Mai multe produse din carne de pui contaminate cu salmonella au fost identificate în magazinele din Vrancea, Ilfov și București. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a impus amenzi de peste 45.000 lei în urma acestor descoperiri.
Potrivit unui comunicat emis de ANPC, instituția a inițiat o campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui disponibile în magazinele din România.
Probe prelevate din carnea de pui comercializată intern au fost analizate în laboratoarele acreditate de pe teritoriul țării. Rezultatele inițiale ale analizelor indică următoarele descoperiri:
– Carnea de pui achiziționată din magazinele Lidl din Focșani a fost confirmată cu Salmonella Infantis.
– Producția de pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, comercializată în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, a fost identificată cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis.
– Carnea de pui sub aceeași marcă, achiziționată din magazinele Penny din sectorul 2 și sectorul 1 al Bucureștiului, a fost confirmată cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis.
– Produsele din carne de pui marca ”Coco Rico” din magazinul Metro Băneasa au fost găsite contaminate cu Salmonella.
– De asemenea, carnea de pui de la Agricola Internațional SRL, achiziționată din magazinul Metro Băneasa, a fost identificată cu Salmonella.
Salmonella Enteritidis poate provoca intoxicații alimentare caracterizate prin tulburări gastrointestinale, însoțite adesea de febră, în primele 48 de ore de la consum. În consecință, ANPC a impus următoarele măsuri:
„1. În cazul depistării Salmonella spp., în probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală și Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, în probele de carne proaspătă de pasăre, care se regăsesc la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reținute oficial și retrase de la consumul uman”, a transmis ANPC.
De asemenea, reprezentanții ANPC au dispus și ca produsele identificate cu Salmonella să fi supuse tratamentului termic pentru eliminarea riscului de contaminare, urmat de verificări microbiologice suplimentare înainte de reintroducerea pe piață.
Protecția Consumatorului a dat și amenzi usturătoare celor care nu au respectat regulile și se ridică la o valoare de peste 45.000 de lei. Pe lângă asta, aceștia au suspendat temporar și comercializarea loturilor de produse afectate.
„Ca urmare a prelevării de probe la produsele suspicionate a fi infectate, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei și au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spațiile verificate, ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost direcționate către distrugere”, a mai precizat ANPC.