News

Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova. Iohannis va face o vizită oficială. Update

16.11.2020 | 12:57
Maia Sandu este noul presedinte al Republicii Moldova Iohannis va face o vizita oficiala Update
ADVERTISEMENT

Maia Sandu este noul preşedinte al Republicii Moldova. S-au numărat 99,44% din voturi, iar diferența este zdrobitoare în favoarea candidatului pro-european de la Chişinău.

UPDATE ora 12:57. Maia Sandu a vorbit în fața jurnaliștilor despre victoria din alegeri și despre viitorul Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

”Am nevoie de toată implicarea oamenilor buni. Avem nevoie de curaj și de implicare. Avem nevoie de acel spirit patriotic pe care l-am văzut ieri într-o secție de vot unde peste 1000 de oameni cântau imnul de stat.” – Maia Sandu.

Noul președinte că Republica Moldova va termina cu ”săracia, corupția și emigrarea”. În final a promis ca va fi ”mereu de partea oamenilor”.

ADVERTISEMENT

Președintele Iohannis a avut o discuție telefonică cu Maia Sandu și va face o vizită oficială în Republica Moldova, după ce aceasta se va instala în funcție.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis Preşedintelui ales al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, în cadrul unei discuţii telefonice din această dimineaţă, felicitări din partea României şi a sa personal pentru victoria covârşitoare obţinută în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din data de 15 noiembrie 2020. Preşedintele României şi Preşedintele ales al Republicii Moldova au convenit în cadrul discuţiei că obiectivul principal în relaţia bilaterală îl reprezintă extinderea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state, în beneficiul direct al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. În acest scop, un prim pas îl va reprezenta vizita oficială pe care Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, o va efectua în Republica Moldova în perioada următoare, la invitaţia doamnei Preşedinte Maia Sandu, după preluarea mandatului prezidenţial”, a transmis, luni, Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 11:00. Maia Sandu a fost felicitată de premierul Ludovic Orban și de președintele României.

”O felicit pe Maia Sandu pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova! Cetăţenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european şi democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de în eforturile reale ale Republicii Moldova de modernizare, democratizare şi apropiere de UE”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

ADVERTISEMENT

”O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorică din alegerile prezidenţiale! Suntem martorii unui eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova. Maia a demonstrat că alegerile pot fi câştigate şi cu o campanie onestă şi decentă. Am convingerea că va fi preşedintele aşteptat de oamenii buni care au votat pentru schimbare. Un preşedinte competent şi responsabil care va moderniza ţara şi o va aduce mai aproape de România şi de Uniunea Europeană” – Ludovic Orban.

Premierul a precizat că PNL va rămâne în continuare alături de ”colegii” de la PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate).

”Am crezut de la început în Maia atunci când mulţi nu îi acordau nicio şansă în faţa lui Igor Dodon. PNL a fost şi va rămâne alături de colegii de la PAS în cursa lor de a câştiga şi guvernarea”, a adăugat Orban.


Știre inițială:

Igor Dodon, fostul șef de stat, a obținut doar 42,55% din voturile cetățenilor. Diferența a fost covărșitoare în diaspora. Moldovenii de peste hotare au trimis 92,47% din voturi către Maia Sandu.

Victoria a fost imediat salutată și de președintele Klaus Iohannis. Acesta a trimis un mesaj de încurajare pe twitter în care a precizat că s-a ales ”un drum al progresului”.

Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova, a luat 92,47% din voturile diasporei

 

După numărarea a 99,44% din opțiuni, Maia Sandu are 931,082 de voturi (57,45%). Adversarul ei, Igor Dodon, a colectat 689,570 de voturi (42,55%). Este și o răzbunare pentru scrutinul de acum 4 ani, când Dodon câștigase la limită, scor 52%.

Aceasta devine prima femeie preşedintă a Republicii Moldova. Majoritatea din parlament este ostilă și va complica guvernarea într-o perioadă de tranziție în această țară.

Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972, la Risipeni, raionul Făleşti, în nordul Republicii Moldova. A studiat la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice de la Chişinău și la  Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedinţia Republicii Moldova, specialitatea relaţii internaţionale.

A fost un an și la Harvard Kennedy School of Governement (SUA), specialitatea administraţie publică. Apoi, a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale în perioada 2010-2012.

În 2015 a lansat mișcarea politică „În pas cu Maia Sandu” care s-a transformat în Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS). A ocupat funcţia de premier al Republicii Moldova în perioada 8 iunie – 14 noiembrie 2019.

ADVERTISEMENT