ADVERTISEMENT
News

Alegeri SUA 2020. Situația ultimelor două state: Trump ia Carolina de Nord, iar Biden câștigă Georgia

Autor: Ana Mirea | 13.11.2020 | 23:27
Alegeri SUA 2020. Situația ultimelor două state: Trump ia Carolina de Nord, iar Biden câștigă Georgia
Joe Biden câștigă Georgia. Sursa foto: hepta.ro

Ultimele state pentru care nu fusese încă stabilit un învingător în alegerile prezidențiale americane din 2020, conform proiecțiilor media, au fost atribuite – Carolina de Nord a fost câștigată de Donald Trump, iar Georgia va fi adăugată în suita de state a lui Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Dacă rezultatele finale vor fi confirmate după renumărările ce vor avea loc în câteva dintre state, scorul final în Colegiul Electoral va fi de 306-232 pentru Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite.

Potrivit proiecțiilor presei, Joe Biden este primul democrat care câștigă votul din Georgia în ultimii 28 de ani.

Trump, înfrânt cu scorul la care a câștigat în 2016

Conform ultimelor proiecții, Joe Biden își mărește avansul în Colegiul Electoral la 306, mai mult decât suficient pentru a deveni următorul președinte al Statelor Unite. Scorul final președintelui în exercițiu, Donald Trump, este de 232 de voturi. Joe Biden a fost declarat câștigător, conform proiecțiilor și în Arizona, asigurându-i acestuia cele 11 voturi ale sale în Colegiul Electoral.

ADVERTISEMENT

Este pentru prima oară când democrații câștigă Georgia de la alegerile prezidențiale din 1992. De asemenea, democrații nu au mai câștigat Arizona, la nivel prezidențial, din 1996, conform libertatea.ro.

Autoritățile din state precum Georgia, acolo unde diferența dintre cei doi candidați a fost de 0,5% sau mai mică, vor efectua renumărări ale voturilor. Oficialii electorali din Georgia au anunțat că toate buletinele de vot vor fi renumărate manual.

Donald Trump a refuzat să accepte înfrângerea și continuă să facă afirmații nefondate conform cărora alegerile ar fi fost fraudate. Mai multe autorităţi americane implicate în gestionarea procesului electoral au declarat joi, într-un comunicat comun, la mai mult de o săptămână de la alegerile prezidenţiale, că nu s-a găsit „nicio dovadă” că ar exista buletine de vot pierdute sau modificate și sisteme de vot piratate.

ADVERTISEMENT

Rezultatul din Colegiul Electoral va fi același ca în 2016, când Trump, candidatul republican, a obținut 306 electori și a învins-o pe Hillary Clinton.

La acea vreme, Trump a numit rezultatul una dintre cele mai mari victorii din istoria modernă. De data aceasta însă, același Trump susține că alegerile au fost fraudate. El refuză să-și recunoască înfrângerea, susținând că este învingător.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT