News
notix pixel id

Aleksandr Lukașenko acceptă să renunțe la putere, înduplecat de protestele masive din Minsk. Rusia e pregătită să trimită Armata în Belarus

17.08.2020 | 19:55
Aleksandr Lukașenko acceptă să renunțe la putere, înduplecat de protestele masive din Minsk. Rusia e pregătită să trimită Armata în Belarus
Lukașenko ar putea să renunțe la putere. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Aleksandr Lukașenko ar putea renunța la putere în urma protestelor masive din Belarus din ultimele zile.

Președintele ales cu 80% pentru a 6-a oară consecutiv vrea să lase puterea altcuiva după 26 de ani, fiind acuzat de Opoziție că a fraudat alegerile.

Comunitatea internațională „urmărește cu atenție” protestele violente din Belarus, unde mai mulți oameni au fost omorâți.

ADVERTISEMENT

Aleksanrd Lukașenko ar putea renunța la putere în Belarus

Mii de oameni au invadat străzile din Minsk, dezamăgiți de faptul că favorita lor Svetlana Tihanovskaia a pierdut alegerile. Oamenii sunt convinți că Lukașenko a fraudat masiv alegerile pentru a câștiga și îi cer să plece.

Președintele dictator pare dispus să transfere puterea, însă vrea înainte ca lumea să meargă la vot pentru un Referendum care să permită redistribuirea puterii prin Constituție.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât oamenii care au ieșit în stradă, actualul președinte din Belarus e presat de greva generală declanșată în uzinele din țară, care afectează grav economia țării.

Totuși, Lukașenko nu are încrederea populației, în condițiile în care nu este dispus să organizeze noi alegeri ci vrea să „predea puterea”.

ADVERTISEMENT

„Vom supune modificările unui referendum şi vă voi preda puterile mele constituţionale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii”, a explicat Lukaşenko, citat de Belta.

„Da, nu sunt un sfânt. Îmi cunoaşteţi latura mea aspră. Nu sunt etern. Dar dacă îl veţi nimici pe primul preşedinte, îi veţi distruge – la fel ca în ţările vecine – pe toţi ceilalţi”, a adăugat politicianul.

ADVERTISEMENT

Președintele a fost huiduit în timpul unui discurs susținut în fața muncitorilor de la Uzina de Automobile din Minsk, semn că populația vrea o schimbare în Belarus.

Tihanovskaia, rivala politică a lui Lukașenko și cea care se consideră adevăratul președinte al țării, vrea noi alegeri, cu toate că este fugită în Lituania.

ADVERTISEMENT

Sunt gata să-mi asum responsabilitatea şi să acţionez ca lider naţional în această perioadă”, a punctat femeia. Între timp, Rusia a anunțat că va trimite ajutor militar în Belarus, dacă situația o va cere.

Țările din Uniunea Europeană susțin, cum era de așteptat, protestele din Belarus, și condamnă în continuare reprimarea violentă a protestelor din ultimele zile din Minsk.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri