News

Aleksei Navalnîi ar putea fi eliberat. Ce condiție le pune Vladimir Putin americanilor

Rusia ar putea să-l extrădeze pe Aleksei Navalnîi în SUA, dar are o condiție.
18.06.2021 | 09:55
Aleksei Navalnii ar putea fi eliberat Ce conditie le pune Vladimir Putin americanilor
ADVERTISEMENT

Rusia a anunțat că este dispusă să-l extrădeze pe Aleksei Navalnîi în SUA, dar a pus o condiție. Statele Unite trebuie să recunoască faptul că acesta este agent american. Navalnîi este cel mai aspru critic al lui Vladimir Putin și a fost arestat în luna ianuarie, la întoarcerea din Germania.

Aleksei Navalnîi  a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, pentru că ar fi încălcat o pedeapsă cu suspendare  într-un dosar de fraudă din 2014 pe care el, organizații neguvernamentale și mai multe capitale occidentale îl consideră ca fiind unul politic.

ADVERTISEMENT

Aleksei Navalnîi ar putea fi eliberat

Un oficial rus a anunțat că se ia în calcul eliberarea lui Aleksei Navalnîi și extrădarea sa în SUA. Trebuie însă îndeplinită o condiție.

“Serviciile secrete americane să admită că Navalnîi este cetățean american și lucrează pentru Serviciile de Informații, sau, mai bine spus, acest fapt este confirmat de Statele Unite”, a declarat secretarul general de presă de la Kremlin, Dmitri Peskov, pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

ADVERTISEMENT

Peskov a mai subliniat că subiectul Aleksei Navalnîi nu a fost discutat la Geneva.

Ce spune Vladimir Putin despre Navalnîi

Președintele Rusiei spune că Navalnîi a primit ceea ce a meritat.

“El a acționat în mod deliberat pentru a fi arestat. Dacă autoritățile ar fi dorit într-adevăr să-l otrăvească, acestei persoane, nu i s-ar fi permis să plece la tratament în afara țării. Acest om știa că încalcă legea în vigoare în Rusia”, a declarat președintele Rusiei, la Geneva.

“Am păstrat o fotografie în care se vede cum Aleksei, ignorând deliberat cerința de a se prezenta la poliție pentru a da cu subsemnatul, a plecat în străinătate pentru tratament”, a fost replica Iuliei Navalnaia, soția lui Alexei.

ADVERTISEMENT
Navalnîi
Alexei Navalnîi la aeroport

Alexei Navalnîi este cel mai aprig critic al lui Putin. Acesta a fost arestat în ianuarie, la întoarcerea din Germania, motivul fiind acela că opozantul nu a respectat termenii eliberării condiționate. Alexei Navalnîi a fost tratat în Germania după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok.

În luna februarie acesta a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru că a încălcat o pedeapsă cu suspendare  într-un dosar de fraudă din 2014.

ADVERTISEMENT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat condamnarea lui Navalnîi din 2014 drept “arbitrară și nerezonabilă”.

ADVERTISEMENT