Agenția Națională Antidrog (ANA) informează că o nouă substanță psihoactivă face victime în România, în stațiunile de pe litoral.
Este vorba de așa-numitul Funny gas. Conform alertei autorităților, în ultima perioadă, la petrecerile organizate pe plajă, tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv ce are încorporat un cartuş care degajă această substanţă.
Consumul acestei substanțe este extrem de periculos pentru organism. Ca efecte negative sunt încetinirea timpului de reacţie a corpului uman, transpiraţia excesivă, greaţă, vărsături, ameţeală, oboseală, halucinaţii, distorsiuni de sunet şi pierderi de memorie.
Într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) avertizează cu privire la apariţia unui nou tipar de consum de substanţe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc. Este vorba despre “funny gas”, un sedativ folosit în domeniul medical, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic.
Potrivit ANA, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată.
”Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de ”funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă)”, anunță ANA.
ANA mai informează că, în cazul în care, după inhalare, semnele şi simptomele sunt cele ale unei reacţii alergice – febră, frisoane, urticarie, respiraţie dificilă – este recomandată solicitarea de urgenţă a ajutorului medical.
Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă tinerilor şi părinţilor să se adreseze specialiştilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog pentru accesarea serviciilor oferite de ANA în domeniul prevenirii şi asistenţei acordate consumatorilor de droguri.
În această perioadă, ANA are și o serie de recomandări pentriu adolescenţii prezenți pe litoral:
Proprietarilor de cluburi, terase și baruri, ANA le recomandă să supravegheze cu atenţie, prin agenţii de securitate sau personalul desemnat, incinta; să nu permită accesul persoanelor cu substanţe psihoactive asupra lor; să sune la numărul unic de urgenţă 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate şi să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanţă.