News

Alertă ANM. Cod galben de vreme rea în 26 de județe

Administrația Națională de Meteorologie a transmis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică pentru 26 județe din țară. Meteorologii anunță că, izolat, ar putea cădea grindina.
04.05.2022 | 11:42
Alerta ANM Cod galben de vreme rea in 26 de judete
Codul galben vizează 26 de județe din România. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a comunicat pe site-ul său un avertisment cod galben pentru instabilitate academică accentuată pentru orele 12 și 21 ale zilei de miercuri, 4 mai 2022.

Cod galben pentru 26 de județe din țară

După cum arată alerta galbenă pe care ANM a emis-o vizează zonele de munte, Banatul, Crișana, Transilvaniei, nordul Olteniei și pe cel al Munteniei.

ADVERTISEMENT

“Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată“, explică ANM.

Meteorologii atrag atenția asupra faptului că în aceste zone vor fi înregistrate perioade de instabilitate atmosferică, fulgere și ploi torențiale, cantitatea de apă putând ajunge chiar și la 20-30 de litri de apă pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

În plus, în regiunile vizate vor fi înregistrate și rafale puternice de vânt și, izolat, chiar și căderi de grindină.

“În intervalul menționat la munte, în Banat, Crișana, Transilvania, nordul Munteniei și al Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp”, au transmit meteorologii ANM.

ADVERTISEMENT

Județele pentru care a fost emisă această alertă de cod galben sunt: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

Administrația Națională de Meteorologie a mai anunțat că va actualiza informațiile legate de codul galben de instabilitate atmosferică pe măsură ce situația din teren evoluează.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în București?

ANM a emis și o prognoză specială pentru municipiul București, valabilă între orele 12 și 21. După cum explică meteorologii, vremea va fi, în general frumoasă, cu posibile ploi și descărcări electrice.

“Vremea va fi predominant frumoasă și normală din punct de vedere termic. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza și seara, când vor fi posibile averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă, în creștere față de ziua precedentă, va fi de 21…22 de grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice”, au mai transmis meteorologii.

ADVERTISEMENT