News

Alertă ANM de caniculă! Disconfort termic accentuat și temperaturi de 36 de grade. Cod galben de ploi pentru 15 județe

30.06.2020 | 09:53
Alerta ANM de canicula Disconfort termic accentuat si temperaturi de 36 de grade Cod galben de ploi pentru 15 judete
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți dimineață, o primă informare meteo de caniculă din această vară.

Aceasta este valabilă pentru sudul și sud-estul țării, apoi și pentru vestul României.

În toate aceste regiuni, temperaturile din zilele ce vor urma vor fi ridicate, iar disconfortul termic va fi unul accentuat.

ADVERTISEMENT

ANM anunță caniculă și disconfort termic accentuat în majoritatea regiunilor

Informarea meteo de caniculă intră în vigoare marți, 30 iunie, la ora 12.00 și expiră miercuri, 1 iulie, la ora 18.00.

Astfel, conform meteorologilor, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, marți în regiunile sudice și sud-estice, unde temperaturile maxime se vor încadra între 33 și 36 de grade, iar miercuri și în cele vestice, unde vor fi maxime termice cuprinse, în general, între 32 și 34 de grade.

ADVERTISEMENT

În sepcial în zonele de câmpie din aceste regiuni ale României, disconfortul termic va fi accentuat la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

ANM mai specifică faptul că disconfortul termic se va menține accentuat și în următoarele zile, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în zonele de câmpie.

ADVERTISEMENT

Cod galben de ploi pentru alte 15 județe

În cursul zilei de marți, în intervalul orar 12:00 – 20:00, intră în vigoare și o alertă cod galben care anunță că, în zona Carpaților Orientali, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei și estul Munteniei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, cu ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Cantitățile de apă din aceste zone vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp.

Județele vizate sunt Suceava, Neamț, Harghita, Brașov, Covasna, Prahova, Bacău, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași.

ADVERTISEMENT