News

Alegerile din SUA și posibila renaștere a lui Donald Trump. „Numele lui nu e pe buletinele de vot, dar viitorul lui politic – da”

Alegerile din 8 noiembrie au o miză uriașă pentru fostul președinte american, al cărui brand politic ar putea cunoaște un reviriment
08.11.2022 | 12:33
Alegerile din SUA si posibila renastere a lui Donald Trump Numele lui nu e pe buletinele de vot dar viitorul lui politic  da
Donald Trump va juca un rol important și în alegerile de marți. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rezultatul alegerilor parțiale din SUA au o importanță deosebită pentru fostul președinte, Donald Trump, aflat foarte aproape de a-și anunța cea de-a treia candidatură pentru Casa Albă la alegerile din 2024.

Posibila renaștere politică a lui Trump

Alegerile parțiale de marți au o miză semnificativă pentru Donald Trump, o serie de victorii purtate de candidații susținuți de acesta putându-i cimenta influența în Partidul Republican înainte anului electoral 2024. De altfel, fostul președinte este foarte aproape de a-și anunța candidatura pentru alegerile interne din Partidul Republican, pentru a fi desemnat din nou candidatul partidului pentru Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Zilele trecute acesta a lăsat să se înțeleagă că o asemenea decizie a fost deja luată.“Și acum, pentru ca țara noastră să aibă succes și să fie sigură și glorioasă, foarte, foarte, foarte probabil că o voi face din nou, OK”, a declarat Trump la un miting electoral în Sioux City. “Foarte, foarte, foarte, foarte probabil – foarte, foarte, foarte, foarte probabil”, a repetat el, făcând o pauză pentru a asculta aplauzele uriașe și scandarea “Trump! Trump!”

“Pregătiți-vă, asta e tot ce vă spun. Foarte curând. Pregătiți-vă”, a adăugat el.

Vineri, cu patru zile înainte de alegerile parțiale, Reuters a scris, citând trei surse apropiate de tabăra lui Trump, că fostul președinte ia în considerare să-și anunțe înscrierea în cursa pentru Casa Albă după aceste alegeri. “Cred că Trump va candida în 2024. Cred că vrea să candideze, iar faptul că va anunța asta înainte de Ziua Recunoștinței îi oferă un mare avantaj față de adversarii săi”, a declarat un consilier al fostului președinte.

ADVERTISEMENT

Nu doar atât, dar fostul președinte s-a implicat în actuala campanie electorală încă din faza alegerilor interne, încercând să propulseze în alegeri o serie de candidați cât mai aproape de propriile sale valori.

Pe vremea când era încă la Casa Albă, Trump scris pe Twitter: “Atâta timp cât fac campanie și/sau susțin candidații la Senat și la Camera Deputaților (în limitele rezonabilului), aceștia vor câștiga!”

ADVERTISEMENT

Iar în acest sezon de alegeri primare, el nu a fost departe. În ultimele luni, candidații susținuți de Trump au obținut victorii în întreaga țară, câștigând în 92% din cazuri. De reședința sa din Palm Beach, autoproclamatul “rege” al aprobărilor a intervenit în aproape 200 de curse, susținând candidați republicani care candidează pentru Senatul SUA, Camera Reprezentanților sau guvernator de stat în 39 din cele 50 de state.

Totuși, analiștii subliniază că această rată impresionantă de succes se datorează și faptului că 54 dintre cei susținuți de Trump nu au avut un contracandidat, iar în 74% dintre cazuri acesta a susținut oficiali în funcție, deci care porneau din start cu prima șansă. “Aceste susținerile îl transformă în cea mai proeminentă figură din Partidul Republican, și în mod evident îi sporește influența atunci când republicanii îi cer în mod constant sprijinul”, a subliniat, pentru BBC, Whit Ayres, un strategist republican care a subliniat că prin această strategie Donald Trump și-a crescut considerabil influența în partid, fapt ce-l va ajuta enorm în campania internă.

ADVERTISEMENT

Alegerile din 2024, miza personală a lui Trump

Fostul președinte a reușit să împingă spre victorii unii candidați la Senat, precum fostul jucător de fotbal Herschel Walker în Georgia, medicul de televiziune Mehmet Oz în Pennsylvania și autorul populist JD Vance în Ohio, în fața unor politicieni republicani mai tradiționali, în ciuda obiecțiilor liderilor republicani mai în vârstă.

“Dacă vor câștiga, ar putea dovedi că instinctele sale politice sunt bune în continuare – și că brandul său de politică conservatoare are atractivitate națională. Dar dacă republicanii nu reușesc să se impună în Congres, iar acest lucru se datorează eșecului candidaților neconvenționali aleși cu mâna lui Trump, fostul președinte ar putea suporta costurile”, arată BBC într-o analiză privind mizele alegerilor de marți pentru Donald Trump.

Mai mult, un astfel de rezultat ar spori speranțele rivalilor prezidențiali ai lui Trump în cadrul partidului. Atât guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, cât și guvernatorul Texasului, Greg Abbott, vor fi realeși în noiembrie și ar putea folosi rezultatele ca o trambulină pentru propria campanie pentru a obține nominalizarea republicană în 2024.

“Donald Trump nu este pe niciun buletin de vot în 2022, dar viitorul său politic este”, este de părere John Hudak, cercetător la think-tank-ul Brookings Institution. „Proiectul lui Trump de a remodela Partidul Republican după imaginea sa prin intermediul alegerilor parțiale va face probabil fie ca Trump să fie un outsider, fie să devină forța dominantă în politica de partid pentru anii ce vor urma”, susține acesta.

Riscurile vin din faptul că cei pe care acesta i-a susținut și propulsat în aceste alegeri, mai ales adepți ai liniei dure anti-avort, susținători ai teoriilor sale de conspirație privind frauda electorală, sunt văzuți ca subminând candidați mult mai ușor de ales în alegeri generale, acolo unde contează mai mult să ai poziții mai moderate, risipind astfel potențiale victorii ușor de obținut.

Printre alegerile sale controversate se numără celebrul medic Mehmet Oz din Pennsylvania – considerat de mulți ca fiind un “carpetbagger” (candidat ce urmărește să fie ales într-o regiune unde nu are nicio legătură), predispus la gafe retorice – și J.D. Vance din Ohio, un jucător la bursă care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții adulte în Silicon Valley și care se confruntă cu probleme similare. Povestea este aceeași în Georgia, unde fostul star de fotbal Herschel Walker se confruntă cu întrebări legate de abuzul domestic, necinste cu privire la trecutul său și sănătate mintală.

Iar liderul minorității din Senat, Mitch McConnell – care are nevoie doar de o singură victorie pentru a prelau controlul – a oferit indicii indirecte că vede “calitatea candidaților” ca pe o problemă în aceste alegeri.

„Dacă cei susținuți de Trump suferă înfrângeri pe linie, iar republicanii nu reușesc să câștige majoritatea în Senat, fostul președinte va fi învinuit de toată lumea. O seară electorală slabă pentru candidații lui Trump ar fi un cadou pentru rivalii săi din 2024, o listă care îi include potențial pe anti-trumpista declarată Liz Cheney, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și fostul vicepreședinte Mike Pence”, este de părere analistul John Hudak.

Trump și-a asumat aceste riscuri

David Greenberg, profesor de media și istorie la Universitatea Rutgers, a declarat că fostul președinte – deocamdată favorit clar pentru nominalizarea republicană din 2024 – are “puține de câștigat” în alegerile parțiale.

“Dar Trump are foarte mult de pierdut, pentru că dacă candidații săi se vor stinge, atunci va fi văzut ca și cum și-ar fi pierdut magia”, a declarat Greenberg pentru AFP. “Unii alegători primari din 2024 s-ar putea gândi de două ori înainte de a-l susține din nou, mai ales dacă o alternativă populară precum DeSantis candidează și ea”, a mai subliniat acesta.

Totuși, mulți comentatori politici subliniază că o mare parte a susținătorilor fostului președinte nu sunt interesați de controlul Senatului sau de politica de la Washington.

“În ciuda pierderii realegerii, a două destituiri, a aproape o duzină de anchete penale grave și a nenumăratelor scandaluri care ar fi scufundat de mult timp aproape orice alt politician, Trump rămâne liderul clar al Partidului Republican”, a declarat analistul politic Nicholas Creel, de la Georgia College. “Sprijinul lui Trump în cadrul Partidului Republican este mult prea rezistent pentru a fi afectat de un rezultat slab al partidului în luna noiembrie”, a mai spus acesta.

În plus, alți comentatori politici de peste ocean subliniază că, istoric, aceste alegeri parțiale sunt pierdute de către partidul și președintele aflați la guvernare și că, în condițiile economice de astăzi, dacă democrații pierd maxim zece mandate, atunci se pot lăuda cu o victorie neașteptată. În ceea ce-l privește pe Trump, David Barker, profesor de științe politice la American University din Washington, este de părere că implicarea acestuia ar putea reprezenta un motiv în plus pentru mobilizarea alegătorilor democrați.

“Celălalt lucru care face diferența este că Trump nu a dispărut. De fapt, el a continuat să fie în prim-planul știrilor și este posibil să fie, dacă nu cumva, mai proeminent în știri decât este Biden. În mod normal, președintele este „gorila de 900 de kilograme” care determină totul. Și oamenii fie îl plac, fie îl urăsc, dar aceste atitudini despre el sunt cele care determină o mare parte din dinamica alegerilor de la jumătatea mandatului.

Dar acum, aveți aproape doi candidați în funcție. Îl aveți pe Biden, dar îl aveți și pe Trump, și aveți teamă din partea democraților, a independenților și chiar a unor republicani cu mentalitate tradițională, republicani care nu sunt Trump-iști, care sunt îngroziți de perspectiva ca Trump să revină în funcție.

Deci, din acest motiv, democrații sunt într-adevăr la fel de motivați să voteze în aceste alegeri de la mijlocul mandatului ca și republicanii. Ne așteptăm să vedem alegătorii din ambele partide să se prezinte la vot în proporții aproximativ egale, ceea ce face ca aceste alegeri să semene aproape mai mult cu niște alegeri prezidențiale decât cu niște alegeri parlamentare”, a explicat acesta susținând că prezența simbolică a lui Trump în aceste alegeri reprezintă un lucru benefic pentru democrați, pentru că în mintea votanților este readusă comparația dintre Biden și Trump.

Alți observatori se așteaptă însă ca numeroasele probleme juridice ale magnatului, inclusiv scandalul tot mai mare legat de gestionarea defectuoasă a secretelor guvernamentale, să fie o piedică la fel de mare pentru perspectivele sale politice ca și performanța aleșilor săi de la jumătatea mandatului.

Irina Tsukerman, avocat specializat în securitate națională și analist geopolitic cu sediul la New York, a declarat că Trump este perceput din ce în ce mai mult ca un “pasiv politic” – incapabil să câștige viitoarele alegeri prezidențiale chiar și împotriva unui democrat slab.

“În general, se pare că va fi puternic descurajat să candideze în 2024, ceea ce s-ar putea să nu facă din motive proprii – cum ar fi evitarea rușinii și păstrarea banilor pe care îi strânge în prezent”, a declarat ea pentru AFP.

ADVERTISEMENT