News

Aleksei Navalnîi va fi îngropat vineri, la Moscova. Casele funerare au acceptat cu greu să-l înmormânteze

Aleksei Navalnîi va fi înmormântat vineri, 1 martie, la Moscova. Asta, în condițiile în care casele funerare au acceptat cu greu să-l înmormânteze.
28.02.2024 | 13:19
Aleksei Navalnii va fi ingropat vineri la Moscova Casele funerare au acceptat cu greu sal inmormanteze
Aleksei Navalnîi va fi îngropat vineri, la Moscova. Casele funerare au acceptat cu greu să-l înmormânteze. Foto: Instagram
ADVERTISEMENT

Opozantul lui Vladimir Putin a murit într-o închisoare din Siberia la doar 47 de ani, iar apropiații săi au acuzat regimul de la Kremlin că a orchestrat uciderea sa. Oficial, lui Navalnîi i s-ar fi făcut rău în timp ce se afla la o plimbare. Neoficial, agenți KGB ar fi folosit o tehnică pentru a-i opri inima, numită ”pumnul în inimă”.

Aleksei Navalnîi va fi îngropat vineri, la Moscova

Interesant, șeful serviciilor secrete din Ucraina, Kirilo Budanov, a anunțat că Navalnîi ar fi murit cel mai probabil din cauze naturale, cel mai probabil un ”cheag de sânge”. ”S-ar putea să vă dezamăgesc, dar știm că a murit într-adevăr din cauza unui cheag de sânge.

ADVERTISEMENT

Este mai mult sau mai puțin confirmat. Acest lucru nu este luat de pe internet, ci, din nefericire, a fost o moarte naturală”, a declarat Kirilo Budanov.  Cert e că înmormântarea lui Navalnîi va avea loc vineri, 1 martie, la Moscova.

Slujba va fi ținută la o biserică din cartierul Marino, la ora locală 14:00 (13:00 ora României), potrivit apropiatului lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîș. Aceasta i-a rugat pe cei care vor să fie alături de familie la acest eveniment să ”vină din timp”.

ADVERTISEMENT

Ulterior, înmormântarea va avea loc la cimitirul Borisov, în condițiile în care apropiații lui Navalnîi au avut mari dificultăți în a găsi o casă funerară care să oficieze înmormântarea. Asta, pentru că majoritatea au refuzat din start să se asocieze cu Aleksei Navalnîi în momentul în care au aflat despre cine e vorba.

În urmă cu o săptămână, avocatul lui Aleksei Navalnîi, Vasili Dubkov, cel care a însoțit-o pe mama lui Aleksei atunci când au recuperat trupul neînsuflețit al lui Navalnîi, a fost arestat la Moscova pentru tulburarea liniștii publice. Cu toate acestea, avocatul a fost reținut pentru scurt timp, după care a fost eliberat.

ADVERTISEMENT

Aleksei Navalnîi a murit în închisoare pe 16 februarie, însă trupul său neînsuflețit a fost predat mamei doar pe 24 februarie. Femeia acuzase autoritățile că o șantajează și vor ca înmormântarea să fie secretă și fără public. Cu toate acestea, apropiații lui Aleksei au chemat toți susținătorii să le fie alături.

Aleksei Navalîi a murit tocmai când se pregătea eliberarea sa

În urmă cu câteva zile, Maria Pevchikh, o apropiată a lui Aleksei Navalnîi, acuza regimul de la Kremlin că l-a ucis pe opozantul lui Vladimir Putin pentru că în câteva zile ar fi urmat un schimb de prizonieri care-l includea și pe Aleksei.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin nu ar fi acceptat niciodată să-l scape din mâini, astfel că a dat ordin să fie ucis. Cu toate acestea, Pevchikh nu a prezentat nicio dovadă pentru a-și susține afirmațiile. De altfel, toți opozanții lui Vladimir Putin sunt fie morți, fie în închisoare.

ADVERTISEMENT