News

Alertă ANM! Iarnă înfiorătoare în România! Vor fi fenomene extreme în ţară

18.11.2019 | 09:02
Alerta ANM Iarna infioratoare in Romania Vor fi fenomene extreme in tara
ADVERTISEMENT

Iarnă înfiorătoare în România! Acesta este anunţul făcut de cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Mai exact, anotimpul rece pare să fie unul bogat în zăpadă şi nu sunt excluse episoadele de vreme severă, precum ger, viscol şi ninsori abundente. Florinela Georgescu, director executiv al ANM a transmis că lapoviţa şi uneori ninsoarea pot apărea la sfârşitul lunii noiembrie.

Iarnă înfiorătoare în România!

Aceasta a precizat că va exista vreme extremă cu ger, viscol  puternic şi căderi masive de zăpadă în România. “Serviciile meteorologice care furnizează estimări pe durată lungă arată posibilitatea ca pentru cele trei luni de iarnă – decembrie, ianuarie, februarie – regimul mediu al temperaturilor în zona noastră a Europei să fie mai ridicat decât media, iar regimul precipitaţiilor să fie apropiat de norme sau uşor deficitar.

ADVERTISEMENT

Altfel spus, să avem o vreme, în media a trei luni, mai caldă decât normal şi cu precipitaţii în limitele normale sau uşor deficitare”, a declarat Florinela Georgescu. Dacă ne raportăm strict la perioadele cu ger, este bine de ştiut că, acestea pot fi prognozate cu şapte-zece zile înainte. “Suntem atenţi la acest semnal, la această interpretare privind posibilele evoluţii ale vortexului polar în perioada următoare, pentru că, chiar dacă, repet, în medie, estimările arată că temperaturile pentru următoarele trei luni s-ar putea situa peste normalul climatologic, nu putem exclude episoadele mai scurte cu fenomene severe.

Vor fi fenomene extreme în ţară

Adică ger, viscol, căderi masive de zăpadă. Iar prognozele privind astfel de fenomene nu pot fi realizate cu mai mult de o săptămână – zece zile în avans”, a adăugat Georgescu. Cei de la ANM spun că vremea frumoasă nu o să mai ţină foarte mult. Astfel, la sfârşitul lunii pot apărea ninsorile. „În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite.

ADVERTISEMENT

Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, precizează specialiştii ANM.