Sport

Alegerile pe timp de epidemie: măști pentru toți alegătorii și ștampile dezinfectate după fiecare utilizare. Precizările șefului AEP

05.08.2020 | 17:54
Alegerile pe timp de epidemie masti pentru toti alegatorii si stampile dezinfectate dupa fiecare utilizare Precizarile sefului AEP
ADVERTISEMENT

Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura în condiții speciale de siguranță din cauza epidemiei de coronavirus. Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, a detaliat pentru FANATIK  noile condiții de votare astfel încât alegerile să nu reprezinte un risc epidemiologic.

Statul va cheltui în acest an mai mulți bani pentru organizarea scrutinului, cheltuielile suplimentare fiind generate de costurile pentru echipamentele de protecție atât ale personalului care va asigura buna desfășurare a procesului electoral, cât și pentru alegători.

ADVERTISEMENT

Membrii secțiilor de votare vor  primi măști de protecție, mănuși și dezinfectant pentru că ei vor trebuie să stea în secție de sâmbătă după-amiază și duminică toată ziua”, a precizat Constantin Mitulețu-Buică.

Alegerile locale pe timp de pandemie: cu masca la intrarea în secția de votare

Hotărârea de Guvern 577/2020 prevede că membrii secțiilor vor primi, ”de regulă”, câte cinci mănuși și cinci măști de protecție pe care să le utilizeze pe 26 și 27 septembrie.

ADVERTISEMENT

Mai mult, alegătorii nu  vor trebui  să vină cu masca de acasă, Ministerul Sănătății fiind obligat să distribuie prefecturilor un număr suficient de măști de protecție pentru fiecare votant. ”Nu putem obliga alegătorii să vină cu masca de acasă”, a spus șeful AEP, estimând însă că o mare parte dintre ei vor veni totuși cu măștile proprii în condițiile în care deja mai multe județe au instituit obligativitatea purtării  măștii și în spațiile publice deschise unde sunt aglomerări mari de persoane.

Astfel, odată intrat în secție fiecare alegător va primi o mască, dacă nu are deja, și va avea la dispoziție un recipient cu dezinfectant pentru mâini. După ce îi va fi verificată prezența pe listele de vot, el va primi o ștampilă dezinfectată după fiecare utilizare, dezinfenția acestora fiind o obligație nouă pentru membrii secțiilor.

ADVERTISEMENT

Pe lângă alegători și cei din birourile secțiilor, vor primi mască și personalul care asigură  ordinea și observatorii  procesului electoral.

Instituțiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prin personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare distribuirea a câte unei măști de protecție fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat și alegător care se prezintă la secția de votare. Instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziua votării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care face parte din personalul de pază sau din personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare”, se arată în HG 577/2020.

ADVERTISEMENT

Intrări și ieșiri separate din secții

Constantin Mitulețu-Buică a anunțat că reprezentanții AEP urmează să se întâlnească cu membrii Comitetului Național pentru Situații de Urgență ca să stabilească și modul de organizare a fiecărei secții. Astfel, este probabil ca alegătorii să iasă din secția de votare pe o altă ușă decât cea pe care au intrat. Chiar și în cazul secțiilor cu o singură cale de acces este probabil să se instituie trasee de circulație a persoanelor astfel încât să se reducă la minim riscul de contaminare.

Șeful AEP a precizat că și alte state care au organizat alegeri în perioada pandemiei de coronavirus au recurs la măsuri similare pentru a evita creșterea riscului epidemiologic în ziua alegerilor.

Nu vor fi probleme logistice la alegeri. Este timp suficient și pentru realizarea acestor măsuri de protecție și pentru promovarea lor în rândul alegătorilor”, a conchis Constantin Mitulețu-Buică.

 

ADVERTISEMENT