Toni Greblă, a declarat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, că „nu se va mai repeta situația de la alegerile locale, cu privire la restituirea în timp optim a sălilor de clasă din instituțiile de învățământ în care se organizează alegerile parlamentare și prezidențiale.
Președintele AEP a clarificat mai multe aspecte legate de alegerile parlamentare şi prezidențiale din această toamnă. Privind modul în care va fi gestionată problema restituirii sălilor din unitățile de învățământ unde se vor organiza următoarele alegeri, Toni Greblă a declarat că nu se va repeta ceea ce s-a întâmplat în vară.
„Operațiunea de numărare și consemnare la prezidențiale durează mai mult, aproximativ cinci ore, nu mai mult. Iar la turul doi, numărarea buletinelor și consemnarea se fac într-o oră, maxim două.
Problema cu restituirea secțiilor de votare nu va mai crea dificultăți, așa cum s-a întâmplat în unele secții de votare unde numărarea s-a prelungit câteva zile.
Prezidențialele şi parlamentarele au cu totul alt regim de funcţionare”, a explicat Toni Greblă la finalul ședinței de guvern.
Liderul Autorității Electorale Permanente a dat asigurări că s-au „luat măsurile necesare imediat după terminarea alegerilor locale.
Am avut discuţii cu conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Un atac cibernetic nu va avea succes”, a precizat el legat de funcţionarea optimă a sistemului de comunicaţii, în zilele în care se desfăşoară alegerile.
Toni Greblă a făcut și o serie de precizări privitoare la desfășurarea campaniilor electorale pentru parlamentare şi prezidențiale.
„Probabil veţi ridica problema continuării activităţii de campanie electorală pentru preşedintele României în timpul în care campania electorală pentru parlamentare este terminată, este oprită, este interzisă.
Este aşa-numita perioadă de linişte electorală, adică sâmbăta înaintea datei alegerilor, sâmbătă de la ora 7.00 şi duminică este interzisă orice fel de activitate de propagandă electorală. Pentru parlamentare această interdicţie rămâne valabilă.
Deci în ziua de 30 noiembrie şi 1 decembrie nu vor putea fi desfăşurate activităţi de campanie electorală pentru alegerea Parlamentului României.
Însă propaganda electorală pentru preşedintele României poate să fie desfăşurată, deoarece îi permite propria lege care reglementează alegerile preşedintelui. Perioada aceea de sâmbătă şi duminică, ziceam, se numeşte în limbaj comun perioadă de linişte electorală”, a mai declarat președintele AEP.