News

Alegerile legislative din Germania marchează sfârșitul erei Merkel. Cum a modelat cancelarul Europa

Duminică au loc alegeri legislative în Germania. Este un scrutin cu miză mare, pentru că urmează să decidă succesorul Angelei Merkel.
24.09.2021 | 15:01
Alegerile legislative din Germania marcheaza sfarsitul erei Merkel Cum a modelat cancelarul Europa
ADVERTISEMENT

Cancelar din 2015, cea mai puternică femeie din lume, Merkel, a anunțat de mai mult timp că nu va mai candida la viitorul scrutin legislativ.

Sfârșitul unei ere. Cum a modelat Merkel Germania și Europa

În cei aproape 16 ani la putere, Angela Merkel a fost un apărător ferm al menținerii Uniunii Europene unite, devenind fața uneori controversată a unui manager de criză.

ADVERTISEMENT

Viața ei timpurie a fost marcată de o mutare în Germania de Est pe când era copil, după ce tatăl ei a acceptat un loc de muncă ca pastor acolo.

Timpul pe care l-a petrecut crescând într-un stat socialist i-a influențat viziunea asupra valorilor occidentale, potrivit lui Stefan Kornelius, biograful oficial al lui Merkel și șeful departamentului politică la ziarul german Süddeutsche Zeitung.

ADVERTISEMENT

„Ea a perfecționat într-adevăr o viziune foarte pozitivă asupra Occidentului și a lumii democratice și a idealurilor occidentale pe care le-a susținut extrem de sus”, a spus el, citat de Euronews. A devenit „profund convinsă că societățile deschise funcționează cel mai bine”.

Merkel a obținut un doctorat în chimie cuantică în 1986, lucrând ca asistent de cercetare înainte de a intra în politică înainte de căderea Zidului Berlinului.

ADVERTISEMENT

Angela Merkel a intrat în politică în 1989

A intrat prima dată în politică în timpul Revoluțiilor din 1989, alăturându-se unui mic partid est-german. După reunificarea germană, ea va deveni membru al Uniunii Creștine Democratice, ocupând funcția de ministru al femeilor și tineretului sub cancelarul Helmut Kohl.

„Până la vârsta de 35 de ani, nu cunoșteam Uniunea Europeană decât din exterior și am fost o persoană din interior abia din 1990”, a declarat Merkel parlamentului european în 2007. „Din exterior, Uniunea Europeană este o poveste istorică de succes fără precedent .”

ADVERTISEMENT

„Totuși, și din interior, Uniunea Europeană este o casă minunată. De fapt, mi se pare și mai frumos din interior decât din exterior … Nu vreau niciodată să părăsesc această casă. Sunt convinsă că nu există un loc mai bun pentru a trăi decât în ​​casa noastră comună europeană”, a spus Merkel.

Ea a fost creditată că a păstrat acea casă împreună, că a luptat pentru ca Uniunea Europeană să rămână intactă atât în ​​timpul crizelor financiare, cât și în cazul crizei migranților.

„Guvernul german, aflat sub conducerea Angelei Merkel, a avut o influență decisivă asupra tuturor crizelor recente din Europa, dar cel mai vizibil și semnificativ în cadrul crizei financiare globale și al efectelor acesteia asupra Europei”, a declarat Jana Puglierin, șeful biroului Consiliului European pentru relații externe de la Berlin.

Multe țări aveau datorii guvernamentale mari atunci când criza financiară americană s-a transformat într-o recesiune globală în 2009, iar criza a pus sub semnul întrebării puterea zonei euro pe măsură ce multe țări din sudul Europei, precum Grecia, s-au chinuit să supraviețuiască.

Germania a plătit cea mai mare sumă din cadrul primului efort de salvare a Greciei de către UE în 2010 și pe tot parcursul crizei, salvarea Băncii Centrale Europene, a UE și a Fondului Monetar Internațional a necesitat măsuri de austeritate nepopulare care au dus la proteste violente în Grecia.

Germania a avut un rol esențial în negocierile de salvare cu Merkel, un susținător al măsurilor dure. Acest rol în gestionarea crizei – care a inclus trei salvări în valoare totală de aproape 330 de milioane EUR – este în mare măsură considerat un succes, deși nu unul fără critici.

Germania, artizan al salvării Greciei

Criza financiară din Grecia a dus la o scădere a veniturilor gospodăriilor, iar măsurile dure de austeritate au inclus reduceri ale cheltuielilor cu asistența medicală. Un studiu din 2018 publicat în The Lancet a arătat că măsurile au condus parțial la o creștere a mortalității în țară.

Cererile față de Grecia au fost, de asemenea, puternic criticate de unii din Germania, ziarul Der Spiegel descriind măsurile drept „un catalog de atrocități”.

„Știu că oamenii erau foarte supărați pe mine, [numindu-mă] o persoană foarte de rea pentru că a impus aceste condiții stricte Greciei și Portugaliei etc. Dar acum vedeți că au loc reforme”, a declarat Merkel pentru Forumul Economic Mondial din 2020 , afirmând că îmbunătățirea a venit din cauza „severității și durității” reformelor făcute.

„Germania nu și-a făcut doar prieteni în acea perioadă, ci au fost o mulțime de critici în ceea ce privește politica de austeritate. Dar, în cele din urmă, cred că Germania a făcut suficient pentru a menține Uniunea unită, pentru a menține Grecia la bord”, a spus Puglierin.

Merkel a declarat la Forumul Economic Mondial din 2015„tot ceea ce facem politic este orientat către Grecia, care rămâne parte a zonei euro”. Ea a spus că trebuie create locuri de muncă pentru a ieși din criză.

„Există două lucruri care trebuie să fie la locul lor: trebuie să ne arătăm solidari și vom continua să dăm dovadă de solidaritate împreună cu disponibilitatea de a ne asuma propria responsabilitate. Sunt convins că Grecia va continua să arate acel sentiment de responsabilitate”, a spus Merkel.

Merkel, avocat al relocării migranților în întreaga UE

În același an, solidaritatea europeană va ocupa locul central întrucât peste un milion de refugiați, mulți fugiți din războaiele din Siria și Afganistan vor ajunge în bloc. Afluxul de refugiați în Italia și Grecia a deraiat rapid într-o criză și Merkel a apărat relocarea migranților în întreaga UE, chiar în timp ce națiunile din estul Europei s-au opus.

„Dacă Europa nu reușește în ceea ce privește problema refugiaților, dacă această legătură strânsă cu drepturile civile universale este ruptă, atunci nu va fi Europa pe care ne-am dorit-o”, a declarat Merkel pentru radiodifuzorul german Deutsche Welle în august 2015.

Ea a insistat „putem face acest lucru”, deoarece Germania a primit sute de mii de refugiați în timpul crizei.

Acest lucru a contribuit la creșterea extremei drepte Alternative fur Deutschland (AfD), partidul sporindu-și considerabil sprijinul în 2016 cu o platformă anti-imigrație.

La începutul anului 2016, Merkel negocia și alte soluții, ajutând la încheierea unui acord cu oficialii turci pentru a împiedica sosirea migranților în Europa.

Blocul de centru-dreapta condus de Angela Merkel a pierdut încă 65 de locuri la alegerile din 2017, după ce a atins un maxim de 311 de locuri în 2013. Sprijinul partidului său a scăzut în ultimele câteva săptămâni, chiar și în timp ce militează pentru viitorul său succesor Armin Laschet.

Cu toate acestea, a rămas populară în Germania și în Europa, în ciuda crizei COVID-19, unii experți spunând că, dacă ar candida din nou, ar putea câștiga alegerile. Mulți au atribuit managementul ferm și constant al pandemiei trecutului său ca om de știință.

Merkel și francezul Emmanuel Macron au prezentat planul care ar include împărțirea datoriilor între națiunile UE în planul de stimulare a pandemiei.

„Oamenii sunt foarte fericiți în Germania. Nu le plac foarte mult întreruperile. Nu le plac prea multe schimbările”, a spus dr. Horst Lochel, profesor de economie la Școala de Finanțe și Management din Frankfurt. El a adăugat că Merkel a fost un lider pragmatic, dar flexibil.

Criticată pentru apropierea de Putin

În timp ce i se atribuie contribuția la negocierea unui acord de încetare a focului între Ucraina și Rusia, poziția ei cu privire la conducta de petrol Nord Stream 2 a fost criticată pentru că aduce Germania mai aproape de Vladimir Putin.

Ea a fost criticată pentru faptul că l-a menținut prea mult timp pe președintele maghiar Viktor Orban în Partidul Popular European, făcând un pas către liderii de extremă dreaptă pentru a menține și uniunea.

Pentru cei mai mulți, moștenirea ei va fi sinonimă cu stabilitatea, conducând Germania și Europa prin nenumărate crize cu flexibilitate și prudență în deciziile sale. Abilitatea ei de a echilibra interesele și de a gestiona negocierile este puțin probabil să fie recreată de un alt lider din Europa.

Mulți spun că absența ei va lăsa un gol în Europa, deoarece politica devine mai complicată și mai puțin interesată de echilibrarea intereselor.

“Nimeni nu o poate înlocui pe Angela Merkel, cel puțin pentru viitorul previzibil, deoarece Angela Merkel și-a construit reputația și greutatea politică de peste 16 ani”, a spus Puglierin la Consiliul European pentru Relații Externe.

ADVERTISEMENT
Tags: