News

Alertă alimentară în Europa! Substanțe chimice periculoase, depistate în ambalajele utilizate de fast-food-uri

Este alertă alimentară în Europa, după ce o serie de substanțe chimice periculoase au fost depistate în ambalajele utilizate de marile lanțuri fast-food.
20.05.2021 | 18:02
Alerta alimentara in Europa Substante chimice periculoase depistate in ambalajele utilizate de fastfooduri
Alertă alimentară în Europa! Substanțe chimice periculoase, depistate în ambalajele utilizate de fast-food-uri. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu întreprins de ONG-uri europene sanitare şi de mediu, s-a constatat că o serie de substanţe chimice din categoria PFAS (per şi polifluoroalchil) au fost utilizate în ambalaje şi recipiente de unică folosinţă pentru preparate comercializate în anumite reţele de restaurante fast-food din Europa.

Din păcate pentru sănătatea a milioane de persoane, cercătorii au ajuns la concluzia că folosirea acestor substanţe chimice, nocive pentru sănătate, este o practică extinsă în rândul marilor lanțuri comerciale alimentare.

ADVERTISEMENT

Substanțe chimice periculoase, depistate în ambalajele utilizate de fast-food-uri în Europa

Studiul publicat joi de 9 ONG-uri a scos în evidență faptul că peste 70% din probele recoltate şi studiate prezentau o expunere intenţionată la PFAS.

PFAS sunt compuşi chimici organofluorici sintetici, care au atomi multipli de fluor ataşaţi la un lanţ alchilic, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

În acest amplu demers, au fost studiate ambalaje şi recipiente din restaurante precum McDonalds, KFC, Subway şi Dunkin Donuts, precum şi de la mai multe puncte de servire rapidă din supermarketuri din 6 ţări europene, precum Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie.

Rezultatele studiului au confirmat faptul că 38 dintr-un total de 99 de mostre (38%) de astfel de ambalaje folosite în localurile fast-food au fost tratate cu produse PFAS pentru a se obţine rezistenţa la ulei.

ADVERTISEMENT

În același timp, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au demonstrat o expunere intenţionată la PFAS, deşi s-au găsit urme ale acestor substanţe şi în mostrele selectate pentru analize şi care nu fuseseră tratate în mod intenţionat.

Concluziile studiului arată că 99% din fluorul organic prezent în acest mostre selectate nu poate fi captat pentru o analiză specifică de laborator, ceea ce înseamnă că este imposibilă identificarea cu certitudine a compuşilor PFAS prezenţi.

ADVERTISEMENT

ONG-urile cer UE interzicerea acestor ambalaje

Cercetătoarea Jitka Strakova de la ONG-ul ceh Arnika trage un semnal de alarmă după aceste descoperiri științifice și spune că e ”momentul ca Uniunea Europeană să acţioneze şi să interzică imediat şi permanent toate tipurile de PFAS din recipientele alimentare pentru a proteja consumatorii”.

În limbajul tehnic, PFAS au fost supranumite ”substanţe chimice veşnice”, pentru că sunt extrem de persistente în natură, având un timp îndelungat de descompunere şi contaminând apa potabilă, solul şi aerul.

Mai mult, studiile ştiinţifice au scos în evidență faptul că o serie de PFAS au efecte grave pentru sănătate, precum dezvoltarea cancerului, provoacă un impact nociv asupra sistemului imunitar, reproductiv şi hormonal, determinând şi un răspuns mai redus la vaccinuri.

Există țări în Europa, cum e Danemarca, unde utilizarea acestor substanţe în ambalaje pentru alimente este interzisă din iulie 2020.

ADVERTISEMENT