News

Alertă alimentară! Produse contaminate retrase imediat de la raft. Ce trebuie să faceți dacă deja le-ați cumpărat

Alertă alimentară în întreaga țară. Un desert și un sortiment de înghețată contaminate cu o substanță toxică.
24.07.2021 | 11:48
Alerta alimentara Produse contaminate retrase imediat de la raft Ce trebuie sa faceti daca deja leati cumparat
Produsul a fost retras imediat din rafturile magazinului. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vorbim despre un desert cu miez de bezea și despre mai multe loturi de îngheţată Milka, acestea fiind retrase de urgență de la vânzare din cauza conţinutului mare de oxid de etilenă.

Culmea, se întâmplă lucrul acesta la aproape o săptămână după ce mai multe sortimente de îngheţată au fost retrase din acelaşi motiv.

ADVERTISEMENT

Alertă alimentară în România!

Conform Autorităţii Naţionale  Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, un lot din produsul denumit ”Cora Desert cu miez de bezea” vândut în magazine din lanţul de hipermarketuri Cora, conţine oxid de etilenă peste limita admisă legal.

”Dacă aţi achiziţionat aceste produse, vă rugăm să nu le consumaţi şi vă aşteptăm la Serviciul Clienţi în orice magazin Cora, pentru returnarea şi rambursarea acestora.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu mai deţineţi bonul fiscal care să ateste cumpărarea acestor produse, veţi primi contravaloarea acestora”,  a fost mesajul postat pe site-ul ANSVSA.

Alerta alimentară transmisă de autorități. Sursa foto – cora.ro

De remarcat că acest produs a fost vândut în magazinele din Bacău, Constanţa, dar şi din Bucureşti. Nu a fost prima alertă de acest gen din ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Producătorul de îngheţată Mars a anunţat în urmă cu o săptămână că retrage de pe piaţa din România mai multe loturi din îngheţată comercializată sub brandurile Bounty, Snickers şi Twix.

Acestea erau comercializate individual sau la cutie cu şase bucăţi și în interiorul lor s-a descoperit oxid de etilenă, un ingredient cu potenţial cancerigen.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a solicitat atunci retragerea produselor care conțin aditivul numit roșcovă, care ar fi contaminat cu oxid de etilenă, pesticid cancerigen interzis în Europa.

La scurt timp, directorul ANSVSA, Mihai Ponea, a anunțat că nu mai puțin de 100.000 de îngheţate au fost retrase de la raft și niciodată readuse la vânzare.

Oficialii sanitari au recunoscut atunci că nu ştiu cu exactitate dacă au reuşit să retragă la timp toată îngheţata contaminată şi au sfătuit pe toată lumea să verifice produsele cumpărate.

Mai multe loturi de îngheţată Milka vor fi retrase de pe piaţă

Mai multe loturi de îngheţată Milka vor fi retrase de pe piaţă după ce s-a constatat că ingredientul stabilizator pe bază de plante depăşeşte limitele legale pentru oxidul de etilenă, potrivit unui anunţ postat sâmbătă de ANSVSA.

Froneri Ice Cream România recheamă de pe piaţa din România produsele din gama sa de îngheţată din loturile enumerate mai jos: Milka Vanilla&Chocolate Stick 20×71 gr, lot M1119, data de expirare 31.04.2023, Milka Chocolate Hazelnut Stick 20X69 gr, lot 1117, data de expirare 31.04.2023, Milka Vanilla&Chocolate Stick MPK, 284 gr, lot 1145, data de expirare 31.05.2023, Milka Chocolate Hazelnut Stick MPK, 176 gr, lot 1106, 1107, data de expirare 31.04.2023.

Motivul rechemării: Froneri Ice Cream Polonia, în calitate de producător al produselor enumerate mai sus, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la o problemă de reglementare referitoare la un număr mic de loturi de ingrediente stabilizatoare pe bază de plante, utilizate în producţia sa de îngheţată şi care a afectat, de asemenea, un număr de producători, deoarece acesta este un ingredient comun utilizat la fabricarea îngheţatei.

Loturile respective de ingredient stabilizator depăşesc limitele legale permise de reglementările în materie pentru oxidul de etilenă”, se precizează în anunţul citat.

Producătorul precizează, în context, că stabilizatorii pe bază de plante utilizaţi de Froneri sunt livraţi ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite şi sunt folosiţi în cantităţi extrem de mici în produsele finite, astfel încât este considerat foarte puţin probabil să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor.

“Producţia de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită. Conform reglementărilor în vigoare, produsele afectate aflate sub controlul nostru au fost plasate în carantină şi am început o campanie de retragere a acestora.

Toate celelalte produse ale Froneri Ice Cream România, diferite de loturile de mai sus, nu sunt afectate”, se arată în anunţ.

Froneri solicită consumatorilor să nu consume produsele din loturile sus menţionate, sfătuindu-i să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare din care le-au achiziţionat.

În cazul returnării, este necesară prezentarea bonului fiscal. Returnarea produselor cu datele menţionate ar trebui efectuată până la data de 9 august 2021.

ADVERTISEMENT