News

Alertă alimentară! Ouă retrase de la vânzare, înainte de Paște

25.04.2019 | 16:30
Alerta alimentara Oua retrase de la vanzare inainte de Paste

Peste 70 de mii de ouă au fost retrase de la vânzare, chiar înainte de Paște, deoarece se puteau transforma oricând în bombe cu salmonela! Inspectorii ANSVSA au pornit controalele prin unitățile din domeniu alimentar, pentru a vedea ce fel de marfă le este vândută românilor.

Zeci de mii de ouă retrase de la vânzare, înaintea Paștelui

Astfel, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au făcut aproape 5.000 de controale la unităţi din domeniul alimentar, fiind date 300 de sancţiuni, în valoare de 1,2 milioane de lei, şi fiind dispuse suspendarea ori interzicerea activităţii unor unităţi. De asemenea, au fost retrase de la vânzare peste şase tone de produse alimentare neconforme şi peste 72.000 de ouă care nu erau marcate corespunzător.

Controalele au avut loc în perioada 1-23 aprilie, în toată țara, la 4900 de magazine. Inspectorii au verificat respectarea condiţiile sanitar-veterinare din pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică, notează News.ro.

Inspectorii ANSVSA au aplicat amenzi de 1,2 milioane de lei, inainte de Paste

Inspectorii ANSVSA au dat amenzi de 1,2 milioane de lei

Pentru deficienţele constatate, s-au aplicat 300 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.278.660 de lei, fiind emise 16 ordonanţe privind suspendarea activităţii şi 68 de ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.

Au fost aplicate măsuri de reţinere oficială sau sechestru şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 6.111,76 de kilograme de produse alimentare neconforme şi 72.280 de ouă, care nu erau marcate în conformitate cu cerinţele legale.

Totodată, inspectorii DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti au asigurat supravegherea funcţionării şi au verificat condiţiile de igienă şi bunăstare a animalelor în centrele temporare de sacrificare a mieilor.

Până în prezent, au fost amenajate şi autorizate să funcţioneze temporar 120 de centre pentru sacrificarea mieilor, iar numărul abatoarelor autorizate sanitar-veterinar în care au fost sacrificaţi miei este de 87.

Printre neconformităţile constatate şi sancţionate se numără: comercializarea mieilor fără documente de provenienţă şi transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură pe durata transportului produselor alimentare; deficienţe privind marcarea şi etichetarea ouălor; deficienţe privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare; depozitarea şi comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii care nu au fost înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, fără respectarea condiţiilor de temperatură şi igienă; deficienţe privind depozitarea şi eliminarea deşeurilor şi a subproduselor nedestinate consumului uman.