News

Alertă alimentară! Oțet contrafăcut depistat în supermarketurile din București

ANPC a descoperit oțet contrafăcut în marile lanțuri de magazine din București și Ilfov. S-au aplicat amenzi usturătoare.
13.10.2021 | 12:42
Alertă alimentară! Oțet contrafăcut depistat în supermarketurile din București
Oțet contrafăcut în marile lanțuri din București. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este alertă alimentară în supermarketurile din București și Ilfov. ANPC a desfășurat controale de amploare în ultimele ore și a descoperit oțet contrafăcut în: Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora.

”Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanțuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora, care au avut ca temă verificarea corelatiei dintre denumire si compozitie a oțetului existent pe piață.

În acest sens, controalele s-au desfășurat cu prelevări de eșantioane de oțet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare”, potrivit unui comunicat al ANPC.

ADVERTISEMENT

S-au aplicat amenzi de 20.000 de lei. Ce s-a întâmplat cu recipientele de oțet falsificat

Reprezentanții supermarketurilor menționate au fost amendați cu 20.000 de lei pentru fapta lor. De altfel, au fost oprite de la vânzare 11.500 litri de oțet, după ce s-a aflat mai ales despre conținutul extrem de nociv pentru organismul uman.

Oțetul a fost contrafăcut cu acid acetic diluat cu apă și coloranți, ceea ce înseamnă o ilegalitate.

ADVERTISEMENT

”În urma rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum și ca urmare a analizarii contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt, un produs obținut dintr-o materie primă preponderent diferită față de cea declarată în denumirea produsului (…) 

Ca atare, echipele CRPC București-Ilfov au verificat existenta la comercializare a loturilor din sortimentele de oțet la care, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că sunt neconforme și au înregistrat următoarele rezultate:

ADVERTISEMENT

A fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oțet.Au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei.

S-a dispus încetarea imediată a acestor practici înșelătoare față de consumatori”, au mai transmis reprezentanții ANPC.

ADVERTISEMENT

ANPC a trimis analizele către ANSVSA

ANPC a trimis analizele obținute către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru a lansa alerta alimentară cu privire la oțetul contrafăcut. Cercetările continuă în acest caz.

”S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de același tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziție de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora”, a mai comunicat ANPC.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri