Alegerile din Republica Moldova sunt în toi, în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului pentru desemnarea noului președinte. Actualul președinte, Maia Sandu și candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo au stat umăr la umăr în preferințele moldovenilor. Cu toate acestea, Maia Sandu are de acum un nou mandat.
Șefa Comisiei Electorale Centrale a declarat că la scrutinul de duminică au participat peste 1,6 milioane de alegători, adică 54,31% dintre cei incluși pe liste. În urma centraliyării datelor, Maia Sandu a obținut peste 930.000 voturi (55,41%), iar Alexandr Stoianoglo a obţinut peste 748.000 voturi (44,59%).
Victoria Maiei Sandu a fost privită cu uşurare şi speranţă de liderii UE. “Sandu a arătat curajul şi leadershipul extraordinare de a rezista pentru poporul său. Europa va continua să fie alături de Moldova în această călătorie”, a scris pe X preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
“Poporul din Moldova şi-a reafirmat încrederea în conducerea, stabilitatea şi angajamentul dvs faţă de un viitor european”, a scris şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate are un scor de 55,41%, în timp ce contracandidatul său a fost votat de 44,59% dintre alegători. Din moment în moment se va anunța centralizarea finală.
După ce rezultatele au devenit și mai clare, Preşedintele Klaus Iohannis a transmis și el un mesaj luni dimineaţa și i-a scris felicitări Maiei Sandu pentru victoria din alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.
„Felicitări Maia Sandu pentru victoria istorică înregistrată! Poporul român este alături de cetăţenii Republicii Moldova în această reuşită, care ancorează ireversibil destinul ţării în familia europeană”, a scris Klaus Iohannis, pe contul său de Twitter.
Marcel Ciolacu, oremierul României, a transmis un nou mesaj duminică seară, după ce a fost clară victoria Maiei Sandu în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. El spune că este o dovadă clară a poporului moldovean că şi-a apărat democraţia.
„Felicit din toată inima poporul moldovean şi o felicit şi pe Maia Sandu pentru o victorie uriaşă! Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Şi-au reconfirmat în faţa întregii lumi nu doar curajul, ci şi încrederea deplină în viitorul lor european! S-au luptat cu determinare contra unui mecanism infernal pus la punct de Rusia, care a încercat să submineze masiv democraţia prin cumpărarea voturilor la scară largă”, a scris pe Facebook premierul.
Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o, duminică seara, pe Maia Sandu pentru rezultatul obținut la alegerile prezidențiale în turul a doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
„Felicitări, Maia Sandu, pentru victoria din această seară.
Este nevoie de o forţă rară pentru a depăşi provocările cu care v-aţi confruntat în aceste alegeri. Sunt bucuroasă să lucrez în continuare cu dumneavoastră pentru un viitor european pentru Moldova şi poporul său”, a scris Ursula von der Leyen pe reţeaua de socializare X.
De asemenea, un cuvânt a avut de spus și președintele Emmanuel Macron, care a subliniat că Franța va fi alături în continuare de R. Moldova.
„Țin să o felicit pe Maia Sandu pentru realegerea ei în fruntea Moldovei. Democrația a triumfat în ciuda tuturor interferențelor și a tuturor manevrelor. Franța va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european”, a scris Macron pe X.
Se pare că cetățenii din Republica Moldova au știut ce își doresc. Maia Sandu a câștigat detașat alegerile prezidențiale. Rezultatele preliminare după procesarea a 99,32% din voturi arată că Maia Sandu a reușit la 55,21%, iar Alexandr Stoianoglo – 44,79%.
Maia Sandu este la un pas să bifeze un nou mandat la cârma Republicii Moldova. Pe final de seară a reușit să bifeze mii de voturi și a întors totul. Așadar, Rusia pierde un prim război – Alexandr Stonaioglo, omul puternic susținut de la Moscova fiind învins de Sandu.
După numărarea a peste 94% din opțiuni, Maia Sandu a ajuns la 51.80%, în timp ce Stoianoglo a coborât la 48.20%
Maia Sandu reușește să dea lovitura pe final de numărătoare. Pare că a scăpat în câștigătoare și își crește diferența de la minut la minut. După peste 94% din opțiuni numărate, Sandu are 51.12%, în timp ce Stoianoglo a scăzut la 48.88%
Maia Sandu se consideră deja președinte al Republicii Moldova. Aceasta este felicitată la sediul partidului PAS. Mulțimea scandează „Maia Sandu președinte!”.
Mai mult decât atât, numărătoarea continuă și Maia Sandu a mai pus în dreptul său câteva voturi. Astfel, aceasta a ajuns la 50,66%, în timp ce Stoianoglo are 49,24%
Site-ul Antena3.ro anunță că Maia Sandu a trecut peste Alexandr Stoianoglo. În acest moment, rezultatele preliminare ar indica o victorie pentru Maia Sandu. Aceasta ar fi adunat 50,15% din voturile exprimate. Alexandr Stoianoglo ar avea 49,85%. Același lucru îl anunță și site-ul celor de la Digi24
Au fost numărate peste 90% din voturi. Primele rezultate indică faptul că Alexandr Stoianoglo a obţinut 691.117 de voturi, adică 50.47% din voturi. În tot acest timp, Maia Sandu are 678.221 de voturi, însemnând doar 49.53% din voturi
Potrivit celor mai recente date transmise de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, diferența dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo scade. Astfel, la numărarea a 90,81 % din procesele verbale, candidatul PSRM continuă să conducă, având 50,5% din voturi.
Se remarcă o scădere a avansului lui Stoianoglo, Maia Sandu obținând 49,5 la sută. Diferența de voturi este de circa 12.000. Rămâne de văzut cum vor arăta rezultatele, după numărarea tuturor voturilor din diaspora.
Potrivit rezultatelor parțiale, actuala președintă a Republicii Moldova a obținut 48.02 % dintre voturile alegătorilor, iar Alexandr Stoianoglo 51,98%, după procesarea a 81,80% din procesele verbale.
Este important de menționat că în cazul voturilor din diaspora au fost numărate doar 5 % dintre procesele verbale. Prin urmare, situația se poate schimba semnificativ în următoarele ore, așa cum s-a întâmplat și în primul tur al alegerilor prezidențiale. Totodată, votul încă nu s-a încheiat în diaspora.
Secțiile de votare din Republica Moldova s-au închis la ora 21:00, cu excepția celor în fața cărora cetățenii încă așteaptă să-și exprime votul. De asemenea, în diaspora votul încă nu s-a încheiat.
Până la ora 21:00, 1,683 milioane de oameni, adică 54 la sută dintre moldoveni, și-au exercitat dreptul la vot. Totodată, au apărut primele rezultate după închiderea urnelor.
Este vorba despre țările unde secțiile de votare au fost deschise cu câteva ore înainte și unde s-a încheiat numărătoarea voturilor. Vorbim de Japonia, China, India, Emiratele Arabe Unite și Azerbaidjan.
Potrivit datelor prezentate de Digi 24, în majoritatea țărilor a câștigat candidata PAS. 74 dintre moldovenii din Japonia au votat pentru actuala președintă, Maia Sandu, iar 13 au optat pentru Alexandr Stoianoglo.
În China, 36 de voturi au mers pentru Maia Sandu, în timp de contracandidatul său a obținut doar 7 voturi. Numărătoarea voturilor din Emiratele Arabe Unite arată că 430 de voturi au fost date pentru Maia Sandu și 68 pentru candidatul pro-rus.
În India, moldovenii care s-au prezentat la vot au votat pentru Maia Sandu. O situație diferită se observă în Azerbaidjan, aici unde Rusia ar fi transportat cetățeni ruși cu avioanele la secțiile de votare. 149 de moldoveni din Azerbaidjan au votat pentru Alexandr Stoianoglo, în timp ce 42 au pus ștampila pe Maia Sandu, mai arată Digi 24.
Prezența la vot a trecut de 53 la sută în Republica Moldova, aici unde peste 1,65 milioane de cetățeni au venit la urne. 300.000 dintre aceștia au votat în afara granițelor. Amintim că moldovenii sunt așteptați la vot până la ora 21:00.
Au fost alerte cu bomba în mai multe secții de votare din Europa, inclusiv în România. Vorbim de o secție din Brașov și alta din Capitală. Incidente similare au fost raportate la patru secții de votare din Marea Britanie și Germania.
De altfel, autoritățile din Moldova au avertizat că este foarte posibil ca rușii să pună la cale astfel de acțiuni, pentru a perturba procesul electoral. Toate alertele cu bomba s-au dovedit a fi false.
Potrivit celor mai recente date, prezența la vot a trecut de 46%. 1,4 milioane de moldoveni și-au exprimat opțiunea în cadrul procesului electoral. În diaspora au fost înregistrate peste 233.000 de voturi.
În același timp, autoritățile din Republica Moldova atrag atenția asupra intervenției „masive” a Rusiei, după ce s-a constat că foarte mulți cetățeni au fost transportați cu avionul la secțiile de votare din Belarus, Turcia și Azerbaidjan.
„Asistăm la o intervenție masivă a Rusiei în procesul nostru electoral, în timp ce moldovenii votează astăzi în turul prezidențial. Un efort cu potențial ridicat de a distorsiona rezultatul. Autoritățile sunt în alertă maximă”, se arată într-un mesaj postat pe plaftorma X de consilierul prezidențial pentru securitate națională al Republicii Moldova, Stanislav Secrieru.
Prezența la vot a ajuns la 39,6%. Peste 1,16 milioane de alegători au ales următorul președinte.
Pe podul care face legătura între orașele Râbnița și Rezina s-a format o coadă de mașini kilometrică, și asta din cauza unui bărbat care a refuzat să le prezinte oamenilor legii conținutul bagajului pe care îl avea supra sa. Acesta ar avea la el o cutie a cărui conținut era necunoscut.
Oamenii au renunțat la mașinile lor și au pornit pe jos spre secțiile de votare.
Între timp, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău și-a exprimat îngrijorarea cu privire la multiplele cazuri de transportare a alegătorilor la secţiile de votare deschise în Rusia, Belarus, Azerbaidjan, Turcia şi în stânga Nistrului.
Au fost înregistrate 52 de încălcări ale procesului electoral, printre care:
A votat și președintele în funcție, Maia Sandu, care a afirmat că are încredere în votul cetățenilor din Republica Moldova.
„Bună ziua, moldoveni! Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. Ei de fiecare dată au dus țara înainte, ei au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul, hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenia lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi”, a declarat Maia Sandu la ieșirea din secția de votare.
Premierul României, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Facebook pentru toți cetățenii din Republica Moldova. El a sfătuit populația să iasă la vot și să aleagă calea europeană.
„Îi îndemn pe toți cetățenii Republicii Moldova, din țară sau din diaspora, să meargă astăzi la vot și să aleagă calea europeană. Un vot masiv pentru doamna Maia Sandu va însemna o șansă în plus pentru fiecare dintre ei la o viață mai bună, în democrație, stabilitate și pace. Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie și izolare internațională”, se arată în mesajul lui Marcel Ciolacu.
Un număr important de cetățeni moldoveni din Rusia au venit la Minsk, Baku și Chișinău pentru a vota, potrivit transmiterii agenției de presă belaruse Belta.
Până la ora 11:30, prezența la vot în Republica Moldova a fost mai mare decât în primul tur al alegerilor prezidențiale. 560.000 de persoane, adică 20% dintre cele cu drept de vot și înscrise pe listele electorale, și-au exprimat votul cu privire la viitorul președinte.
Republica Moldova a notificat câteva state UE, inclusiv România, că scrutinul ar putea fi afectat de acțiunile Rusiei asupra cetățenilor din diaspora.
Peste 2,7 milioane dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova sunt așteptaţi la urne. Acestea vor rămâne deschise până la ora 21, însă dacă se consideră necesar, secțiile vor mai rămâne deschise cel mult două ore.
Alegeri Republica Moldova. Al doilea tur de scrutin este definit printr-o tensiune aproape palpabilă. Cei doi candidați, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, vor afla astăzi cine va prelua cea mai înaltă funcție în stat, respectiv președintele Republicii Moldova.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a obținut 42,45% din voturile moldovenilor, în timp ce Alexandr Stoianoglo a fost ales de 25,98% dintre cetățenii cu drept de vot. În urma alegerilor de astăzi, 3 noiembrie, se va decide și direcția în care Republica Moldova va merge în contextul permanentei oscilații între Occident și Rusia.
Secțiile de vot pentru al doilea tur de scrutin din Republica Moldova s-au deschis la ora 7 dimineața, urnând să se închidă la ora 21. Autoritățile au fost mobilizate masiv pentru ca posibilitatea apariției incidentelor să fie eliminată.
Până la ora 8:30, prezența la urnele de vot a fost de 3,67%, respectiv 100.000 de moldoveni și-au exprimat dorința în ceea ce privește viitorul președinte.
Sunt cozi lungi și la secțiile de vot din Rusia. La ambasada Republicii Moldova de la Moscova s-au adunat sute de oameni pe o distanță de circa 200 de metri.
La ora 9, prezența la urne a urcat la 6,1%. Printre cei care au ales s-a numărat și candidatul socialist, Alexandr Stoianoglo.
„Împreună cu familia mea, am votat pentru o Moldovă liberă, stabilă, prosperă, pentru o Moldovă care să respecte oamenii săi, indiferent de etnie, limbă vorbită, religie și viziuni politice. Moldova care nu stă cu mâna întinsă, dar se dezvoltă și este în relații bune cu Estul și cu Vestul”, a spus Stoianoglo, potrivit HotNews.
Până la această oră au fost înregistrate deja și primele tentative de fraudare. Promo-LEX a transmis că a fost identificată o transportare organizată a alegătorilor în Turcia, la Istanbul. Dintre cele 141 de incidente raportate, 109 au fost confirmate