Alegeri 2024

Alegerile din 9 iunie rămân comasate. Decizia anunțată de Curtea Constituţională a României

Curtea Constituţională a României a judecat excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partidul REPER privind alegerile din 9 iunie. Decizia CCR
14.05.2024 | 13:37
Alegerile din 9 iunie raman comasate Decizia anuntata de Curtea Constitutionala a Romaniei
Alegerile din 9 iunie rămân comasate. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alegerile din 9 iunie rămân comasate, potrivit deciziei CCR (Curtea Constituţională a României). Hotărârea a fost anunțată după dezbaterea sesizării Înaltei Curți cu privire la OUG pe tema alegerilor care vor fi organizate în mai puțin de o lună.

Alegerile din 9 iunie rămân comasate

Vorbim de OUG 21/2024 referitoate la comasarea alegerilor locale și a alegerilor europarlamentare. Amintim că în luna martie, magistrații de la Instanța Supremă au admis cererea depusă de REPER privind sesizarea „Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 21/2024”.

ADVERTISEMENT

„Curtea va judeca pe 14 mai, la ora 10.00, Ordonanţa de Urgenţă în baza căreia se organizează alegerile prin care s-au modificat în mod arbitrar şi nejustificat, cu doar 90 de zile înainte, norme şi proceduri fundamentale, printre care modul de constituire a birourilor electorale”, informa partidul REPER, potrivit news.ro.

Formațiunea susținea că a fost „deposedată” de dreptul de a avea reprezentanţi în secţiile de votare şi în Biroul Electoral Central. REPER amintea că partidul are cinci membri europarlamentari, Dacian Cioloş, Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru fiind și candidați.

ADVERTISEMENT

Însă, accesul reprezentanților săi a fost împiedicat, deși potrivit REPER, normele legale anterioare le ofereau acest drept. Acum, aceste norme „se bat cap în cap” cu OUG semnată de premierul Marcel Ciolacu.

Cererile REPER și Forța Dreptei de a avea reprezentanți în Biroul Electoral Central au fost respinse pe 16 martie. BEC a precizat că cele două partide nu au obţinut mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 și nu au reprezentanți în BEC.

ADVERTISEMENT

Ce se arată în Ordonanța de Urgență

Astăzi, judecătorii CCR au respins ca neîntemeiată sesizarea ÎCCJ referitoare la OUG menționată în rândurile de mai sus, la solicitarea formațiunii REPER. „Adoptând Ordonanța de Urgență am fost preocupați să respectăm Constituția, recomandările Comisiei de la Veneția și bunele practici în materie electorală, astfel încât nu am modificat ceea ce se cheamă legislație electorală.

Am făcut cuvenitele modificări numai în ceea ce privește chestiunile tehnice care țin de organizarea și de desfășurarea alegerilor. Atât Comisia de la Veneția cât și Constituția României, practica Curții Constituționale nu recomandă modificări ale legislației electorale, nu simple ajustări tehnice care sunt necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor.

ADVERTISEMENT

Din acest punct de vedere am fost preocupați de creșterea, de mărirea gradului în care cetățenii pot să-și exercite votul, de mărirea termenilor în care competitorii electorali pot să depună candidaturi. Deci nu am restrâns niciun termen, niciun drept în nicio situație, ci dimpotrivă am căutat să le lărgim”, susținea președintele AEP, Toni Greblă, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Familia Regală, mișcare de ultimă oră. Principesa Margareta nu renunță
Familia Regală, mișcare de ultimă oră. Principesa Margareta nu renunță
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit...
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit le va cere iertare în genunchi