Life

Alergiile de primăvară. Cum să ne ferim de ele

Alergiile de primăvară, sfaturi utile. Cum să evităm expunerea la factorii care pot declanșa alergii și ce spune medicul.
05.04.2023 | 09:00
Alergiile de primavara Cum sa ne ferim de ele
Alergiile de primăvară. Cum să ne ferim de ele. Fotomontaj Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Alergiile de primăvară ne dau bătăi de cap, în special la început de primăvară. Deși copacii înfloriți sunt o adevărată încântare pentru priviri, vin la pachet cu alergii care se pot manifesta în diferite moduri.

Ce sunt alergiile de primăvară?

Alergiile de primăvară reprezintă o afecțiune cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane. Ele pot fi destul de neplăcute dacă nu sunt tratate la timp. Mai mult decât atât, alergenii care apar primăvara pot conduce la alte complicații severe.

ADVERTISEMENT

Cum apar alergenii

Alergenii pot fi de mai multe tipuri. Alergeni inhalați, de contact sau ingerați. Odată cu pomii înfloriți și plantele care încep să înverzească, încep să apară și alergenii. Unul dintre cei mai “încăpățânați” alergeni este polenul, care afectează o mare parte din populație. Un alt alergen puternic este praful, care poate provoca un disconfort accentuat.

Alergiile de primăvară – simptome

Atunci când vine vorba de alergiile de primăvară simptomele sunt vaste. De la nas înfundat, strănut, mâncărime la nivelul nasului și al ochilor, până la piele iritată, urticarie, umflarea feței și a gâtului.

ADVERTISEMENT

Cum se manifestă alergiile

Alergiile de primăvară ne pot împiedica să ne desfășurăm activitatea. Se manifestă diferit, de la persoană la persoană, în funcție de tipul alergenului la care suntem expuși.

Medicul Tudor Ciuhodaru ne avertizează că este forte important să recunoaștem din timp simptomele alergiei.

ADVERTISEMENT

“Recunoașteți rapid simptomele unei alergii, mâncărimea, umflături ce se extind rapid, lăcrimarea, strănutul, pot fi primele simptome ale rinitei sau conjuctivitei alergice”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru pentru FANATIK.

Când începe sezonul alergiilor de primăvară

Primăvara este “raiul” alergiilor de primăvară. Simptomele apar de regulă odată cu înflorirea copacilor și a diverselor plante. Iar cum gospodinele se pregătesc pentru curățenia de Paște, expunerea la produsele de curățenie poate provoca de asemenea diverse alergii.

ADVERTISEMENT

“Aceste afecțiuni sunt tot mai numeroase și tot mai severe. În special în perioada aceasta, la expunerea la polen, la praful de pe stradă și la expunerea la diverse substanțe utilizate în curățenie, în special acum, când se face curățenie generală înainte de Paște”, a spus Tudor Ciuhodaru.

Alergiile de primăvară la copii

Printre cei mai afactați de alergiile de primăvară se numără copiii. Majoritatea neplăcerilor la cei mici sunt cauzate de polenul anumitor plante și flori. Odată apărută o reacție alergică la o anumită subsanță, copilul poate dezvolta alergii și la alte substanțe.

Adulții, probleme cu alergiile

Specialiștii spun că cele mai afectate de alergii sunt femeile. În special dacă acestea au sensibilitate la anumiți alergeni.

“Formele severe de alergie sunt în general întâlnite la femeile cu sensibilitate la diverși alergeni și îmbracă diverse forme clinice. De la criza de astm bronșic până la șoc anafilactic”, a declarat, pentru FANATIK, medicul Tudor Ciuhodaru.

Cum scapi de alergii

Prevenția este extrem de importantă atunci când vine vorba despre alergii. Specialiștii ne recomandă să luăm o serie de măsuri de precauție în acest sens.

“Evitați ieșirile în aer liber, atunci când poluarea este intensă sau cantitatea de polen este mare, în general dimineața. Protejați pielea, fața, ochii, utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafață cât mai mare, eventual și ochelari de soare.

Pentru insecte puteți utiliza și repelenți. Îndepărtați praful adunat de pe stradă atunci când ați ajuns acasă. Aerisiți spațiul atunci când folosiți substanțe de curățenie.”, ne-a sfătuit Tudor Ciuhodaru, medic primar de Urgență.

Remedii pentru alergiile de primăvară

Alergiile de primăvară pot fi prevenite prin evitarea expunerii la factori alergeni. Însă dacă v-ați pricopsit cu o alergie de “toată frumusețea”, specialiștii recomandă ca cei afectați sa respecte medicația primită de la medicul alergolog.

“Dacă sunteți alergic, țineți în permanență la îndemână medicație de urgență. Învățați tehnicile și modul de administrare ale acestei medicații. Există acele pen-uri speciale cu adrenalină.

Respectați orice tratament prescris de alergolog. Există tendința de abatere de la acest tratament. Abaterile fac tratamentul ineficient” , a adăugat Tudor Ciuhodaru.

Tratamente naturiste

Este indicat să apelăm la sfatul unui medic alergolog în cazul în care observăm că alergiile își fac de cap. Există însă anumite plante benefice, care ne ajută să mai ameliorăm din simptomele supărătoare.

Lavanda – are un efect calmant și reduce inflamația căilor respiratorii
Trei-frați-pătați – reduce efectele iritanților
Ghimbirul – are proprietăți antiinflamatorii
Urzicile – sunt antihistaminice și antiinflamatoare
Coada-șoricelului – reduce congestiile nazale

Când să consulți medicul pentru alergiile sezoniere

“Dacă ați recunoscut aceste alergii, mergeți de urgență la spital atunci când apar primele simptome. Vorbesc despre erupții, vorbirea și respirația cu dificultate, întrucât evoluția poate fi fatală în absența unui tratament corespunzător”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Tags: