ADVERTISEMENT
News

Alergiile grave, pe lista efectelor secundare ale vaccinului AstraZeneca. Șoc anafilactic la o femeie din Olt

Autor: Cerasela Stafie | 12.03.2021 | 17:54
Alergiile grave, pe lista efectelor secundare ale vaccinului AstraZeneca. Șoc anafilactic la o femeie din Olt
Comisia Europeană renunță la vaccinul AstraZeneca? Nu a reînnoit comanda dincolo de luna iunie. Sursa foto: Hepta.ro

Agenția Europeană a Medicamentului urmează să includă alergiile grave pe lista efectelor secundare ale vaccinului AstraZeneca. În același timp, o femeie din Olt care a fost vaccinată cu o doză din lotul ABV 2856, cel suspendat de autorități, a dezvoltat o reacție adversă severă, șoc anafilactic.

ADVERTISEMENT

Decizia autorității pentru reglementarea și evaluarea produselor medicamentoase în Europa a luat acestă decizie după ce acest fel de reacții au fost identificate în Marea Britanie. Agenția a precizat că sunt incluse anafilaxia si hipersensibilitatea, potrivit Ziare.com.

Vaccinarea cu serul AstraZeneza a fost suspendată în mai multe țări europene, în unele total, iar în altele doar pentru anumite loturi. Totuși, specialiștii au explicat că măsura vine drept precauție, neexistând nicio dovadă între adminsitarea vaccinului și incidentele apărute.

ADVERTISEMENT

Alergiile grave, pe lista efectelor secundare ale vaccinului AstraZeneca. Șoc anafilactic la o femeie din Olt

În Italia au avut loc două decese după folosirea unor doze de vaccin din lotul ABV 2856 produs de AstraZeneca. Totuși, nu există dovezi că serul ar fi dus la moartea oamenilor.

Și în România au fost trimise și folosite doze din respectivul ser. 81.600 doze au ajuns în țara noastră, iar 77.049 au fost deja utilizate.

ADVERTISEMENT

O femeie din județul Olt a suferit o reacție adversă severă, șoc anafilactic, după administrarea uneia. Ea a avut nevoie de spitalizare și a petrecut 48 de ore în spital, evoluția fiind favorabilă. La externare avea o stare generală bună.

Persoana în cauză s-a supus procedurii de vaccinare la data de 21 februarie. Acesta a fost asistată de medicii din centrul de vaccinare și, ulterior, transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 14 februarie, în judeţul Olt au fost distribuite 2.400 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul suspendat acum în România, ABV 2856. Acestea au fost utilizate în perioada 15 februarie – 3 martie.

„Au fost repartizate 2.400 doze de vaccin, care au fost distribuite şi consumate în perioada 15.02.2021- 03.03.2021, după cum urmează: C.N. Agricol ‘Carol I’ – centrul nr. 2 (etaj 1 clase) – 1.390 doze; Centrul de vaccinare Balş, subsol Primăria Balş – 620 doze; C.M.J. Olt – 290 doze; Centrul 2 Batalionul 325 Artilerie ‘ALUTUS’ – 100 doze,” a anunțat DSP Olt, potrivit Agerpres. Instituția a mai precizat și că, la nivelul județului, vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca continuă, fiind utilizate doze din alte loturi.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!