STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) a luat toate măsurile pentru ca alegerile prezidențiale să fie ferite de un atac cibernetic de natură să destabilizeze procesul democratic, a declarat, marți, directorul instituției, Ionel Sorin Bălan. Totodată, centralizarea voturilor și rezultatele parțiale și finale vor putea fi urmărite în timp real, a precizat Bălan.
„STS asigură suportul tehnic de comunicaţii şi tehnologia informaţiei pentru desfăşurarea acestui proces electoral. Sistemele şi aplicaţiile informatice, referindu-mă aici la sistemul de informatii de monitorizare a prezenţei la vot, sistemul informatic de centralizare a proceselor verbale, precum şi aplicaţia ADV, au fost dezvoltate conform legislaţiei în vigoare, a cerinţelor operaţionale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Institutul Naţional de Statistică şi, de asemenea, în strictă conformitate cu deciziile Biroului Electoral Central.
Aplicaţiile sunt consolidate, împreună cu instituţiile partenere cu care am avut o colaborare foarte bună. (…) Am avut un scop comun – acela de a asigura transparenţă, trasabilitate şi digitalizarea acestui proces democratic”, a declarat directorul STS, într-o conferință de presă, alături de Toni Greblă, directorul AEP și Tudorel Andrei, directorul INS.
La alegerile prezidențiale, STS va oferi celor interesați posibilitatea să urmărească în timp real centralizarea voturilor și grafice cu rezultatele provizorii, a celor parțiale și a celor finale, după ce secțiile de votare se vor închide, în timp ce procesele verbale se vor încărca în sistemul informatic.
„Aşadar, până la închiderea zilei de vot vom avea statistici despre prezenţă, cu diferite statistici pe ceea ce înseamnă vot pe tipuri de gen, vot pe rural, vot pe urban, pe categorii de vârstă, iar, după orele 21,00, pe măsură ce procesele verbale din secţiile de votare vor fi încărcate în sistem, vom putea vedea o centralizare a rezultatelor votării, conform datelor din procesele verbale, ca şi date provizorii, parţiale şi finale”, a spus Ionel Sorin Bălan.
Totodată, directorul STS a dat asigurări că datele scrutinului nu vor putea fi sub nici o formă alterate sau modificate.„Integritatea datelor va fi asigurată prin utilizarea tehnologiei blockchain. Practic, toate tranzacţiile şi toate datele vor fi ancorate într-o reţea naţională, o bază de date distribuită, cu şapte noduri, şi, de asemenea, într-o reţea europeană cu 26 de noduri. Este, practic, imposibil ca cineva să poată să altereze şi să modifice datele, inclusiv administratorii de noduri nu au această posibilitate”, a spus Bălan.
STS a luat, de asemenea, toate măsurile, „proactive și concrete” ca scrutinul să nu fie afectat de un cyberatac. „Din punct de vedere al măsurilor de securitate cibernetică, am luat măsuri proactive şi concrete, astfel încât să putem să facem faţă oricărei provocări din partea unui atac cibernetic.
Suntem pregătiţi, suntem în grafic, spunem noi. Nu avem necunoscute. Pregătirile sunt pe final. A fost instalată întreaga infrastructură de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, sistemele au fost dezvoltate în conformitate cu cerinţele operaţionale, tabletele au ajuns la operatorii de calculator”, a mai informat directorul STS.