News

Alertă a Agenției Naționale Antidrog! O nouă substanță face victime pe litoral. Ce este funny gas-ul

Funny gas-ul este un nou drog care face victime pe litoralului românesc. Agenţia Naţională Antidrog a lansat un avertisment în legătură cu această substanță.
05.08.2021 | 17:56
Alerta a Agentiei Nationale Antidrog O noua substanta face victime pe litoral Ce este funny gasul
ADVERTISEMENT

Agenția Națională Antidrog (ANA) informează că o nouă substanță psihoactivă face victime în România, în stațiunile de pe litoral.

Este vorba de așa-numitul Funny gas. Conform alertei autorităților, în ultima perioadă, la petrecerile organizate pe plajă, tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv ce are încorporat un cartuş care degajă această substanţă.

ADVERTISEMENT

Consumul acestei substanțe este extrem de periculos pentru organism. Ca efecte negative sunt încetinirea timpului de reacţie a corpului uman, transpiraţia excesivă, greaţă, vărsături, ameţeală, oboseală, halucinaţii, distorsiuni de sunet şi pierderi de memorie.

Agenția Națională Antidrog, alertă privind consumul de funny gas” pe litoralul românesc

Într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) avertizează cu privire la apariţia unui nou tipar de consum de substanţe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc. Este vorba despre “funny gas”, un sedativ folosit în domeniul medical, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic.

ADVERTISEMENT

Potrivit ANA, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată.

”Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de ”funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă)”, anunță ANA.

ADVERTISEMENT

Sfat pentru cei care inhalează această substanță: ”Solicitați de urgență ajutor medical”

ANA mai informează că, în cazul în care, după inhalare, semnele şi simptomele sunt cele ale unei reacţii alergice – febră, frisoane, urticarie, respiraţie dificilă – este recomandată solicitarea de urgenţă a ajutorului medical.

Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă tinerilor şi părinţilor să se adreseze specialiştilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog pentru accesarea serviciilor oferite de ANA în domeniul prevenirii şi asistenţei acordate consumatorilor de droguri.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, ANA are și o serie de recomandări pentriu adolescenţii prezenți pe litoral:

  • să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor;
  • să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei;
  • să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului;
  • să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi ”ceva”.

Proprietarilor de cluburi, terase și baruri, ANA le recomandă să supravegheze cu atenţie, prin agenţii de securitate sau personalul desemnat, incinta; să nu permită accesul persoanelor cu substanţe psihoactive asupra lor; să sune la numărul unic de urgenţă 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate şi să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanţă.

ADVERTISEMENT