News

Alegeri SUA. Situaţia voturilor pe statele cu cei mai mulţi electori. De unde poate să vină surpriza

04.11.2020 | 15:52
Alegeri SUA Situatia voturilor pe statele cu cei mai multi electori De unde poate sa vina surpriza
ADVERTISEMENT

Donald Trump pare că și-a adjudecat o victorie facilă în statul Texas. Potrivit rezultatelor parțiale, după numărarea a 82% dintre voturile exprimate, președintele american a obținut 52,2% dintre sufragii.

Ziua alegerilor americane a început în Texas, unul dintre statele considerate de casă ale republicanilor, cu un favorit clar.

ADVERTISEMENT

O victorie aici pentru democratul Joe Biden l-ar fi scos practic din cursă pe Donald Trump, în vreme ce punctele obținute de actualul președinte îl mențin în joc

În ultima lună de campanie Joe Biden a pierdut 3,5% din avantajul în sondaje

Cursa electorală s-a înăsprit în ultima lună. Biden a putut vedea cum i se micșorează avansul de la 4,5 puncte procentuale față de Trump la începutul lunii octombrie, la doar un punct procentual în noiembrie.

ADVERTISEMENT

Peste 8,9 milioane de locuitori ai statului Florida au votat anticipat, fie prin poștă, fie în persoană. Participarea la vot a spulberat numărul voturilor anticipate din 2016 cu peste două milioane. Cu patru ani în urmă, aproximativ 9,5 milioane de oameni din Florida au votat, în total.

Din 1996, candidatul care a câștigat Florida a câștigat președinția, ceea ce face din acest stat o piesă cheie a puzzle-ului electoral.

ADVERTISEMENT

Florida a stabilit standardul pentru alegerile prezidențiale cu rezultat strâns din 2000, când George W. Bush l-a învins pe Al Gore cu 537 de voturi din aproape 6 milioane exprimate. A durat cinci săptămâni și o decizie a Curții Supreme a SUA care a oprit numărătoarea dezordonată din Florida pentru a decide președinția.

Trump a câștigat Florida în urmă cu patru ani cu o marjă subțire, învingând-o pe Hillary Clinton cu 1,2 puncte procentuale și câștigând doar 49% din voturi. În 2012, președintele Barack Obama a câștigat Florida în fața lui Mitt Romney cu mai puțin de un punct procentual. Obama l-a învins pe John McCain cu 2,8 puncte procentuale în 2008.

ADVERTISEMENT

Trump și vicepreședintele Mike Pence și Biden și partenera sa de candidatură, senatorul Kamala Harris, au făcut multiple opriri de campanie în Florida în ultimele săptămâni ale alegerilor, la fel ca familia lui Trump și Obama.

Cum arată harta SUA cu voturile pe state în duelul Donald Trump – Joe Biden

Potrivit rezultatelor parțiale, contabilizate de publicația The Washington Post, fiecare dintre cei candidați și-ar fi asigurat până la această oră voturile a peste 100 de electori.

Situația voturilor în statele cu cel mai mare număr de electori din SUA

Colegiul Electoral este instituția care alege în mod oficial președintele Statelor Unite. În total sunt 538 de electori, fiecare stat primind un anumit număr de alegători, deoarece are reprezentanți în Congres. Fiecare stat are două voturi per senator și câte un vot pentru fiecare dintre districtele congresuale ale statului.

Situația în cele mai importante state ca număr de electori:

  • California are 55 de electori. După numărarea a 64% dintre voturi, Joe Biden conduce cursa electorală cu 65,2%, în vreme ce Donald Trump a obținut 32,9% dintre sufragii, potrivit The Washington Post.
  • Texas – 38 de electori, care cel mai probabil vor fi adjudecați de Donald Trump, care a obținut 52,3% dintre cele 84% de voturi numărate până acum, față de 46,3% pentru Joe Biden.
  • New York și Florida – la egalitate cu câte 29 de electori fiecare. Electorii din New York îl vor vota pe Joe Biden care a adunat 55,5% dintre voturile numărate până acum (67%), versus cele 43,3 procente ale lui Donald Trump. Președintele Trump este câștigător însă în Florida cu 51,3% din voturi față de 47,9% pentru Biden.
  • Illinois și Pennsylvania – 20 de electori fiecare. Illinois merge către Joe Biden (55,1%) după numărarea a 80% dintre sufragii, Trump 43,0%, în vreme ce Pennsylvania înclină către Donald Trump (55,8%) din cele 64% de voturi numărate, Biden 43,1%.
  • Ohio – 18 electori. Președintele în exercițiu, Donald Trump și-a adjudecat 53,4% dintre voturile numărate până în prezent (94%), în vreme ce Joe Biden a obținut 45,2%.
  • Michigan – 16 electori. Donald Trump pare că a reușit să câștige într-un stat care a votat mai mereu cu republicanii. Nu a fost lipsit de emoții. Acesta are 49,4,% din voturi, în timp ce Joe Biden a adunat 49,1%. Au fost numărate 90% din totalul voturilor
  • Georgia – 16 electori. Este o luptă strânsă în acest stat, o luptă care pare să-i dea dreptate lui Donald Trump. Miliardarul conduce cu 50,5%, Joe Biden are 48,3% dintr-un total de 94%
  • North Carolina – 15 electori. Este o cursă care probabil va fi decisă la fotografie aici. Deocamdată, Donald Trump are 50,1%, în timp ce Joe Biden a strâns 48,7% dintr-un total de 94%
  • Virginia – 13 electori. Joe Biden a adunat 53,1% din sufragii, în timp ce Donald Trump pare învinsul cu 45,4% dintr-un număr de 84% de voturi numărate
  • Washington – 12 electori. La Casa Albă lucrurile sunt cât se poate de clare. Joe Biden a câștigat fără drept de apel. A luat 61,0%. Donald Trump a strâns 36,8 dintr-un total de 58% de voturi contabilizate

Pentru a deveni cel de-al 46-lea președinte al Americii, candidatul câștigător are nevoie de un număr de minim 270 de electori.

Care sunt statele cu vot indecis care vor decide președintele în SUA

Donald Trump şi Joe Biden au fost angajaţi într-un duel extrem de strâns, care se prelungeşte, fără ca un învingător să fie desemnat dintre cei doi candidaţi cu viziuni opuse ale Americii.

Valul democrat sperat de către unii din tabăra lui Biden, care visau la victorii istorice în North Carolina, Georgia sau Texas nu s-au concretizat. Preşedintele republican pare să fie pe cale să dezmintă aceste sondaje, cu un avans clar în Florida, unde a obţinut o victorie în 2016. El a obţinut de asemenea o victorie în Ohio. El speră acum să dejoace pronosticurile care îl dădeau pe Joe Biden favorit în cursa la fotoliul de la Casa Albă.

Drumul fostului vicepreşedinte al lui Barack Obama către Casa Albă trece prin Nordul industrial, din cauza unei lipse de progres în Sud. Obiectivul afişat este recucerirea a trei state smulse de Trump în 2016 – Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania.

Însă, în aceste state, numărarea voturilor ar putea continua miercuri – eventual mai multe zile -, din cauza nivelului-record al votului prin corespondenţă. ”Dacă Trump câştigă Florida, North Carolina şi Ohio”, iar Biden Arizona, Biden este favorit cu 85% în modelul nostru. Dar sunt 6% şanse de egalitate în Colegiul Electoral”, a scris pe Twitter site-ul specializat FiveThirtyEight.

Încă se numără de zor în North Carolina, acolo unde 15 voturi în joc. Situația este una strânsă, ecartul fiind de cel mult două procente.

Ce state își numără încă voturile

Suspansul alegerilor prezidenţiale americane continuă, iar după Florida, alt stat-cheie îi revine lui Donald Trump, Texasul, un bastion republican disputat, care-i dă cei 38 de mari electori preşedintelui în exerciţiu, după ce Trump a învins-o pe Hillary Clonton detaşat în acest stat.

Însă rezultatele în nouă state erau în continuare necunoscute, şi anume Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, North Caroline, Nevada, Arizona, Géorgie, Maine şi Alaska. De ele depinde victoria lui Joe Biden sau Donald Trump.

ADVERTISEMENT
Tags: