Sport

Aleksandr Lukaşenko mai face o victimă printre sportivii din Belarus. Campioană mondială, arestată pentru că se opune regimului de la Minsk

Tot mai mulți sportivi din Belarus au probleme din cauza faptului că se opun regimului dictatorial al lui Aleksandr Lukaşenko, iar acum o campioană mondială a fost arestată.
11.11.2021 | 18:12
Aleksandr Lukasenko mai face o victima printre sportivii din Belarus Campioana mondiala arestata pentru ca se opune regimului de la Minsk
ADVERTISEMENT

Sute de mii de oameni au manifestat anul trecut la Minsk și în celelalte orașe din Belarus împotriva lui Lukașenko, care însă nu a cedat în faţa ”ultimatumului”⁣ pe care i l-a dat opoziţia pentru a se retrage de la putere.

Președintele Belarusului, în vârstă de 66 de ani, aflat la putere din 1994, se agaţă de fotoliu în urma unor alegeri denunţate drept frauduloase, în pofida presiunii internaţionale.

ADVERTISEMENT

O campioană mondială a fost arestată de regimul condus de Aleksandr Lukaşenko

În urma protestelor violente care au avut loc pe tot teritoriul Belarusului, mai multe persoane importante au avut de suferit, printre aceștia și sportivi de marcă. Acum, Aliaksandra Ramanouskaya, campioană mondială la schi acrobatic, a fost arestată pentru că s-a opus regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Conform cotidianului francez L’Equipe, sportiva în vârstă de 25 de ani a fost reținută, miercuri, la Minsk, după ce și-a încheiat o ședință de pregătire. Încă nu este cunoscut motivul arestării, însă potrivit presei locale ar fi vorba de un delict administrativ.

ADVERTISEMENT

Fundaţia de sport şi solidaritate din Belarus, care îi apără pe sportivii atacaţi pentru opiniile lor politice, a alertat recent presa internaţională cu privire la situația prin care trece Aliaksandra Ramanouskaya.

Ramanouskaya a cerut ca alegerile să fie repetate

În vârstă de 25 de ani, sportiva din Belarus a participat la Jocurile Olimpice din 2018, de la PyeongChang, iar un an mai târziu a câştigat titlul mondial la schi acrobatic, la Utah.

ADVERTISEMENT

Aliaksandra Ramanouskaya s-a numărat printre cei peste 2.000 de semnatari – sportivi şi antrenori – ai unei scrisori prin care se condamnau fraudele de la alegerile prezidenţiale câştigate în 2020 de Aleksandr Lukaşenko şi se făcea apel la un nou scrutin.

Semnatarii au cerut eliberarea persoanelor reţinute după manifestaţiile în masă de după anunţul cu privire la rezultatul alegerilor. Mai mulţi sportivi au fost arestaţi după ce au participat la manifestaţii sau şi-au exprimat opinia împotriva regimului Lukaşenko.

ADVERTISEMENT

O atletă, victima unei tentative de răpire la JO

Fostul portar al echipei FCSB, Vasili Hamutovski, a fost judecat pentru participarea la protestele din Belarus împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko. El a scăpat de închisoare, dar a primit o amendă din partea judecătorilor.

Doi fotbaliști ai divizionarei secunde Krumkaci Minsk, Serghei Kozeka (34 de ani) și Pavel Rassolko (27 de ani), au simțit pe propria piele ce înseamnă să te opui autorităților, apărate, ca peste tot în lume de poliție și jandarmi. Cei doi au fost arestați în timpul protestelor, fiind acuzați că au fost printre manifestanții care au atacat un microbuz al poliției.

Un caz extrem de mediatizat s-a petrecut la JO de la Tokyo din această vară. Atleta Krystsina Tsimanouskaya a fost victima unei tentative de răpire. Concret, reprezentanții delegației Belarusului ar fi dus-o cu forța la aeroportul Haneda, în încercarea de a o deporta. În cele din urmă, sportiva în vârstă de 24 de ani a ajuns în Polonia, ţară care i-a acordat o viză umanitară.

ADVERTISEMENT