News

Alegeri prezidențiale în Ucraina! Cine este Volodimir Zelenski, actorul care conduce în sondaje

31.03.2019 | 08:49
Alegeri prezidentiale in Ucraina Cine este Volodimir Zelenski actorul care conduce in sondaje

Sunt alegeri prezidențiale astăzi, în Ucraina, și un candidat supriză conduce în sondaje. Este vorba despre actorul de comedie Volodimir Zelenski, preferat în general de alegătorii tineri. În total sunt 39 de candidați, iar Zelenski are mari șanse să intre în turul al doilea de scrutin, cel mai probabil cu actualul șef la statului, Petro Poroșenko.

Volodimir Zelenski, favorit la alegerile prezidențiale din Ucraina

În vârstă de 41 de ani, Volodimir Zelenski are propriul show de comedie în care joacă rolul unui cetățean obișnuit care luptă împotriva corupției și ajunge președintele țării, relatează BBC. Acum, sunt șanse mari să se întâmple asta și în realitate.

Un sondaj de la începutul lunii îl credita pe Zelenski cu peste 25% din intențiile de vot. Aproape 17% dintre cei care au luat parte la sondaj și-au exprimat opțiunea pentru Petro Poroșenko, iar 16,2% – pentru fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko. Probabil că totul se va decide în al doilea tur de scrutin, programat pe 21 aprilie.

Volodimir Zelenski este un actor de succes.
Volodimir Zelenski este un actor de succes.

Campanie pe rețelele de socializare

Ca și Petro Poroșenko și Iulia Timoșenko, Volodimir Zelenski se declară un proeuropean convins și a reușit să convingă, în special, tinerii că este pottrivit pentru funcția de președinte al Ucrainei. În campanie, și-a transmis mesajele pro-UE și anticorupție mai ales pe rețelele de socializare, reamintesc jurnaliștii de la BBC.

Principalul său rival, Petro Poroșenko (53 de ani), este unu dintre cei mai bogați oameni din Ucraina și a fost ales președinte după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, în urma revoluției din februarie 2014, care a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Foarte mulți alegători ucraineni sunt sunt nemulţumiţi de Petro Poroșenko și îi reproșează că nu a reușit să combată corupţia şi să reducă sărăcia. În plus, o creştere a preţului gazelor a cauzat o nemulţumire larg răspândită în rândul populației.