News

Aleksandr Lukașenko închide granița Belarusului cu Ucraina

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a ordonat închiderea graniței cu Ucraina.
02.07.2021 | 21:56
Aleksandr Lukasenko inchide granita Belarusului cu Ucraina
ADVERTISEMENT

Autoritățile bieloruse au intervenit în urmă cu câteva luni pentru a deturna un avion în care se afla jurnalistul Roman Protasevici, sub amenințarea falsă a existenței unei bombe la bord.

Lukașenko declară în continuare că a acționat legal în operațiunea sa de deturnare a unui avion Ryanair și a intrat într-un conflict deschis cu statele din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Lukașenko închide granița Belarusului cu Ucraina

Liderul bielorus, Aleksandr Lukașenko, a ordonat vineri închiderea graniței pe care țara pe care o conduce o are cu Ucraina, notează Reuters.

Decizia vine pe fondul unui conflict deschis între statul din estul Europei și Uniunea Europeană, în urma incidentului în care un avion Ryanair a fost deturnat pentru ca un opozant al regimului să fie arestat.

ADVERTISEMENT

Statele europene au impus Belarusului o serie de sancțiuni, dar acest lucru nu pare să îl descurajeze pe liderul țării, care continuă conflictul deschis pe care îl are, în principal, cu vestul Europei.

Lukașenko a vorbit în repetate rânduri despre o multitudine de grupuri de rebeli care intenționează să îl înlăture din poziția de lider al statului, spunând că “au încălcat limita și nu putem să le iertăm” (n.red. statele occidentale).

ADVERTISEMENT

“Astăzi celule teroriste au fost scoase la iveală, așa-zisele unități de auto-apărare. Scopul acestora este să forțeze schimbarea regimului în ziua X. Ele nu știu când această zi X va sosi, este necesar să ne conducă oamenii noștri spre ea”, a declarat Aleksandr Lukașenko, citează France24.

Liderul din Belarus a mai spus și că aceste celule au încercat să vizeze un centru naval rus de comunicare aflat lângă orașul bielorus Vileyka, la aproximativ 100 de kilometri de capitala Minsk. Lukașenko a mai adăugat și faptul că a discutat acest incident cu omologul său rus, Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

“Astăzi am finalizat o operațiune anti-teroristă la scală foarte amplă. Înțelegeți rezultatul acestei discuții, toți participanții acestui act, inclusiv cei care l-au organizat și l-au pus în aplicare, au fost găsiți și arestați în decurs de două zile”, a ținut să precizeze Aleksandr Lukașenko, citat de France24.

“O cantitate mare de arme vine din Ucraina spre Belarus, de aceea am ordonat forțelor de securitate să închidă în întregime granița cu Ucraina”, a declarat Aleksandr Lukașenko, conform Reuters.

ADVERTISEMENT