News

Alegeri SUA 2020. Diferență record în sondaje între Joe Biden și Donald Trump

14.10.2020 | 13:47
Alegeri SUA 2020 Diferenta record in sondaje intre Joe Biden si Donald Trump
ADVERTISEMENT

Alegeri SUA 2020. Joe Biden, candidatul democraților la alegerile prezidențiale din SUA, și-a mărit avansul față de contracandidatul său republican, actualul președinte Donald Trump, cu trei săptămâni până la scrutinul prezidențial programat pe 3 noiembrie.

Astfel, cu 57% din intențiile de vot ale americanilor, Biden are un avans de 17 procente față de Trump (40%), potrivit anchetei sociologice realizate de institutul de sondaj Opinium Research și prezentat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Precedenta marjă electorală record dintre cei doi candidați fusese de 16% (57-41) și s-a înregistrat la începutul lui octombrie, într-un sondaj prezentat de CNN.

Alegeri SUA 2020. Care este diferența dintre Joe Biden și Donald Trump, în ultimele sondaje de opinie

În mai puțin de trei săptămâni, la Casa Albă va veni un nou președinte, dacă Joe Biden îl va învinge pe Donald Trump în preferințele americanilor sau, dacă calculul hârtiei va fi infirmat, actualul lider republican va rămâne în funcție.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, șansele lui Trump să câștige un nou mandat la Washington sunt minime, cel puțin asta rezultă din ultimele sondaje de opinie prezentate de marile publicații de peste ocean și din Marea Britanie.

Conform datelor oferite marți de cei de la The Guardian, Biden are un avans în sondaje de 17 procente față de președintele în exercițiu. Specialiștii pun această pierdere de teren a lui Trump pe seama a trei evenimente majore din ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Este vorba de scandalul din jurul decesului judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, dezastruoasa dezbatere de la Fox News și, bineînțeles, focarul de coronavirus de la Casa Albă, gestionat prost de șeful statului, în opinia cetățenilor.

Biden, 5 procente față de Trump acumulate în ultima lună

Conform sondajului prezentat de britanici, Joe Biden a mai reușit să convingă încă 5% dintre votanți doar în ultima lună, după ce președintele Trump s-a infectat cu Covid-19 și a luat mai multe decizii controversate.

ADVERTISEMENT

Opinium, institutul de sondare care a realizat cercetarea sociologică, a intervievat 2.003 de americani cu vârste de 18 ani și peste între 8 și 12 octombrie. Interviurile au fost realizate online, iar eșantionarea s-a făcut în așa fel încât să fie relevantă cu datele demografice ale populației adulte din SUA, dar și cu felul în care votanții și-au exprimat votul în alegerile precedente.

Speranța lui Trump la victorie: istoria

În acest moment, o repetare a istoriei de la alegerile din 1988 par a fi unica speranță a lui Trump de a mai obține un nou mandat. La acea vreme, candidatul democrat Michael Dukakis l-a condus pe George H.W. Bush cu 17 procente în sondaje, iar în final a fost învins.

Diferența față de prezent este că acel sondaj fusese realizat în iulie, iar Bush a avut timp să recupereze în fața electoratului și să câștige alegerile cu 53,4% la 45,6%.

ADVERTISEMENT