News

Alertă a Poliției! Cum sunt păcăliți românii cu ajutorul telefonului mobil

Alertă a Poliției după ce mai mulți oameni au fost păcăliți în ultima perioadă și puși să plătească bani serioși
26.05.2021 | 12:32
Alertă a Poliției! Cum sunt păcăliți românii cu ajutorul telefonului mobil
Poliția avertizează asupra dispozitivelor și a unui nou tip de înșelăciune. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Concret, experții CERT-RO au atenționat asupra unei noi înșelăciuni. Vorbim despre un val de e-mailuri prin care oamenii sunt anunțați, în mod fals, că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware.

Drept pentru care, infractorii cibernetici au preluat controlul asupra acestuia și dețin acum tot felul de imagini. Oamenii sunt mințiți că au fost filmați cu camera web a dispozitivului utilizat în ipostaze intime.

Avertizare de ultima oră a Poliției!

De asemenea, o altă modalitate de păcăli era aceea prin care oamenii erau anunțați că au fost înregistrați în timp ce vizitau site-uri cu conținut explicit.

ADVERTISEMENT

Urma apoi o amenințare directă prin care o înregistrare video va fi trimisă către toate contactele din agendă, dacă nu va fi plătită o sumă de aproximativ 1300 de dolari.

“CERT-RO a înregistrat recent multiple notificări și alerte privind un val de emailuri transmise din partea unor grupări infracționale.

ADVERTISEMENT

Destinatarii mesajelor de tip sextortion scam email sunt anunțați, în mod fals, că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware și că infractorii cibernetici au preluat controlul asupra acestuia.

Nu răspundeți niciodată la email-uri de acest tip și informați imediat experții IT sau cyber din organizația dumneavoastră!”, a atenționat CERT-RO.

ADVERTISEMENT

Interesant este că infractorii cibernetici solicitau suma de aproximativ 1.300 de dolari, în criptomonedă, într-un termen de 50 de ore.

Culmea este că, spre deosebire de alte cazuri, de data aceasta, atacatorii nu ofereau și o „dovadă” pentru a demonstra controlul asupra dispozitivului compromis sau veridicitatea celor scrise.

ADVERTISEMENT

Concret, prin această metodă se urmărea un singur lucru, și anume, declanșarea unei reacții de panică a posibilei victime cu scopul de a o determina să plătească suma cerută în cel mai scurt timp.

“Practic, infractorii cibernetici transmit astfel de mesaje în mod nediscriminatoriu și automatizat, la un număr foarte mare de adrese de email, așteptând ca unii dintre destinatari să reacționeze la email și să intre în dialog cu gruparea infracțională.

ADVERTISEMENT

Se mizează exclusiv pe faptul că unii utilizatori vor dori să își protejeze reputația și vor plăti suma cerută, fără a cere o altă opinie din partea unei persoane avizate.

Pentru a monetiza pe seama efortului depus, atacatorii nu au nevoie să convingă fiecare utilizator, ci doar un mic procent al acestora”, precizează CERT-RO.

Există mai multe recomandări făcute de CERT-RO în urma apariției acestui tip de înșelăciune.

  • Nu răspundeți niciodată la email-uri de acest tip, primite de la persoane necunoscute.
  • Contactați departamentul IT al instituției/organizației dumneavoastră, pentru a le cere sprijinul.
  • Verificați sursa email-ului primit, de fiecare dată când vi se pare ceva suspect.
  • Acordați o atenție sporită corectitudinii gramaticale a textului din email – lipsa unor diacritice, greșeli de sintaxă și o exprimare nenaturală, sunt semne că s-au folosit instrumente de traducere automată din altă limbă.
  • În cazul în care ați efectuat o astfel de plată și acum realizați că totul a fost o păcăleală, vă recomandăm să notificați deopotrivă CERT-RO și Poliția Română (pentru a depune o plângere).
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri