News

Alegerile parlamentare aduc pe scenă politicieni condamnați, inculpați și urmăriți penal

20.11.2020 | 08:44
Alegerile parlamentare aduc pe scena politicieni condamnati inculpati si urmariti penal
Alegerile parlamentare aduc pe scenă politicieni condamnați, inculpați și urmăriți penal. Inquam Photos / George Calin
ADVERTISEMENT

Alegerile parlamentare din decembrie vin la pachet cu o serie de politicieni condamnați, inculpați și urmăriți penal. Este vorba de fraude cu fonduri europene, corupție sau chiar braconaj. 

Formațiuni precum Partidul Mișcarea Populară, Partidul Ecologist Român sau PP-USL-ul fondat de Dan Voiculescu propun pentru un loc în Parlament persoane care au probleme cu legea.

ADVERTISEMENT

Fostul deputat liberal Mircea Roșca a fost plasat pe lista PNL pentru Camera Deputaților pe locul al treilea în județul Prahova. Acesta a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Ce politicieni condamnați și inculpați vin la alegerile parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimii 6 ani în care Dumnezeu m-a trecut prin examenul vieții, în care a trebuit să îmi însușesc virtutea supremă care este smerenia, și-au pus profund amprenta pe caracterul și ambițiile mele. Smerenia este calitatea sau secretul ce poate schimba lumea făcând-o mai bună. Prin ea, putem vedea ce este mai bun în toți oamenii, mulțumindu-i în același timp lui Dumnezeu pentru calitățile superioare pe care eventual le avem unii față de ceilalți”, a scris Mircea Roșca în momentul în care și-a anunțat candidatura, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

Ioan Gaidur este un alt exemplu de politician cu probleme care vrea un loc în Parlament. Acesta a fost condamnat pentru fraude cu fonduri europene. Prejudiciul a fost de 60.000 de lei. Gaidur ocupă locul al treilea pe lista Partidului Ecologist Român pentru Camera Deputaților, în Botoșani.

La Bacău ( PP-USL) candidează și Mircea Carp, care ocupă locul al doilea pe lista formațiunii fondate de Dan Voiculescu.  Acesta a primit o condamnare șase luni de închisoare cu suspendare după ce s-a declarat apolitic, ca să ocupe funcția de președinte al unei secții de votare, deși era consilier PNL.

ADVERTISEMENT

Pro România vine la Vâlcea cu Emilian Frâncu condamnat pentru fapte de corupție. Același partid deschide lista de la Mureș pentru Camera Deputaților cu Sergiu Claudiu Maior, inculpat, alături de fostul edil al orașului Tg. Mureș, într-un dosar privind infracțiuni de corupție.

Fostul ministru al apărării Corneliu Dobrițoiu, condamnat definitiv la un an de închisoare în dosarul “Case pentru generali”, deschide lista PP-USL București pentru Camera Deputaților. Pe locul al doilea, imediat sub Dobrițoiu, se află un fost senator PNL condamnat și el pentru abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Pe listele de candidați independenți, la București, figurează și fostul ministru de interne Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în dosarul morții lui Bogdan Gigină. Marcel George Cojocărescu ocupă locul al doilea pe lista PER pentru Senat. Acum 5 ani, acesta a fost condamnat pentru braconaj la un an și 3 luni de închisoare cu suspendare.

ADVERTISEMENT