News

Rezultate Exit-poll Alegeri Moldova. Maia Sandu a câștigat în fața lui Igor Dodon

15.11.2020 | 21:40
Rezultate Exitpoll Alegeri Moldova Maia Sandu a castigat in fata lui Igor Dodon
ADVERTISEMENT

Rezultate Exit-poll Alegeri Prezidențiale Moldova, turul 2. Secţiile de vot din Republica Moldova și din străinătate s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00 pentru cei peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot care sunt aşteptaţi să participe la cel de-al doilea tur al prezidențialelor.

UPDATE, ora 21:00. Potrivit exit-poll-ului realizat de Intellect Group” în colaborarea cu asociația SPERO, cu date doar din Republica Moldova, procentele arată altfel:

ADVERTISEMENT

Maia Sandu – 54,8%

Igor Dodon – 45,2%

Conform rezultatelor preliminare de la after-poll-ulul telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, care nu conțin date din Diaspora, situația stă în felul următor:

Maia Sandu – 54,7%

Igor Dodon – 45,3%

UPDATE, ora 20:30. Vă reamintim că rezultatele Exit-Poll realizate de „Intellect Group” în colaborarea cu asociația SPERO vor fi făcute publice la ora 21:00.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 20:00. Peste 1.610.000 de alegători s-au prezentat la urne până la această oră, reprezentând 51,98% prezență la vot.


UPDATE, ora 19:00. Prezența la vot este peste 50%. Conform ultimelor informații oficiale, până la această oră au votat 1.573.782 de alegători, adică 50,92%. Față de raportatea precedentă, în țară sunt cu peste 100.000 de voturi mai mult, 1.343.253.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 18:00. Prezența la vot a trecut de 48%. Potrivit datelor CEC, până la această oră au votat 1.478.116 de alegători, adică 48,24%. În țară au fost exprimate 1.268.494 dintre voturi, în vreme ce în diaspora s-au înregistrat 207.725 dintre sufragii.


UPDATE, ora 17:36. Renato Usatîi se oferă să organizeze curse aeriene private pentru a livra buletine de vot în secțiile din diaspora unde acestea sunt pe sfârșite, dacă primește permisiunea Comisiei Electorale Centrale (CEC) și Ministerului Afacerilor Externe și Afacerilor Europene (MAEIE).

ADVERTISEMENT

„Eu nu pot să cer buletine în plus, pentru că deja am votat. Cine mă privește acum din localitățile unde sunt buletine lipsă: eu pot să organizez, timp de o oră, o rută privată să aducem buletine de vot. Este MAEIE, este CEC, dacă ei îmi dau un angajat și 3-5.000 de buletine de vot, eu organizez avionul privat ca aceste buletine să ajungă în secțiile unde e nevoie. Germania, Irlanda, Franța – orice țară, orice oraș”, a promis Usatîi, potrivit AGORA.md.


UPDATE, ora 17:15. Poliția din orașul Frankfurt a primit în urmă cu aproape o oră un apel telefonic care anunța plasarea unei bombe la secția de votare nr. 1/349 Frankfurt. reprezentanții forțelor de ordine au intervenit imediat, evacuând zona, iar președintele secției de votare a decis suspendarea procesului electoral pentru o oră, (până la 17:35, ora Moldovei).


UPDATE, ora 16:20. 105 încălcări ale legislației electorale au fost constatate de polițiștii din Republica Moldova. Printre acestea, cinci cazuri de blocare a traseelor și alte 44 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, a anunțat Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Până la ora 15:30, au votat 156.779 de moldoveni de peste hotare. Numărul lor este mai mare decât în primul tur, când au votat circa 149.000 de moldoveni din diasporă, dar și decât în 2016, când au votat 132.000 de cetățeni din afara granițelor țării.


UPDATE, ora 16:00. De la ora 21:00, după ce se închid secțiile de votare, vor fi făcute publice rezultatele Exit-Poll realizate de „Intellect Group” în colaborarea cu asociația SPERO, singurul exit-poll autorizat de CEC.


UPDATE, ora 15:00. Prezența la vot la ora 15:00 este de 36,76%, un număr de 1.096.482 de alegători și-au exprimat opțiunea pentru funcția de președinte al Republicii Moldova până la această oră. 33,6% dintre aceștia au votat în țară, iar restul peste hotarele Republicii Moldova, potrivit datelor anunțate de CEC.


UPDATE, ora 13:36. Coadă și la secția de votare de la Ambasada Republicii Moldova din Moscova. Potrivit AGORA.md zona este supravegheată de polițiști iar fotografiatul și filmatul sunt restricționate.

Foto: AGORA.md

Un alegător moldovean a postat pe Facebook o filmare aeriană impresionantă cu coada de la secția de votare 1/349 din Frankfurt pe Main.


UPDATE, ora 12:30. Alegătorii moldoveni din diaspora semnalează cozi la multe dintre secțiile de votare din străinătate. Încă de la deschiderea urnelor alegătorii au stat la coadă la Ambasada Republicii Moldova de la București. În scurtă vreme a fost semnalată aglomerație la Tel Aviv (Israel), la Kassel și Frankfurt (Germania), la Parma, Mestre, Milano, Verona și Bologna (Italia) sau la Londra (Marea Britanie).

Până la ora 10.00 votaseră 348.436 de alegători, adică 10,60% din totalul celor 3.287.140 cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC).


 UPDATE, ora 10:30. Ambii candidați și-au exprimat votul. A votat și președintele Parlamentului. Maia Sandu a ajuns prima la urne, împreună cu mai mulți colegi de partid.

„Azi, toată puterea este în mâinile voastre. Azi, aveți puterea să-i pedepsiți pe cei care v-au mințit, v-au furat sau v-au alungat de acasă. Azi, decidem cum vom trăi în următorii patru ani, cum va păși Republica Moldova în următorul deceniu. Dar pentru asta trebuie să ieșim la vot. Când oamenii se unesc, lucrurile se schimbă. Eu azi am votat pentru schimbare, pentru Moldova în care toți oamenii se uită cu încredere în ziua de mâine”, a declarat Maia Sandu.

Igor Dodon s-a prezentat la secția de votare însoțit de soție și de gărzile de corp. „Mă bucur că astăzi cu toții suntem mai activi. Am votat pentru independența și statalitatea RM. Cred în viitorul acestei țări. Avem nevoie de schimbări calitative, nu șocuri, nu crize. Am votat pentru echitate socială, pentru dezvoltarea economică, pentru echilibru în relațiile externe. Nu vreau ca RM să devină un pion în joaca geopolitică internațională. Am votat pentru valori creștine. Sunt sigur că totul va fi bine. Totul ne va reuși. Vom asigura că țara va merge înainte. Cu Doamne ajute!”, a declarat președintele în exercițiu.

Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului de la Chișinău și șefa Partidului Socialist din Republica Moldova, a votat la primele ore ale dimineții.

„Am votat pentru stabilitate și pace, pentru prosperitate, pentru un om care va fi un adevărat statalist, care va proteja țara sa și se va mândri cu ea, fără să predea suveranitatea țării. Noi suntem popor pacifist, trebuie să trăim în pace cu toții”, a declarat Greceanîi, citată de AGORA.md.


UPDATE, ora 9:49. Până la această oră au votat 275.650, adică 9.73% din alegători, potrivi informațiilor oficiale.


UPDATE, ora 9:30. Potrivit publicației locale agora.md informații venite de la punctul de control Varnița – Bender susțin că alegătorii din stânga Nistrului ar fi aduși cu autobuzele la urne. Autobuzele ar circula mult prea des față de traficul normal.

Potrivit aceleiași surse un polițist a precizat că tot transportul circulă conform graficului. „Nu e o încălcare. Sunt reprezentanții de la ANTA (Agenția Națională de Transport Auto n.r.), ei fixează”.

Reprezentantul ANTA, aflat la fața locului, a precizat: „Nu au fost curse ocazionale sau regulate pe aici, doar cursele locale. Sunt autobuze cu destinație locală. Ele nu au interval de timp, fac rotație, pornesc la îmbarcare. Ele nu sunt reglementate de autorități.”


Știrea inițială / Rezultate Exit-poll Alegeri Prezidențiale Moldova, turul 2. Alegătorii sunt chemați la urne pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care se vor înfrunta candidata pro-europeană, Maia Sandu, și președintele în exercițiu, rusofilul Igor Dodon.

Maia Sandu, șefa Partidului Acțiune și Solidaritate, a câștigat primul tur de scrutin al prezidențialelor cu 36,16% dintre voturile exprimate pe 1 noiembrie, față de 32,61% obținute de Igor Dodon.

Principalii politicieni ai Republicii Moldova, cu excepția lui Ilan Șor, și-au exprimat susținerea față de Maia Sandu pe parcursul ultimei săptămâni de campanie electorală.

Rezultate Exit-poll Alegeri Prezidențiale Moldova, turul 2. Lupta pentru fotoliul de la Chișinău va fi una strânsă

Diferența dintre cei doi candidați în primul tur nu a fost una impresionantă și, potrivit sondajelor, lupta din turul al doilea va fi una la fel de strânsă.

Sondajele de opinie lasă sa se întrevadă faptul că președinția ar putea fi câștigată de oricare dintre candidați, iar diferențele dintre ei sunt atât de mici, încât se încadrează în marja de eroare.

Învingătorul ar putea fi decis de inspirația de moment a alegătorilor indeciși și, mai ales, de cât de disciplinați sunt votanții candidatului clasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, care a obținut 16,96% dintre sufragii.

Într-o declarație susținută vineri, în ultima zi de campanie electorală, Usatîi le-a recomandat alegătorilor să voteze contra lui  Igor Dodon, candidat independent la actualul scrutin, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

“Am declarat de mai multe ori că niciodată nu am fost fanul doamnei Maia Sandu, dar astăzi noi trebuie să terminăm cu kuliokul, cu corupția și cu toate mizeriile care se întâmplă în Republica Moldova și de asta noi toți cu dumneavoastră trebuie să ieșim la vot. Vă rog eu să analizați, mai trăim încă patru ani așa cum am trăit pân acum sau după data de 15 noiembrie începem o altă viață. Începem o altă viață când copiii nu vor mai vorbi cu părinții pe Skype. Începem o altă viață fără grupări interlope, fără contrabandă și fără toate mizeriile în care a fost implicată Republica Moldova”, a declarat Renato Usatîi, în timpul intervenției publice susținută în limbile rusă și română, relatează Ziare.com.

În 2016, Dodon a câștigat în fața Maiei Sandu în al doilea tur de scrutin cu o diferență mai mică de 5% și multe acuzații de fraudă electorală. Ambele tabere s-au acuzat și în acest an de acceptarea unui ajutor din străinătate și de a lucra în interesul puterilor străine.

ADVERTISEMENT