde Transnistria și Diaspora.

ADVERTISEMENT

Sondaj făcut de ”AfterPoll 2020”:

  • Igor Dodon – 40,9%
  • Maia Sandu – 34,6%

Prezenţa la urne pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova a fost de 42,7%, conform Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău.


UPDATE ora 14:30. Un depuatat PAS a blocat cu maşina personală drumul de acces spre secţia de votare din satul Varniţa. Este vorba de Igor Grosu care a oprit circulația din direcţia oraşului Bender, zonă deschisă pentru cetăţenii din stânga Nistrului.

ADVERTISEMENT

El și-a motivat gestul spunând că nu dorește ca alegătorii din Transnistria să decidă alegerile. Deputatul a participat la această manifestare alături de mai mulți cetățeni, printre care și luptători ai războiului de pe Nistru.

Câţiva observatori CSI l-au acuzat pe Igor Grosu de încălcare legislaţiei.

”Nu vreau ca separatiştii să influenţeze procesele democratice din Moldova”, a declarat Igor Grosu.

ADVERTISEMENT

Până la ora 12:30, peste 36.000 de mii de moldoveni votaseră. Este o prezență semnificativ mai mare față de 2016. La aceeași oră, în urmă cu 4 ani, votaseră doar 16.000 de cetățeni.


UPDATE ora 11:25. Până la ora 11, la patru ore de la deschiderea urnelor de vor, la alegerile prezidențiale în Republica Moldova se înregistra o prezență de peste 13%, adică undeva la 360.000 de cetățeni. Puteți urmări, în timp real, AICI, cum decurge această prezență.

Scrutinul electoral din Moldova se desfășoară în plină pandemie de COVID-19. Ultimele informaţii, furnizate de Ministerul Sănătăţii de la Chișinău, indicau că 839 de noi infecţii au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. În total, peste 76 de mii de moldoveni s-au îmbolnăvit şi peste 1.700 au murit din cauza coronavirus.

În ceea ce privește lupta pentru postul de președinte, cele mai recente sondaje de opinie arată că preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon şi fostul premier de dreapta, Maia Sandu, au cele mai mari şanse să ajungă în turul doi al alegerilor.

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Igor Dodon și Maia Sandu, favoriți la turul II

În cursa electorală de la Chișinău au intrat în total, 8 candidați, care lupta în al patrulea tur de scrutin din istoria alegerilor prezidențiale, de la declararea independenței în 1991.

La fel ca la precedentele alegeri, cetăţenii moldoveni au de făcut clasica alegere între stânga, apropiată de Rusia, şi dreapta, cu înclinații spre UE: la stânga ies în evidenţă Igor Dodon şi controversatul Renato Usatîi, iar la dreapta Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Iată lista completă a candidaților la alegerile prezidențiale din Republica Moldova în ordinea apariției pe buletinele de vot: Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), Andrei Năstase (Partidul Politic “Platforma Demnitate și Adevăr”), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic “Șor”), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acțiune și Solidaritate), Octavian Țîcu (Partidul Politic “Partidul Unității Naționale”) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

Pentru aceste alegeri, autoritățile de la Chișinău au decis constituirea a 2.143 de secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova și alte 139 în străinătate, dintre care cele mai multe în Italia (30), Federația Rusă (17), România (13) și Statele Unite ale Americii (12), scrie Agerpres.

Unde se poate vota în România pentru alegerile prezidențiale din Moldova

Cetățenii moldoveni care muncesc, învaţă sau locuiesc în România sunt aşteptaţi să voteze pentru alegerile prezidenţiale.

Secţiile de votare din România se deschid la ora 7 dimineaţa şi se vor închide la 21.00. Pentru a vota, au nevoie de paşaportul valabil sau expirat, buletinul de identitate sau livretul de marinar.

Iată lista secțiilor de votare pentru cetățenii moldoveni:

  • Bucureşti, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40 Bucureşti, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorităţii Electorale Permanente
  • Iaşi, sediul Consulatului General
  • Timişoara, Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”
  • Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenţilor
  • Galaţi, Universitatea “Dunărea de Jos”
  • Braşov, Casa de Cultură a Studenţilor
  • Constanţa, Universitatea “Ovidius”
  • Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”
  • Suceava, Universitatea “Ştefan cel Mare”
  • Sibiu, Şcoala Gimnazială “Regina Maria”
  • Craiova, Universitatea din Craiova
  • Oradea, Universitatea din Oradea

Constituția din Moldova spune că va ieși câștigător candidatul care întrunește voturile a 50% + 1 dintre alegătorii prezenți la urne. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obține majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul președintelui Republicii Moldova este de patru ani.

ADVERTISEMENT