News

S-a emis alertă de avalanșă. Risc însemnat în munții Făgăraș și Apuseni. Anunțul autorităților

După ninsoriile abundente din ultimele zile înregistrate în zonele montane înalte, autoritățile au emis o alertă de avalanșă pentru Făgăraș și Bucegi. În aceste masive, riscul este însemnat.
13.12.2021 | 18:27
Sa emis alerta de avalansa Risc insemnat in muntii Fagaras si Apuseni Anuntul autoritatilor
ADVERTISEMENT

După precipitațiile însemnate cantitativ din ultimele zile, specialiștii au emis alerte de avalanșe pentru munții Făgăraș și Bucegi. În aceste masive, riscul de avalanșă este unul însemnat, de gradul 3.

Alerta, anunțată de meteorologi, intră în vigoarea luni, 13 decembrie, ora 20.00, și este valabilă până joi, 16 decembrie, ora 20.00.

ADVERTISEMENT

Alertă pentru turiști emisă de Salvamont! Risc însemnat de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș 

Stratul de zăpadă continuă să crească în zonele din Carpații Meridionali. Astfel, la staţia meteo de la Bâlea Lac, zăpada măsoară 87 de centimetri.

Atât în munţii Făgăraş, cât şi la peste 1.800 de metri altitudine în masivul Bucegi, riscul de producere de avalanşe este de gradul 3 pe o scară de la 1 la 5.

ADVERTISEMENT

”În ultimele trei zile, stratul de zăpadă a continuat să crească îndeosebi în zonele înalte, de peste 1800 m, din Munții Făgăraș și Bucegi, cu circa 40-60 cm. În zonele înalte, la suprafață, sunt formate noi plăci de vânt, iar pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă.

Astfel că stratul însemnat de zăpadă nou-depus are stabilitate redusă, deci se poate rupe, atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșarea de avalanșe, riscul fiind însemnat – 3.

ADVERTISEMENT

În același timp, meteorologii anunță că în zonele joase, unde stratul de zăpadă este mai scăzut, riscul de avalanșă va fi moderat – 2”, anunță Salvamont România.

Alertă pentru turiști emisă de Salvamont! Risc însemnat de avalanșă în munții Bucegi și Făgăraș. Sursa foto: Salvamont România

Salvamont România, avertisment pentru turiști

Date fiind aceste condiții meteo periculoase, Salvamont Sibiu recomandă turiştilor să nu practice sporturile de iarnă la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş, în urma avertizării de risc însemnat de producere de avalanşe emisă de meteorologi.

ADVERTISEMENT

”În urma avertizărilor emise de către ANM recomandăm următoarele: Alegeţi traseele în funcţie de experienţa şi pregătirea dumneavoastră. Înainte de plecarea în excursie informaţi-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitatea, porţiunile periculoase, starea vremii şi programul de funcţionare al mijloacelor de transport pe cablu.

Plecaţi pe munte cu îmbrăcăminte şi echipament adecvat. Nu uitaţi să puneţi în rucsac lanternă, GPS, busolă, harta şi trusa de prim-ajutor medical. Folosiţi doar traseele marcate, nu vă abateţi de la traseu, evitaţi scurtăturile.

Evitaţi vâlcelele unde zăpada are acumulări considerabile şi se pot produce avalanşe. Informaţi echipele Salvamont asupra itinerariului propus Evitaţi practicarea sporturilor de iarnă in aceste zone”, a transmis directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT