News

Aleksandr Lukașenko a obținut al 6-lea mandat de președinte al Belarusului, în ultima dictatură din Europa

09.08.2020 | 22:45
ADVERTISEMENT

Aleksandr Lukașenko a câștigat fără probleme alegerile prezidențiale din Belarus, cu un procent covârșitor.

Președintele în exercițiu al Belarusului, un negaționist al Covid-19, și-a învins fără probleme rivala Svetlana Tihanovskaia, cu 79.8%.

ADVERTISEMENT

Tihanovskaia a obținut 6.8% din totalul voturilor după ce autoritățile au decis să țină deschise secțiile de votare mai mult decât era stabilit inițial.

Aleksandr Lukașenko a fost ales din nou, pentru a 6-a oară, președinte în Belarus

„Sper ca votul să se termine de asemenea fără probleme și în aceste locuri”, a declarat președintele Comisiei Electorale, Lidia Ermoşina.

ADVERTISEMENT

Primele rezultate parțiale vor fi anunțate la ora 02.00 noaptea, ora Belarusului. Lukașenko este considerat „ultimul dictator al Europei”, cu toate acestea este extrem de apreciat în Belarus și este considerat un partener de încredere al lui Vladimir Putin.

Participarea Svetlanei Tihanovskaia, o tânără în vârstă de doar 37 de ani, la alegerile prezidențiale, a fost o surpriză enormă pentru politica din Belarus, însă Lukașenko nu a avut niciodată nici cea mai mică emoție că ar putea pierde alegerile.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, observatorii internaționali critică alegerile din Belarus, pe care le consideră nedemocratice.

La 65 de ani împliniți, Lukașenko a obținut al 6-lea mandat în ultimii 26 de ani de conducere a Belarusului, potrivit Hot News.

ADVERTISEMENT

Svetlana Tihanovskaia s-a aruncat în cursa electorală după ce soțul său, cel care trebuia să candideze, a fost arestat și aruncat în închisoare. Femeia nu a avut niciodată speranțe reale să câștige, însă a vrut să tragă un semnal de alarmă împotriva dictatorului Aleksandr Lukașenko.

Femeia a agitat puțin spiritele pe scena politică din Belarus, reușind să strângă zeci de mii de oameni la mitingurile sale prin care a contestat dictatura.

Renunț la viața mea liniștită pentru noi toți. M-am săturat să trebuiască să îndur totul, am obosit să tac, am obosit să-mi fie frică. Voi?“, a transmis Tihanovskaia, în fața unei mulțimi de zeci de mii de oameni la Minsk, în 30 iulie 2020.

ADVERTISEMENT