News

Aleksandr Lukaşenko, despre incidentul avionului deturnat în Belarus: ”Am acționat legal”

Aleksandr Lukaşenko, reacționează după incidentul avionului deturnat în Belarus.
26.05.2021 | 23:37
Aleksandr Lukasenko despre incidentul avionului deturnat in Belarus Am actionat legal
ADVERTISEMENT

Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, susţine că a acţionat ”în mod legal” în cazul avionului deturnat la Minsk.

“Am acţionat legal protejând oamenii”, a declarat Lukaşenko, potrivit agenţiei de stat Belta, în primele sale comentarii asupra deturnării avionului.

ADVERTISEMENT

Președinte din Belarus consideră o minciună  acuzația că a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a forţa aterizarea zborului Ryanair. Acesta respinge și ipoteza potrivit căreia a deturnat zborul cu scopul de a aresta un opozant, conform Antena3.

Aleksandr Lukaşenko acuză faptul că ”forțe externe duc un război hibrid” împotriva sa

Aleksandr Lukaşenko susține că Belarusul are inamici care vor să sufoce țara. Președintele spune că aceștia “au depăşit linia roşie” în atacurile lor împotriva Minskului.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Lukaşenko, forţe externe duc un “război hibrid” împotriva Republicii Belarus şi împotriva sa, conform sursei citate.
 
“După cum am prevăzut, răuvoitorii noştri din afara şi din interiorul ţării şi-au schimbat metodele de atac asupra statului belarus. Ei au depăşit multe linii roşii şi au abandonat bunul simţ şi principiile morale”, a declarat Lukaşenko în parlament.

Lukaşenko a mai susţinut că jurnalistul Protasevici a pus la cale “o rebeliune sângeroasă” în Belarus, potrivit agenţiei de presă TASS

ADVERTISEMENT

Roman Protasevici, primele declarații după arestare

„Bună ziua, mă cheamă Roman Protasevici, ieri am fost arestat de oficiali de la Ministerul de Interne pe aeroportul național din Minsk. Acum sunt in Centrul de Detentie nr 1 din Minsk. Pot să vă spun că nu am probleme de sănătate, incluzând aici cu inima sau alte organe. Atitudinea angajaților față de mine e una corectă și conform legii.

Voi continua să cooperez cu investigatorii și fac mărturisiri despre organizarea unor proteste de masă în Minsk”, spune jurnalistul, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

Incidentul din Belarus a avut loc duminică. Un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko.

Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă. Avionul a fost obligat să aterizeze pe aeroportul din Minsk. Ulterior, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

ADVERTISEMENT