Substanțele chimice existente în plastic, numite ftalați, afectează dezvoltarea creierului copiilor și trebuie interzise imediat, susține un grup de oameni de știință și profesioniști din domeniul sănătății.
Aceștia fac parte din proiectul TENDR, Targeting Neuro-Development Risks, un grup de voluntari, care lucrează pentru a studia și reduce expunerea copiilor la substanțe chimice neurotoxice și poluanți.
Apelul, publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică, se concentrează în mod special pe legătura dintre expunerea la ftalați și vătămarea durabilă a neurodezvoltării la făt, sugar și copii.
„Avem suficiente dovezi în acest moment pentru a fi îngrijorați de impactul acestor substanțe chimice asupra deficitului de atenție, de învățare și tulburărilor de comportament ale unui copil”, a spus Stephanie Engel, profesor de epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord la Școala de Sănătate Publică Chapel Hill Gillings, citată de CNN.
Ftalații sunt adăugați la produsele de consum pentru a face plasticul mai flexibil și mai greu de rupt. Substanțele chimice se găsesc în sute de articole auto, casnice, alimentare și de îngrijire personală: ambalaje alimentare; detergenți; podele din vinil, îmbrăcăminte, mobilier și perdele de duș; materiale plastice pentru automobile; uleiuri lubrifiante și adezivi; produse rezistente la ploaie și pete și zeci de alte produse, inclusiv șampon, săpun, spray de păr și ojă, în care parfumurile durează mai mult.
Ftalații trebuie să fie incluși printre ingredientele de pe etichetele produsului, cu excepția cazului în care sunt adăugați ca parte a parfumului. Conform reglementărilor actuale ale Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), ftalații pot fi pur și simplu etichetați „parfum”, chiar dacă ar putea reprezenta până la 20% din produs, spun studiile.
Ftalații există, de asemenea, în instalațiile din PVC și produse pentru construcții și articole precum tubulatura medicală, furtunurile de grădină și unele jucării pentru copii. La nivel global, aproximativ 8,4 milioane de tone metrice de flatați și alți plastifianți sunt consumați anual, potrivit European Plasticizers, o asociație comercială din industrie.
Studiile au legat ftalații de obezitatea copiilor, astmul, problemele cardiovasculare, cancerul și problemele de reproducere, cum ar fi malformațiile genitale și testiculele necoborâte la băieți și numărul scăzut de spermatozoizi și nivelurile de testosteron la bărbații adulți.
Apelul, publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică, se concentrează în mod special pe legătura dintre expunerea la ftalați și vătămarea durabilă a neurodezvoltării la făt, sugar și copii.
Până în 2019, peste 30 de studii au examinat expunerea prenatală la diferite tipuri de ftalați, iar studiile pe termen lung au fost făcute în 11 țări sau teritorii diferite de pe glob, se arată în raport. Nu toate lucrările au găsit rezultate consistente, în special în domeniul dezvoltării cognitive, dar autorii raportului au spus că s-ar putea datora diferențelor dintre proiectele studiilor și vârstele copiilor.
Raportul spune că cele mai puternice asociații au fost găsite cu hiperactivitatea, agresivitatea, sfidarea, reactivitatea emoțională, comportamentele delincvente și alte semne de tulburare de deficit de atenție, hiperactivitate sau ADHD, după expunerea la ftalați.
Un studiu, de exemplu, a descoperit că copiii mamelor cu cel mai ridicat nivel de ftalați în urină în timpul celui de-al doilea trimestru au avut de aproape trei ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu ADHD față de copiii cu mame care au avut niveluri mult mai scăzute.
S-a găsit, de asemenea, o legătură între expunerea la ftalați și o memorie și o inteligență mai slabe. Potrivit unui alt studiu, copiii care erau expuși la niveluri mai ridicate de ftalați în uter aveau un nivel de coeficient intelectual care era cu șapte puncte mai mic decât copiii cu expunere mai mică. Copiii cu cel mai mare risc au, de asemenea, un nivel redus al raționamentului perceptiv și înțelegerii verbale.
Studiul îndeamnă “cu tărie atât agențiile federale, cât și cele ale fiecărui stat să se acționeze rapid pentru a elimina utilizarea ftalaților”.
Spre deosebire de metalele toxice precum plumbul, arsenicul, cadmiul și mercurul, ftalații sunt metabolizați mai rapid și, de obicei, părăsesc corpul odată ce expunerea este eliminată.
„Au o perioadă de înjumătățire biologică mult mai scurtă decât, să zicem, metalele grele, care pot persista în jur de zeci de ani”, a declarat David Bellinger, profesor de neurologie și psihologie la Boston Children’s Hospital și membru al Proiectului TENDR care nu a fost implicat în această lucrare.
Problema, a adăugat Bellinger, este că, odată ce creierul copilului în curs de dezvoltare este afectat de substanța chimică din uter, răul a fost făcut. “Creierul ar putea fi expus la momentul nepotrivit”, a spus Bellinger.
Criticii acestei teorii susțin că studiile care arată daune ale neurodezvoltării au fost făcute numai la animale, în timp ce studiile pe copii mici se concentrează asupra impactului comportamental, cum ar fi creșterea tulburărilor de comportament și a deficitelor de atenție și învățare.
Studiul pledează pentru eliminarea întregii clase de ftalați din produsele care duc la expunerea femeilor însărcinate, a femeilor aflate la vârsta reproducerii, a sugarilor și a copiilor.
Interzicerea lor una câte una nu va diminua în mod adecvat amenințarea, a spus Engel. “Suntem expuși la mai mulți ftalați și acel amestec poate intra într-un singur produs, dar și în mai multe produse la care oamenii sunt expuși într-o zi”, a spus Engel. „Realitatea este că trebuie să ne gândim la ftalați ca la o clasă, pentru că oamenii sunt expuși la o întreagă clasă de substanțe.”