News

Alertă alimentară! Două produse frecvent consumate, contaminate cu Listeria monocytogenes! Ce complicații poate provoca bacteria

Două produse alimentare au fost retrase de la vânzare, conform unui anunț al inspectorilor ANSVSA. Cele două sunt contaminate cu o bacterie potențial periculoasă.
13.12.2021 | 10:42
Alerta alimentara Doua produse frecvent consumate contaminate cu Listeria monocytogenes Ce complicatii poate provoca bacteria
ADVERTISEMENT

O nouă alertă alimentară a fost emisă de inspectorii ANSVSA, de data aceasta referitoare la două produse.

Este vorba de două produse ce provin de la aceeași firmă, SC MARCEL SRL. Producătorul este cel care a inițiat procedura de rechemare pentru produsele nominalizate în această alertă.

ADVERTISEMENT

Unul dintre ele este mușchiul țigănesc, iar celălalt este ”Urechi snacks”, în ambalaj de 200 de grame. Ambele produse au fost descoperite ca având Listeria monocytogenes.

În cazul mușchiului țigănesc, este vorba despre lotul de produse 017121121, care expiră la 27.02.2021/ 06.01.2022.

ADVERTISEMENT

Referitor la produsul Urechi snacks, vorbim despre lotul 076121121, care expiră la 02.01.2022.

Sfaturile ANSVSA pentru produsele contaminate cu Lysteria monocytogenes

Inspectorii ANSVSA transmit că ”se recomandă persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.”

De asemenea, aceștia transmit și ce este de făcut în cazul apariției unor simptome în urma consumului produselor ce prezintă Listeria monocytogenes.

ADVERTISEMENT

”Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum”, iar ”femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome.”

ANSVSA avertizează că ”aceste simptome pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni.”

ADVERTISEMENT

Listerioza poate fi contractată cel mai frecvent prin consumul de lapte nepasteurizat, de carne sau pește preparate necorespunzător, sau de legume ori brânzeturi moi.

Confirmarea infectării cu Listeria monocytogenes se face printr-un test de sânge. Există și posibilitatea de a contracta această bacterie fără simptomatologie, caz în care nu este nevoie de un tratament.

Femeile gravide infectate cu această bacterie pot avea un risc crescut de avort spontan, de infecții uterine, de naștere prematura sau chiar de moarte fetală intrauterină.

Nou-născutul poate să dezvolte, la rândul său, probleme de sănătate din cauza acestei bacterii. La ecografie pot fi observate modificări ale organismului din cauza Listeriei, cum ar fi inima mărită, intestinul gros îngroșat sau un perete al stomacului mai gros.

Nu toți copiii ai căror mame suferă de listerioză pe parcursul sarcinii vor avea probleme din cauza acestei infecții.

ADVERTISEMENT